“Кой не скача е червен” или какво е независима медия

Сините се връщат към пещерния си период от началото на 90-те години. “Кой не скача е червен” – така викаха тогава сини агитки и караха хората в тролея да подскачат. Който не беше от СДС беше обявен за комунист.
Тия дни псувни отнесе и e-vestnik заради някои статии. Но това е нищо.

Вчера шефът на софийското СДС Борислав Бориславов каза пред медиите, че тяхната организация е приела решение, осъждащо пренареждането на листите за изборите. Нарушен е техният устав – на мястото на кандидати, избрани на предварителен избор, новият лидер Мартин Димитров еднолично спуснал други, зад което (по думите на Бориславов) се усеща ръката на Иван Костов.

Бориславов веднага беше нападнат във форумите в Интернет. Фенове на Синята коалиция и Костов го нарекоха агент на Доган, червен, ченге и т. н. – целият репертоар. Също както с Юруков, макар случаят да беше съвсем друг. Един беше написал: “Помнете: единственият добър комунист е мъртвият комунист. Па макар и когато се крие зад фасадата на уж лидер на „СДС София“, избран и назначен с протекциите на Доган Ахмед Ага.”

Това, да кажем е вътрешнопартиен въпрос – нека се кълват. Но сините нападат всеки симпатизант на друга партия или неутрален, като го обвиняват в комунизъм и прочее.

Гняв кипи и във форума на e-vestnik под текстове, които засягат Костов и сините. Това издание не било независимо. Ами да. Не е. Така и пише в “За нас” – “e-vestnik е зависимо издание, което засега зависи само от редактора си Иван Бакалов.”

Като редактор ми се иска да бъда по-неутрален и мек, но няма как пред това нахалство.

Независима медия не означава да викаш ура за сините.

Нападките от тяхна страна са насилие, обида към избирателя на други партии. Нападнаха и “Зелените”, че не ги подкрепяли и им разсейват гласове. Нападат НДСВ, всички наред.

Който не е с нас е против нас – това е сталинизъм, средновековие. Не е демокрация. Демокрацията е право на избор. И уважение към избора на другия.

Откъде накъде ще те ругаят и обвиняват, че не си за Синята коалиция? Това е нещо като дежа ву, стар виц. Хората се умориха от това, което се повтаря още от началото на прехода.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.