Цитат в десетката: Добрият, лошият и манипулираният избирател

Ралица Ковачева. Снимка: личен сайт

Доскоро някои си мислеха, че Дупница е градът – символ на новата българска реалност: крепостта на Галевите. На 5-ти юли обаче ще стане ясно, че има по-ключов символ:10-и МИР Кюстендил. Там е сблъсъкът на титаните, цивилизационният избор, както би казал Петър Стоянов. В Кюстендил мажоритарен кандидат е Пламен Галев. Той е издигнат от инициативен комитет с 15 хиляди подписа – което, обърнато в гласове, му е напълно достатъчно, за да стане депутат. Листата на партията му със сложно име и проста абревиатура – ПЛАМ – е оглавена и олицетворена (като единствена кандидатура) от „брат” му Ангел Христов.

По стечение на (бизнес) обстоятелствата в Кюстендил, където ЛИДЕР са трета сила на евроизборите, кандидат ще е Никифор Вангелов. Вангелов може и да не се казва Ковачки, но е дясната ръка и зет на Христо Ковачки. Двамата споделят обвинение за данъчни измами в особено големи размери. Сега, както се сещате, Вангелов вече няма да е обвиняем, а кандидат за депутат. Интересно е какво ще се случи с делото срещу неговия шурей, ако Вангелов е „имунизиран”. Като изключим Мая Манолова от БСП, която има по-скоро лични и родствени, отколкото партийни преимущества в Кюстендил, всички останали са бити карти. Ковачки и Галеви ще мерят сили несмущавани от партийни платформи и идеологеми.

И без да има пряка връзка… Илияна Раева е мажоритарен кандидат на ЛИДЕР в Русе. Просто напишете в Гугъл комбинацията „Левски ДПС”. Или влезте в произволен интернет форум за бг футбол. А после си спомнете благосклонния Доган в изборната нощ: Помагаме, защо да не помагаме… И коментарът на неизвестен жител на Дупница в Интернет: „Галеви са единствената бариера за ДПС в този регион”. Чак Пламката и Ачо да ти омилеят. И ще завърша с нещо, което вече съм писала: големият въпрос на тези избори е „Знаем ли всъщност за кого гласуваме”?

Виж още текстове в блога на Ралица Ковачева

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.