Полицията – най-голямата язва на обществото

Убийството на родител, сестра или син не е нещо нечувано, случва се още от библейски времена. На някак натрапчиво се повтарят и повтарят такива новини от България. Онзи ден софиянец, 21-годишен наркоман, уби майка си и сестра си и се опита да им изнесе труповете, за да прикрие престъплението.

Същият ден в Слънчев бряг се случват дреболии, които на пръв поглед нямат нищо общо – 47-годишен англичанин е бил обран от две проститутки. Пресрещнали го, предложили му секс, опипвайки го. Той отказал, после видял, че му липсва портмонето. Същата нощ 26-годишен норвежки турист е бил нападнат от трима, съборен на земята, обрали му мобилен телефон, айфон, златен синджир, златна верижка, златен пръстен и документите.

Такива случки в Слънчев бряг – всеки ден. По двата случая работят служители на РПУ – Несебър, важно съобщават от пресцентъра на МВР. Ама сериозно? Работят? РПУ Несебър се прочу в цял свят, когато негов полицай стоеше безучастно, докато охраната на една дискотека скачаше върху шведски турист, който умря от това. Клипът, заснет с телефон, обиколи света, гледан беше десетки хиляди пъти, и събра стотици коментари, беше пускан и свалян от Youtube няколко пъти, поради жестокостта. Охраната на дискотеката е била от бивши полицаи от същото РПУ Несебър.

Ако се опита да анализира човек всяко подобно престъпление, ще види, че неминуемо е намесена полиция. Тя се оказа най-голямата язва на обществото. Галеви са бивши полицаи, Златко Баретата е бивш полицай, Маргините са били сътрудници на НСС и т. н.
Миналата година Центърът за изследване на демокрацията публикува изследване, което показва, че териториите на наркодилърите в страната са разделени по райони точно по границите на съответните РПУ-та. В тоя район действат хората на еди кой си, те си плащат на съответното районно. В другия район – еди кои си плащат на другото районно. Всички в МВР знаят, че дистрибуцията на наркотици в страната става с благословията на полицията. У нас тя е далеч по-корумпирана от това, което гледаме по американските филми. Затова убийството на майка и сестра от наркомана онзи ден е пак с косвеното участие на полицията.

Проституцията също е покровителствана от полицията. Дори в София някои от публичните домове са на бивши полицаи. Някой да не си въобразява, че в Слънчев бряг проститутките шетат сред чужденците, без съгласието на полицията? За да работят на територията, те си плащат. Парите текат към дребни полицаи и големи шефове. Всичко се знае. Кой колко взима, кой кого не закача.

Ако навремето при соц-а милиционери ставаха прости хора, сега не е така. Сега в полицейското училище отиват само хитреци, които са избрали тази доходна професия и влизат там с пълно съзнание, че ще живеят от корупция.

Как може да се излекува тази язва? Не е невъзможно. По света има достатъчно опит в това отношение – спецотдели, агенции (подобни на ДАНС), двоен и троен контрол и т. н. Но досега не е имало един компетентен министър или бойкоборисовец, който да задейства този механизъм.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.