“Марлборо” струва колкото “Виктори”, а държавата пак не продава “Булгартабак”. Що?

Корнелия Нинова, шеф на „Булгартабак“ и говорител на БСП обяви, че се отлага приватизацията на „Булгартабак“, въпреки че беше обявена до юли да приключи.

Всички опити да се приватизира държавната цигарена фирма в последните 15-ина години удрят на камък. При Виденов и при Костов само приказваха за приватизация на “Булгартабак”, ама нищо не правеха. По костово време дистрибуцията на цигарите бе поверена на приятелски фирми и работата заспа. Нямаше нужда от приватизация.

Пръв по-сериозен опит беше направен от Николай Василев, министър на икономиката в кабинета Сакскобургготски. Той беше изкаран от дявола по-черен, имаше обвинения, че се опитва да грабне холдинга под масата и т. н. Всъщност искаше да го грабне Майкъл Чорни, който кандидатстваше с цели две фирми. И неговият вестник “Стандарт” изписа тонове хартия, за да помогне на Миша да лапне “Булгартабак”. Главната му редакторка дори взе наградата “Черноризец Храбър” за това, че е правила разследване по темата – с което да помогне на издателя си в приватизацията.

Вестник “Труд” изписа също тонове хартия, публикуваше записи, предоставени му от Майкъл Чорни и т. н.

И работата пропадна. Не само заради медиите – кандидатите не искаха цял холдинг, а главно 2 тютюневи фабрики – в София и Благоевград. Тук се намеси ДПС – купувачът беше задължен и да изкупува тютюна от електората на Доган и т. н.

След 2 години имаше втори опит – следващата министърка на икономиката – Шулева – подписа договор с “Бритиш америкън тобако”, подписа го и министърът от ДПС – Мехмед Дикме, за което и на двамата им отрязаха главите и за малко да падне правителството. “Булгартабак” пак не беше продаден.

Междувременно той се обезценява все повече. ЕС поиска още преди години държавата да го продаде, защото в съюза има рестрикции в продажби на цигари, в рекламиране, също и ограничения за пушене на публични места. Тоест – тази дейност става все по-губеща. Но най-големият удар беше, че акцизите за вносни и български цигари се изравниха – логично.

По-рано българските бяха привилегировани и по-евтини. Сега един “Ротманс” или “Марлборо” струва колкото българско “Виктори”, както е в цяла Европа, където цените на цигарите са еднакви, независимо дали са вносни или местни. Прогоненият от България “Бритиш америкън тобако” си купи тютюнева фабрика в Румъния и внася оттам на нашия пазар известни западни марки цигари на цена по-ниска и от българските.

Пък тука политиците нека още се стискат за “Булгартабак”. Накрая ще го предлагат за 1 левче, белким някой го вземе.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.