Не само Яне, и вестниците лъжат за ракията

Вестниците възторжено писаха тия дни как акцизът на ракията ще падне. Грамадни заглавия обещават, че работата е вече опечена. Минало на гласуване в не знам к`ва си комисия. Край.

СДС-наблюдателите в европарламента били подкрепени за акциза от представителите на БСП (как достойно са загърбили партийните интереси заради националните). Решихме проблема на народа.

Истината обаче е, че ЕС няма да допусне никакво освобождаване от акциз. Това недвусмислено се казва в писмото на комисаря Ласло Ковач до най-кресливия защитник на ракията Яне Янев. Точно това писмо обаче послужи на Яне Янев да се провикне преди време, че въпросът с ракията може да се уреди, трябвало да се стартира някаква процедура и готово. Уви, не може. Комисарят Ковач ясно казва – България вече получи отстъпка по този въпрос – 30 л на домакинство с половин акциз. Въпреки това Яне вика, че е въпрос на едно искане само. Дори обвинява предишните правителства и преговарящите, че нищо не са направили по въпроса. Яне е елементарен популист. Дрънка, за да се покаже като единствен защитник на народа. Също както със сестрите в Либия – много добре знае, че не могат да се кандидатират за евродепутати, но внася документите им. В България прости хора достатъчно, мнозина ще му повярват.

Защо обаче и вестниците манипулативно клакьорстват на политиците за ракията? Тлъстите заглавия, които обещават падането на акциза, затвърждават обществените настроения той да не се плаща. Видни политици вече успокоиха обществото, че няма да се правят проверки.

Вместо именно политиците да обяснят, че България е страна от алкохолици, която заема водещи места в класациите по консумация на алкохол. И то без да се отчита от статистиката нелегално произведеният, домашно свареният без акциз, фалшиви бандероли и т. н.

В Европа има точна статистика, че алкохолът е на трето място като причинител на смъртността сред европейците. Има куп мерки за ограничаването му, една от които е акцизът. У нас медии пишат как старите хора на село си поддържали здравето с по една малка ракийка сутрин на гладно и преди всяко ядене.

Има един много изтъркан силогизъм: Прост народ – слаба държава. У нас простотията извира навсякъде – и в парламента, и в медиите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.