53-годишният Генади и други плюшени мечета – на пикник в зоопарка + фотогалерия

Ако някой си мисли, че само децата си играят с плюшени мечета, трябваше да дойде в неделя в столичния зоопарк, за да види как хора от всички възрасти „водят” любимата си играчка на пикник и я запознават със събратята й. Някои возеха мечетата си в колички за бебета, на други им стърчаха мечета от всички джобове, трети бяха поседнали с мечетата си на сянка. Така столичани се опитаха да поставят рекорд за „Гинес” в категорията „най-много плюшени мечета на едно място”. По същото време „Пикник за плюшени мечета” се проведе в още 599 зоологически градини в Европа. Когато се съберат резултатите на всички зоопаркове, ще се разбере кой от тях ще бъде вписан в „Гинес”.

Двамата основни конкуренти в състезанието за най-голям мечок, заобиколени от други плюшени играчки. Снимка: авторката

Двамата основни конкуренти в състезанието за най-голям мечок, заобиколени от други плюшени играчки. Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаСнимка: авторката"Мечо, да помахаме за поздрав". Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаСнимка: авторкатаС биричката и плюшения мечок на пикник в зоопарка. Снимка: авторкатаЕдин от истинските мечоци в зоопарка. Снимка: авторкатаМъже и жени от всички възрасти си носеха мечета. Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаСнимка: авторкатаСобственичката на победителя в категория "най-голям мечок" го е получила като подарък от приятеля си за Св. Валентин. Снимка: авторкатаНякои возеха плюшените си мечета в бебешки колички. Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаНай-голямото плюшено мече на пикника със своята собственичка Ади (вляво). Снимка: авторкатаНай-възрастното плюшено мече Генади е полегнало до рамото на собственика си. Понеже се е прокъсвало с времето, но не са могли да се разделят с него, старателно са го шили на ръка. Снимка: авторкатаНавалицата на сцената. Снимка: авторкатаНякои дочакаха реда си на опашката за преброяване и записване на мечетата. Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаСнимка: авторката

В София бяха официално регистрирани 4 056 плюшени мечета, но в зоопарка имаше поне 10 000. Повечето играчки останаха непреброени от организаторите, защото собствениците им нямаха нерви да чакат на дългите опашки, които се бяха извили за вписване. Преброителите бяха само двама, а процедурата – бавна. Всяко плюшено мече получаваше стикер със съответния номер, записваше се името на собственика, броят на мечетата, които е донесъл и т.н. Опашката обаче вървеше бавно и хората масово се отказваха.

В свободното пространство между слона и маймунките в зоопарка имаше сцена, на която се проведоха различни игри и състезания – за най-голям плюшен мечок, най-малък мечок и др. Най-възрастният участник беше плюшеното мече Генади – на 53 години. Неговият собственик е студент от София, който го наследил от баща си. Но имаше и възрастни мъже, които лично си бяха донесли плюшените мечета, с които не са се разделяли от детството си.

Инициативата „Пикник за плюшени мечета” е на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Нейната цел е да привлече вниманието на хората към важното място, което заемат европейските хищници в природата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.