Пътуващ Кулинарен фестивал пази старите рецепти от баба

Две от изпълнителките на ансамбъл „Нашенки“ демонстративно ядат кебапче. Снимки: Пъстра трапеза

Баби готвят по рецепти от своите баби и ги носят на фестивал, редом с ястията на професионални готвачи. Няма майтап. Кулинарен фестивал, при това пътуващ. И това вече е факт в България – на едно място традиционна българска кухня, заедно с фолклорни песни и танци. Пътуващият Кулинарен фестивал обикаля страната в опит да запази български традиционни и автентични рецепти. Нарича се “Пъстра трапеза на гости на… Моя град”. Тази година е преминал през Пазарджик, Свищов, Велико Търново, Добрич и Хисар, както и през село Баница, община Враца, село Джулюница, община Лясковец. До края на фестивала остават още три дестинации – село Проглед, община Чепеларе – 18.07, Етнографски комплекс Етъра – 25.07.2009 и Троян – 19.09.

Организатор на фестивала е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, създадена от двама ентусиасти – Павлин Петров и Пеньо Иванов.

Две от изпълнителките на ансамбъл "Нашенки" демонстративно ядат кебапче. Снимки: Пъстра трапеза

Две от изпълнителките на ансамбъл "Нашенки" демонстративно ядат кебапче. Снимки: Пъстра трапезаРекламен билборд за Фестивала в Свищов. Снимки: Пъстра трапезаУчастник във Фестивала е издялал пъпеш като произведение на изкуството. Снимки: Пъстра трапезаДве от бабите позират с ястията си в Свищов. Снимки: Пъстра трапезаГозби на баби участващи в конкурса. Снимки: Пъстра трапезаПредставление на ансамбъл "Нашенки". Снимки: Пъстра трапезаПавлин Петров интервюира участничка на Фестивала. На масата са наредени ястията, с които тя участва. Снимки: Пъстра трапезаЕдин от фолклорните ансамбли изчаква реда си, за да пее на сцената. Снимки: Пъстра трапеза

„Идеята за Фестивала беше на една жена, която се прибра преди 2 години от Испания. Там е гледала как се правят такива фестивали”, казва Павлин Петров. За пръв път такъв фестивал е направен у нас в село Баня, Панагюрско миналата година. Взимат участие готвачи професионалисти от България и чужбина. „Участниците се записват на сайта ни. Главният виновник да го има Фестивала е Пеньо Иванов. Миналата година участва в кулинарен фестивал в Брюксел, единствен от страна от Източна Европа. Победи с ястие, което се казваше „Пъстърва с трохи”. С него се запознахме на фестивала в Баня, и решихме да има такъв и тази година. Тогава имаше много медии, сега са още повече. Отразяват ни, имаме телевизия, която пътува с нас на всички мероприятия”, обяснява Пеньо.

В България няма друг такъв фестивал. Прави се на 3 „блока”. Първият е сцена, на която танцуват и пеят различни фолклорни състави. Българинът е свикнал като има маса, да има песни, танци. Вторият блок е кулинарната изложба, където баби от региона показват всякакви техни кулинарни произведения, като някои от тях са доста стари, по автентични рецепти.

Две от бабите позират с ястията си в Свищов. Снимки: Пъстра трапеза

„Имаме рецепти на по 200-300 години. Бабите идват сами. Правят си нещата у дома и ги носят след това при нас, разказва Пеньо Иванов. Мен много ме впечатли една рецепта – жетварски таратор, който вече не се прави. Това е вода с чесън, оцет и подправки. Този жетварски таратор не е бил случаен. Когато хората са били по цял ден под слънцето на полето, този таратор свива кръвоносните съдове и ги спасява от сърдечен удар. Нашите деди са се хранели предимно с вегетарианска кухня. Много рядко се е яло месо, не е както сега.”

На фестивала ястията не се оценяват традиционно – първо, второ и трето място. Има категории „вкусно”, „добра етновизия на масата”, „автентично”. Автентично е ястие, което е типично българско и не е заимствано от друга кухня. Примерно автентично е качамак.

След като телевизията заснеме всеки един участник, е разрешена дегустацията от цялата аудитория. За съжаление задължително трябва да има охрана при масите, защото се случват инциденти. „Случвало се е масата да бъде ометена преди да сме стигнали до нея с камерата. Затова изискваме да има разделителна ивица поне един метър между тълпата и масите. Колкото и да ми казват: „Не, нашите хора тук са много свестни”, в момента, в който се каже, че може да се яде първите минават въжето, вторите дори не знаят, че е имало въже”, смее се Павлин.

На фестивала няма парични награди, само предметни, най-често от спонсори, плюс грамоти за участие от организаторите.
Според Павлин Петров основна цел е да се запазят автентични български рецепти, които, за съжаление, се забравят. Затова септември или октомври месец ще излезе книга с тези рецепти, обещава той. Стремежът им е наред със старите рецепти да показват и новите тенденции в готвенето.

„Изграждаме професионална кухня, на която каним професионални готвачи да правят демонстрации. Имаме едно условие – правят се две ястия, едното задължително да е българско, а другото може да е друга национална кухня, казва Павлин. Даваме възможност в професионалната кухня да дойдат и хора, които са любители, но имат умения в кулинарията. В Търново един млад мъж на около 28 години, който е военен, дойде с голямо желание и сготви за цялата аудитория леща по някаква специална рецепта, която той научил от своята баба. Всички бяха много доволни. Той не се беше изявявал пред широка аудитория, дойде при нас и каза: „Аз обичам да готвя, но вкъщи. Много симпатичен, после дори помагаше в кухнята с каквото може.

А в Хисар трябваше да излезе единия от фолклорните състави, само че беше възпрепятстван и не успя навреме. Появи се една баба от един от другите състави и започна да пее сама, без съпровод. Дори не я бяхме поканили. Просто видя, че имаме проблем, че има възможност да се изяви, пита ни дали може да изпее нещо, казахме, че може и така.”

Фестивалът се кани да включи и аюрведическа кухня (б. а. – аюрведа е начин на живот, основан на консумация на природни продукти). Има проект септември месец пред НДК да се направи такъв фестивал с партньорство на вегетарианското общество. И да се поканят фирми, които се занимават с разпространяването на био продукти.

Фолклорният ансамбъл на фестивала се казва „Нашенки”. Той е от село Гара Бов. Особеното при тях е, че в състава има само двама професионалисти. Другото са хора, които танцуват с желание, много естествени. „Когато видях техните изпълнения не ми остана нищо друго, освен да ги поканя да бъдат наши партньори навсякъде. На всички места, където ходим, вдигат градуса”, казва Павлин.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.