Бизнесът и гражданите заедно срещу високите лихви. Банките съсипват икономиката

Граждански сдружения и организации на бизнесмени въстават заедно срещу високите лихви на българските банки. В момента те дават потребителски кредити срещу 18-20% лихва, кредити за жилище срещу 10-15%, а фирмените дългове стават неиздължими, след като лихвата им е скочила около два пъти за половин година. Това става в момент, когато заради кризата на Запад банките свалят лихвите и облекчават условията за кредити.

„90% от малките и средни фирми в страната вече са просрочили с по няколко месеца вноските си по кредитите към банки. Българската икономика е пред фалит. Съвсем скоро ще лъсне фактът, че делът на лошите кредити в България вече е над 15%“, казва пред e-vestnik Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес (НАББ).
Според него в момента фирмите закриват цели производства и десетки работни места заради кризата. Повечето малки и средни предприятия са на ръба на оцеляването. В тази рискована за цялата българска икономика и държава ситуация, банките не само не намаляват лихвите по кредитите (както направиха банките по цял свят), но и ги увеличават.
„Банките в България в момента досъсипват икономиката. Ако държавата и БНБ не вземат мерки да защитят обществения интерес и да озаптят алчността на банките за свръхпечалба, до 2-3 месеца ще има масово рухване на фирми“, прогнозира Николов. За да се даде глътка въздух на икономиката, според него лихвите и по текущите, и по бъдещите кредити трябва да паднат с 3-4%.

„На първо място ни трябва държава, която да започне да защитава интереса на гражданите си, а не на монополиста или на чуждестранната компания“, коментира Мирослав Атанасов, зам.-председател на Гражданското сдружение за обществена самозащита „Едно“, което организира протести в цялата страна срещу високите лихви на банките. Според него от фалита на много фирми едновременно няма да спечели нито държавата, нито банките, нито обикновеният човек, който ще остане без работа. „Банките сами ще се принудят да свалят лихвите, защото ще изпитат големи проблеми поради намаляването на събираемостта, но ние искаме лихвите да паднат сега, преди да е станало прекалено късно“, казва Атанасов.

Най-лесния начин да допринесеш за фалита на една банка е като спреш да й даваш пари. Когато в Западна Европа и Щатите лошите вземания от банки се увеличиха, а някои от тях фалираха, лихвите веднага паднаха, за да може обслужването на заемите да стане посилно поне за част от длъжниците. Някои банки свалиха лихвите под натиска на правителствата и регулаторните органи в съответните държави. В това време клоновете на същите банки в България увеличиха лихвите, за да компенсират по-малката си печалба в другите държави. Така започнаха да си избиват загубите от джоба на потребителите в най-бедната държава от Европейския съюз.

„Държавата може да направи нещо сериозно, но няма желание, тъй като хората от властта са свързани по различен начин с банките – както те, така и политическите им партии. По принцип политиците би трябвало да се грижат за избирателите си, но в България те обслужват предимно интересите на хора, които финансират кампаниите им“, казва Мирослав Атанасов.
От организацията призовават хората към гражданска активност, протести и непримиримост. Тяхното мото е „Българите страдат, защото търпят“.

Според Светлозар Николов никой не може сам да се опълчи срещу високите лихви, защото човек доброволно е подписал договора си с банката и е приел нейните условия. Дори лихвата да стане 50%, клиентът пак е длъжен да я плаща и няма закон, който да спре този банков произвол. Единственият начин е ощетените от високите банкови лихви да се обединят и да окажат силен обществен натиск върху държавата, а тя да вземе мерки и да си защити гражданите и бизнеса.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.