Израел: Гигантски цветя в пустинята сочат пътя към бъдещето

Кула с форма на лале произвежда енергия чрез патентованата турбина, разположена в чашката на лалето. Този нов вид станции са много по-ефективни от сегашните и заемат пъти по-малко площ. Снимка: Аора Солар

Насред пустинята в околностите на Ейлат, като в мираж, се мержелее гигантско жълтеникаво лале. В сърцевината му лежи огромен кристал. Наредени в кръг около него, десетки огледала блестят яростно, бавно менейки посоката и наклона си, така че да следват хода на слънцето.

Макар всичко да звучи като видение от халюцинация, не става дума за мираж. Лалето всъщност е слънчева кула с отвор, който пропуска светлината към специален слънчев приемник. Приемникът на свой ред задвижва мощна турбина, а тридесетте огледала долу се наричат хелиостати.

Тази технологична чудатост представлява първият в света опит за напълно функционираща слънчево-топлинна газова електроцентрала. С амбициозния проект се е нагърбила израелската компания AORA. Централата, която няма как да остане незабелязана с 30-метровата  кула със странното лале на върха, вече е в последна фаза на строеж. Намира се в кибуц Самар, в южния израелски регион Арава.

AORA, част от групата EDIG, е съсредоточила дейността си върху специфична технология за добив на електроенергия от слънцето: приложно концентриране на ултра-високо температурна слънчева енергия. Тяхната разработка изпреварва всички подобни опити с капацитета си – тя може да захрани 100кВ газова микро-турбина, докато останалите постигат същата мощност само с далеч по-обемните парни турбини. AORA твърдят, че те са пионерите във въвеждането на слънчеви газови турбини на пазара.

Израелското правителство е дало знак за подкрепата си с издаването на разрешение за включване към националната енергийна мрежа. Документът бе подписан неотдавна от министърът на благоустройството Бинямин Елиезер. Това е първото разрешение, което Израел издава за слънчево-топлинни технологии.

По думите на Ювал Сускинд, директор в AORA, с огромната си мощност, достатъчна за захранване на турбо двигател, системата постига изключителна ефикасност при много малки размери на съоръженията. Ще може да се изграждат такива електростанции върху по-малка площ и с много по-ниски кули (30м срещу обичайните 70-120м и дори повече). Изграждането, финансирането и поддръжката им се оказват изключително изгодни.

„Израел има идеалните климатични условия за добив на енергия от слънцето, но не разполагаме с обширни площи земя, за да си позволим гигантски слънчеви централи. Ние сме първите, които успяхме да намалим разточителните размери на стандартната слънчева централа до тези на футболно игрище“, отбелязва Сускинд.

Бизнесът изглежда обещаващ и навън

Съоръжението в Самар ще бъде примерен модел за още много подобни,  според Хаим Фрайд, главен изпълнителен директор на фирмата. Той е убеден, че тепърва предстоят дългосрочни договори за продажба на електричество към националната мрежа.

От компанията очакват в най-скоро време да тръгне на пълни обороти производството на електричество. При пълна натовареност станцията ще осигури 100кВ електроенергия към електрическата мрежа и още 170кВ топлинна енергия. Електричеството ще е достатъчно, за да се снабдят 50 домакинства със средно 2кВ на домакинство – отговарящи на приблизителното средно потребление в Израел, малко по-ниско от това в  САЩ.

Фрайд казва, че включването към националната мрежа, в близост до потребителите е по-ефикасно, защото не се налага да се повишава и понижава напрежението, както е при подаването на електроенергия от главна електроцентрала. При слънчевите станции електричеството се подава с ниско напрежение към мрежата, за директно ползване от домакинствата. По този начин също се облекчава натоварването върху високоволтовата разпределителна мрежата.

Местонахождението е от първостепенна важност, добавя той. „Разходите за изграждане са еднакви в Арава и в Тел Авив, но за същата инвестиция, ще имам много повече слънчево лъчение в Самар и съответно ще произведа повече ток.“

Компанията разчита на два основни източника на печалба: в Израел те ще продават енергия към националната мрежа чрез партньорства; извън Израел компанията разчита на джойнт венчъри (сдружения с цел обединяване на риска) с местни компании, като пак целта е да се включат към националната мрежа.

Разходите все още не са напълно разчетени, но Фрайд споделя, че ще залага на конкурентни цени и би трябвало да излезе на печалба след продажбата на 20 станции.

„Вероятно ще направим джойнт венчър в Испания. Искаме да построим повече централи в Израел, но тук преференциалните изкупни цени за възобновяема енергия са доста ниски. В Испания дават 29,9 евроцента, което е по-благоприятно за нас. Ако цените в Израел не се променят, ще се наложи да правим повече бизнес навън.

Слънчева технология

Системата на AORA е хибридна: може да работи както със слънчеви лъчи, така и с почти всяко друго алтернативно гориво – биогаз, биодизел или природен газ. Според Сускинд наличието на биогаз няма да е никакъв проблем в земеделския Самар, предвид краварника в кибуца. „Централата ще може да работи на слънце през деня и на биогаз през нощта. Подаването на електричество няма да спира през цялото денонощие.“

Системата е на модулен принцип и може да се разширява лесно: основните  елементи – кулата-лале и 30-те хелиостата, които общо заемат половин акър, могат лесно да се монтират и умножават.

Чрез модулното изграждане не е проблем да се строят станции откъснати една от друга: не е необходима голяма, равна и непрекъсната площ земя. Няколко такива станции спокойно могат да достигнат капацитета на  голяма електростанция, като в същото време остават далеч по-надеждни –  прекъсването на работа на една от тях, не налага спирането на останалите.

Най-важните елементи от системата са микротурбината и слънчевия приемник. И двете са разработени в тясно сътрудничество с института Вайцман Weizmann Institute) и с Ротем индъстрис Rotem Industries).

Патентованият слънчев приемник загрява въздуха до 1000C. Сгорещеният въздух задвижва турбината и от въртенето й се добива електричество.

Слънчевият приемник и няколко други ключови елемента представляват защитена интелектуална собственост и ще се произвеждат само в Израел, по думите на Фрайд. Другите части, обаче, като кулата и хелиостатите се правят от обикновени материали и могат да бъдат произведени там, където ще се монтира съоръжението, стига да се следват спецификациите на AORA.

Компанията разкри проекта си през февруари, по време на годишната Конференция за възобновяеми източници на енергия в Ейлат. „Реакцията от колегите беше много добра – и това за нас е огромен комплимент, защото знаем, специалисти на колко високо ниво, посещават тази конференция,“ споделя Фрайд.

Зелените технологии трябва да изглеждат красиво

Лалето на AORA блести в ярко жълто. Сускинд разказва, че са се спрели на този вариант заради ръждиво-червения цвят на хълмовете в Арава, който измествал златистия оттенък. „Една от причините да изберем Самар беше близостта до магистралата. Искам всяко дете да вижда тази кула, когато пътува с родителите си за почивка в Ейлат“, продължава Фрайд.

Компанията наела архитекта Хаим Дотан да даде идеи за дизайна на кулата. „Не вярвахме, че можем да си го позволим, но се срещнахме с него и му разказахме за нашето виждане: как навсякъде по света ще изникнат много такива кули. Той беше толкова въодушевен от чутото, че обеща да го направи при всички обстоятелства. Каза как искал пустинята просто да разцъфти – и затова кулата е с формата на лале. Той обича пустинята и иска да я вижда красива.“

AORA дори планира да изгради крайпътен изложбен център за алтернативни енергийни технологии. Компанията иска там да се спират туристи и да научат не само за тяхната, но и за всички останали алтернативни технологии, които се разработват и изпробват в региона. Вече са започнали разговори с местната община, която не е останала безразлична към проекта.

След завършване на централата в Самар, AORA възнамерява да разшири дейността си със станции от по-голям мащаб – капацитет 5МВ и повече. „Към края на 2009 възнамеряваме да установим присъствие на стратегически пазари като Средиземноморието, Австралия, Калифорния, Аризона и други щати със силно слънчево греене. На по-късен етап искаме да навлезем на африканския пазар. В Китай вече успешно изградихме и пуснахме в действие пилотен проект. За нас Китай, Африка и някои други отдалечени региони са истинските пазари за нашия продукт,“ заключава Фрайд.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.