Защо Иван Ангелов се крие в Айтос? Феновете му написаха книга с 1000 страници

Иван Ангелов прави шоу в дискотека. В момента певецът се крие в Айтос и се държи странно. Снимка: Булфото

Феновете на „Мюзик Айдъл“ се питат къде изчезна Иван Ангелов – един от най-талантливите и скандални участници от всички издания на конкурса. През втория сезон на предаването миналата година той беше любимец на публиката, но влезе в конфликт с журито. В отговор, журито го номинира за изгонване, не заради певческите му качества, а за „непримерно поведение“. Това предизвика иначе талантливия особняк да се държи още по-предизвикателно, включително с публиката. Така Иван беше изгонен от „Мюзик Айдъл“. Това разпали горещи дискусии по форумите в Интернет, които не спират и до днес. Фенове постоянно пишат за него, влюбени почитателки го търсят безуспешно.

Къде е той сега, повече от година след участието му в „Мюзик Айдъл 2“? Верните му почитатели са създали, поддържат и всекидневно пишат в сайта ivan-angelov.com. Публикуват мнения и теми в много други форуми, под клиповете на айдъла в youtube, vbox7 и др. Феновете му дори са съставили и подготвили за печат цяла книга, наречена „Автономната република Иван Ангелов“ (Ивангелие от Аруни). Своеобразният алманах вече е над 1000 страници и се състои от събрани и подредени в нещо като сюжет, коментари, стихове, есета и импресии на почитатели.

Иван Ангелов е роден в Бургас, но в момента живее в Айтос. През 2008 г. е завършил оперно пеене в Националната музикална академия. Сега учи магистратура по същата специалност. В Интернет е пълно с телефонни номера, които претендират да са негови, но не успяхме да го открием на нито един от тях, затова предприехме пътуване до Айтос.

Иван Ангелов показва неприлични жестове към публиката, която го освирква. Снимка: Булфото

Хората на улицата там веднага посочиха къде живее. Открихме блока, звъннахме на вратата, отвори ни майка му. Изглеждаше стресната, но още повече се притесни, когато разбра, че го търсят журналисти. „В момента отсъства, не знам къде е, не знам кога ще се върне“, отговори майка му. Не пожела да ни даде и негов телефон. Оставихме й визитка, с молба той да ни се обади. Надявахме се, че ще звънне, най-малкото, за да ни откаже среща, и зачакахме обаждане в едно от местните ресторантчета.

Оказа се, че собственикът на заведението познава дядото на Иван Ангелов – зимата варили ракия заедно и айдълът също помагал. Информаторът беше пестелив на думи, каза само, че „Иван май не е в много добри отношения с родителите си, но дядо му направо го обожава!“ Все пак човекът се вдигна от ресторанта до къщата на дядото, за да вземе телефона на Иван Ангелов. Върна се и ни подаде листчето с номера. Позвънихме, мъжки глас отсреща каза, че имаме грешка – той не бил Иван, а Максим.

Започна претърсване на Айтос, за да открием Иван Ангелов. Оказа се, че баща му работи в службата за социално подпомагане, отидохме и при него. Той ни увери, че точно това е телефонът на сина му – нямаше обяснение за „грешката“. А после добави: „Най-вероятно няма да се съгласи да се срещнете, защото в момента не иска да говори с никого“. На опитите ни да изкопчим нещо повече, само вдигна рамене и въздъхна: „Не ми се говори“. На изпращане, все пак ни каза за него, че „в началото на юли ще ходи в Лондон на концерт на Мадона“.

Фенове на Иван Ангелов в публиката на „Мюзик айдъл“. Снимка: Булфото

След още няколко безплодни опита да открием Иван Ангелов в Айтос, индиректно той ни даде да разберем, че не иска да се срещне с нас. Роднините и познатите му го прикриваха и отказваха да говорят за него.

Цялата тази подозрителност изглеждаше странна. Айтос е малък град. Къщите, улиците и дори центърът изглеждат бедно и провинциално. В горещия делничен ден на открито почти няма хора – тук-таме по тротоарите се забелязват насядали роми. Може и да се разминеш с група ученици или с някоя баба, но като цяло в града сякаш цари безвремие. Необяснимо е как талантът Иван Ангелов може да разкрие потенциала си, докато се спотайва в Айтос и избягва контакти с хора, но уважихме правото му на уединение.

По-късно същата вечер по телефона ни се обади една от най-големите фенки на Иван Ангелов, която поддържа сайта му. „Ситуацията около Иван е малко по-сложна през тази година, каза тя.  Моля да не го притеснявате. В момента не е подходящо време за интервюта“. Тя също не коментира причините. „Щом родителите и най-близките му са ви отказали информация…“, каза момичето и ни препоръча да прочетем книгата „Автономната република Иван Ангелов“ (може да се изтегли от заглавната страница на сайта ivan-angelov.com). Накрая ни помоли да пишем само за творческите му изяви и за таланта му.

Иван Ангелов в „Мюзик айдъл“

http://www.youtube.com/watch?v=hWVxRChAaz4

За съжаление, Иван Ангелов няма изяви пред голяма публика след „Мюзик айдъл 2“, с изключение на няколко участия по заведения през 2008 г. Феновете му от цялата страна тръпнат в очакване и вече се подготвят за пътуване на 9 юли 2009 г. Тогава, след едногодишно затишие, Иван Ангелов най-после ще пее в „Микс клуб Александър“ (хотел „Черно море“ – Варна). Почитателите на айдъла всеки ден са в Интернет и пълнят форума на сайта му с теми. Те не спират да се надяват, че любимецът им ще направи блестяща музикална кариера и ще получи всенародно признание.

Последната редакция на книгата за Иван Ангелов е публикувана от феновете на 9 април почти като „възпоменание“: „Една година след последното участие на Иван Ангелов в Music Idol 2“. Светлозар Ковачев (Аруни) – авторът на „Ивангелие от Аруни“, казва: “Книгата е нашата защита срещу телевизионната лъжа. Идеята се роди във форума на „Мюзик Айдъл“, където разбрахме скриваната от медиите тайна: ние съществуваме. Когато видим талантлив човек, му се радваме – не искаме да го унищожим.”

В увода на „евангелието“, по повод изгонването на Иван от „Мюзик айдъл“, се казва: „В тази случка едни разпознаха закономерния провал на един “клоун, без никакво покритие”, на един “селянин от Айтос”, който освен грубо и просташко поведение не показа нищо друго и се наложи да бъде натирен, защото безмозъчни пубери, харесващи простащината, гласувайки за него пречат на другите – млади, талантливи и с перфектно домашно възпитание певци, да се изявят и честно да спечелят състезанието.

Иван Ангелов в „Мюзик Айдъл“

http://www.youtube.com/watch?v=T9NJp7jFzLU

Други прецениха, че Иван Ангелов е надарен певец, но с неуместното си сценично и извънсценично поведение сам погубва таланта си.

Трети разпознаха в него бунта на един млад и можещ човек срещу закостенялата, ретроградна, опростачена обществена, политическа, медийна среда, налагана ни в частност и чрез „Мюзик айдъл“.

В интернет форума в официалния сайт на предаването се изписаха над 100 000 мнения, посветени на него в над 1000 теми. Това означава, че той е средно 100 пъти по-интересен от всеки един от другите финалисти. Стотици обширни, добре написани, разнообразни коментари във форума показаха, че той е провокирал с цялостното си присъствие много мислещи хора да си зададат отново важни, същностни въпроси за действителността, която живеем и която създаваме.

Скандалността на Иван Ангелов надхвърли привичното жълто-булевардно и махленско-клюкарско равнище на местната “звездна” слава и издигна конфликта му с продуцентите, журито и ненавиждащата го част от публиката до нивото на истинска драма.“

Иван Ангелов като оперен певец в зала „България“

Драмата на феновете продължава и до днес. Въпреки че от една година Иван Ангелов е потънал вдън земя, почитателите му не губят интерес.

Остава въпросът – толкова ли не се намери в България един продуцент, който да го изкара от Айтос и да осребри интереса на многобройните му фенове с албуми, участия, клипове и концерти? Или в българския шоубизнес ситуацията е като в Айтос – цари безвремие, а продуцентите спят дълбоко и чакат поредната силиконова дива да извие на умряло на ухото им, за да се събудят?


Виж тук още за Иван Ангелов – Феноменът Иван Ангелов от Айтос – „Мюзик Айдъл“ 2

Иван Ангелов приключи с „Мюзик Айдъл“ – а сега накъде?

Защо гоните Иван от „Мюзик Айдъл“?

Кахърният к..р на „Мюзик айдъл“

.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.