Пентагонът хвърли око на руските радари

Руски оперативно-тактически ракетен комплекс “Искандер“. Снимка: Ройтерс

Ново потвърждение получи информацията, съобщена от „Независимая газета“, че САЩ може да се откажат от разполагането на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа. Заместник-министърът на отбраната Уилям Лин подчерта, че разполагането на ракети прехващачи в Полша и на радиолокационна станция (РЛС) в Чехия е само „един от разглежданите варианти“ и че „още не е взето окончателно решение“ по въпроса.

Изявлението, важно за Русия, беше направено тази седмица на заседание на сенатската комисия по въоръжените сили. За да обосноват бюджета на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ за 2010 финансова година, там бяха поканени заместник-министър Лин, генерал Джеймс Картрайт – заместник-председател на Съвета на началник-щабовете, а също и шефът на американската Агенция за противоракетна отбрана генерал Патрик О’Райли. Проектобюджетът е в размер на 7,8 милиарда долара.

В предварително подготвените изказвания на Лин и на О’Райли беше споменато партньорството с Руската федерация в сферата на ПРО. В текста, представен от заместник-министъра на отбраната, се посочва: „На международно равнище има два момента, изискващи особено внимание – ПРО в Европа и противоракетното сътрудничество с Русия. Подходът на САЩ към ПРО в Европа предполага да търсим сътрудничество с международни партньори, включително с Русия, за да намалим иранската заплаха“. Представителят на Пентагона отбеляза също, че САЩ ще полагат усилия да определят областите, в които двете страни могат да развиват такова сътрудничество. „Руските радари, разположени в близост до Иран, биха могли например да са полезни за ранното регистриране на евентуално изстрелване на иранска балистична ракета“, каза Лин.

Повече подробности съдържаше последвалото изявление на генерал О’Райли. Той съобщи, че през 2007 година е посетил „руската РЛС в Габала“ (Азербайджан) и лично е оценил евентуалния й „ценен принос за противоракетните усилия на САЩ и НАТО“. Генералът заяви, че неотдавна е обсъдил в Москва „потенциалните сфери на сътрудничество в ПРО с представители на руското правителство“. Страните разговаряли за мощни лазери, съвместни изследвания и инициативи за размяна на информация, примерно Център за обмен на данни.

Както научи „Независимая газета“, става дума за среща, проведена в края на май. „Поддържаме контакт с руснаците, за да не изпуснем възможността за разработка на американско-руска ПРО“, твърди О’Райли. По думите му, РЛС в Габала и край Армавир в Русия „имат отлично разположение, за да следят изпитанията в региона“ на Средния изток, съответно данните от тях биха станали съществен принос за развитието на ПРО. Тези РЛС „работят на различни честоти – радарът в Габала осигурява отлични възможности за наблюдение, а този в Армавир притежава още по-големи възможности за ранно откриване на изстрелвания“, каза О’Райли. „Има и други варианти за интегриране на двата споменати радара в ПРО, но всичко това засега беше обсъждано само като идея“, разказа на сенаторите ръководителят на Агенцията за ПРО.

Генерал Картрайт също се обяви за сътрудничество с Русия в противоракетната отбрана, което според него е оправдано от техническа, оперативна и дипломатическа гледна точка, а също така с оглед на разузнаването и на руските схващания, засягащи програмата за ракетни изпитания.
След като разпита подробно Картрайт и О’Райли, председателят на сенатската комисия по въоръжените сили Карл Левин похвали старанията на двамата генерали да установят взаимодействие с Русия, за каквото, по думите му, се обявяват президентът на САЩ Барак Обама, държавният секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Според Левин, „руснаците не затварят вратата“ за сътрудничество; успоредно с това обаче Вашингтон обсъжда въпроса с чехите и поляците. Ще припомним, че планът за разполагане на 10 антиракети в Полша и на РЛС в Чехия (ТПР – трети позиционен район от ПРО на САЩ), разработен от администрацията на Буш, се разглежда от Москва като заплаха за националната сигурност на федерацията.

Последвалите коментари на сенаторите Джон Маккейн и Джоузеф Либерман показаха, че далеч не всички във Вашингтон се стремят да развиват сътрудничество в сферата на ПРО с Москва. Маккейн например тутакси цитира неотдавнашното изявление на Андрей Нестеренко, говорител на руското външно министерство, че само отказ на САЩ от плановете за създаване на ТПР в Европа „може да сложи начало на пълноценен диалог между нас за сътрудничество в реагирането на евентуални ракетни рискове“.

Джон Маккейн запита Лин дали това означава, че за да продължи преговорите с Москва, Вашингтон ще трябва да се откаже от сключените вече с Варшава и Прага споразумения за разполагане на елементи от ПРО. Отговорът на Лин огорчи сенатора – Пентагонът смята, че има няколко начина да се отвърне на иранската ракетна заплаха; съответно противоракетите в Полша, както и радарът в Чехия, са само един от разглежданите варианти, а окончателно решение все още не е взето.

„Разговорите ми с полския външен министър и с други показват, че те смятат нашия ангажимент за по-силен. Може би се налага дискусиите с тези страни да продължат. За мен обаче е разбираемо защо Полша и Чехия все още не са ратифицирали споразуменията (за ПРО със САЩ) – самите ние още не сме взели решение“, със съжаление каза Маккейн.

Щафетата беше поета от сенатор Либерман, който заяви, че е „разтревожен“ от изявлението на Лин: „Смятах, че сме взели окончателно решение (за Полша и Чехия). И ето че внезапно има промяна. Зная, че трябва да разговаряме с руснаците. Виждам предимствата на едно партньорство с руснаците в ПРО, но само ако те не искат твърде голяма цена, що се отнася до нашите ангажименти пред съюзниците ни от Източна и Централна Европа, бивши съветски републики“.

Либерман предположи, че ако САЩ се откажат да разположат ПРО в Полша и в Чехия, това ще предизвика негативна реакция у съюзниците им от Варшава и Прага, а също и в Украйна, „където беше изразена загриженост по повод надуването на мускули от Русия“. Както заяви пред „Независимая газета“ Игор Лякин-Фролов, заместник-директор на пресслужбата на руското външно министерство, въпросът за евентуално сътрудничество със САЩ в ПРО засега само се обсъжда. „Не е имало конкретни предложения в тази връзка. Ние разглеждаме въпроса за създаване на ПРО като обвързан с общите въпроси на стратегическата стабилност в Европа и света като цяло“, каза дипломатът. Той припомни, че в момента Русия преговаря с американците за нов договор за стратегическите нападателни въоръжения. „Отворени сме за всякакви предложения и варианти и сме готови да ги разгледаме“, заяви Игор Лякин-Фролов.

Експертите дават положителни мнения за възможните ползи от руско-американското сътрудничество в сферата на ПРО, макар че се съмняват дали то наистина е възможно. Бен Роуд, аналитик от Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, смята например, че САЩ явно имат желание за сътрудничество с руснаците. „Остава само да разберем дали Русия има интерес от подобно сътрудничество или просто използва темата за ПРО като символ на открита американска агресия“, заяви Роуд.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.