2,5 млн. семейства в САЩ са без телевизия след цифровизацията. Какво ни чака нас?

Американка тича сутрешния си крос край изхвърлен стар телевизор в Маями. Снимка: Ройтерс

На 12 юни САЩ преминаха от аналогова към цифрова телевизия. Подготовката за този акт продължи десет години като включваше доста дискусии и погълна четири милиарда долара. Въпреки милиардите и усилията, повече от два милиона американски домакинства се оказаха неподготвени за новата ера в телевизионното излъчване (20 милиона домакинства имат телевизори с антени и не са свързани с кабел или сателити). Много от тях са семейства, които не говорят английски, старци и хора, които живеят под границата на бедността и не могат да си позволят да закупят декодери.

В България преходът от аналогова към цифрова телевизия трябва да се случи до декември 2012 година. Това ще стане не толкова заради по-доброто качество на цифровия сигнал, а заради изискванията на Европейския съюз. След 2012 година всички домакинства, които нямат цифрови телевизори или не са си инсталирали декодери и антена, няма да могат да гледат телевизия.

Колко българи може да се окажат изненадани от прехода, след като правителството все още не е приело информационната кампания за преминаване към цифровизация на телевизионния сигнал, нито пък социалната програма, която ще осигури субсидии за закупуване на декодери за старите телевизори? Засега тези мерки са химера, въпреки че Люксембург, Холандия, Финландия и Швеция например вече повече от година излъчват с цифров сигнал, а Франция, Великобритания, Германия и Австрия приеха подобни програми и работят по тях.

В края на 2008 година българското правителство одобри с близо година закъснение плана за въвеждането на цифрово наземно телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), с което стартира прехода от аналогово към цифрово излъчване. Според изпълнителния директор на фирмата „Тауърком България“, която спечели първия от конкурсите за цифровизация, тя ще е факт до края на 2009 година в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Велико Търново. До средата на 2011 година 95% от населението ще има достъп до услугата.

Информационната кампания за прехода, която ще се прави от Държавната агенция за информационните технологии и съобщенията (ДАИТС), тепърва трябва да бъде одобрена. В проектоплана си агенцията е предвидила бюджетът й само за кампанията да е 2 млн. лв. Социалното министерство пък работи по проектобюджет на субсидия за гражданите в неравностойно положение, които няма да имат възможност да си купят цифрови приемници или декодери (цената им на пазара е между 60 и 1000 лв). Агенцията е изчислила, че потребителското оборудване за подпомагането на социално слабите граждани ще струва поне 15 млн. лв.

Въпреки наближаващия краен срок, у нас тепърва трябва да бъде усъвършенствано и законодателството в тази сфера, тъй като миналата седмица Конституционният съд обяви за противоконституционни два от членовете в Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗИДЗЕС), който третира прехода към цифрова телевизия. Така че има всички основания очакванията за прехода към цифрова телевизия у нас да са доста негативни.

По данни на Комисията за регулиране на съобщенията, около 60 на сто от хората у нас гледат кабелна телевизия, а близо 10 на сто имат сателитни приемници. Това означава, че поне 30 на сто от българите все още разчитат на ефирна телевизия. Повечето от тези 30 процента са възрастни и социално слаби хора. Затова в края на 2012 г. без телевизия може да се окажат милиони българи. От промяната може да бъдат засегнати и онези, които имат телевизори с вградени декодери или тунери от формата MPEG-2, тъй като у нас телевизиите ще излъчват само във формат MPEG-4. Това е европейският стандарт и всички, които имат друг вид декодер, ще трябва да си купят нов.

Какво се случи след петък, 12 юни, в САЩ? По данни на американския регулатор – Федералната комисия по комуникации, преходът е бил плавен. С молба за помощ по телефона към нея са се обърнали 300 000 души. Те са били пренасочвани към четирите хиляди технически лица, които са били на линия, за да помагат. Освен това комисията създаде демонстрационни центрове в редица градове. Доброволци и представители на местните власти помагаха на по-възрастните зрители да си инсталират декодери (наричани също set top box или аналогово-цифрови преобразуватели), за да могат да ползват старите си телевизори. Шефът на комисията Майкъл Копс заяви, че преминаването към цифрова телевизия е “последно сбогом на ерата на телевизорите-динозаври”.

Според консултантската компания SmithGeiger около 2,2 млн. домакинства не могат да гледат телевизия. Изследването й, спонсорирано от Националната асоциация на телевизионните оператори, показа, че от 948 домакинства, които са приемали телевизионния сигнал с антена, една осма нямат цифров телевизор или не са си инсталирали декодер. Според Nielsen Company броят на неподготвените домакинства е още по-висок – 2,8 милиона или 2,5 процента от общия телевизионен пазар. През февруари броят им е бил 5,8 милиона.

През февруари т.г. американското правителство предостави 650 млн. долара, за да може всяко домакинство да получи ваучер за 40 долара и да си покрие разходите за декодери. Но освен него хората имат нужда от нова антена, тъй като цифровите сигнали често са по-слаби от аналоговите. Подробност, която в информационната кампания остана на заден план. Много хора не са наясно, че след като инсталират декодер, трябва да започнат да сканират за каналите, които вече се излъчват на нова честота.

Големите печеливши от прехода в САЩ са известни – това са представителите на кабелната и сателитната индустрия, които през миналата година си осигуриха шест милиона нови клиенти. Новите телевизори също се харчат като топъл хляб – през последните три години продажбите са се увеличили трикратно. Тази тенденция обаче не отговаря ни най-малко на прогнозираното от привържениците на цифровата реформа през 90-те, които предвиждаха ренесанс на американската комуникационна индустрия. Доказателство за това е фактът, че китайците продължават да са №1 в производството на нови телевизори.

Преходът от аналогова към цифрова телевизия трябваше да бъде на 17 февруари, но правителственият фонд от 40 долара за декодер се изчерпа в началото на януари. Това принуди администрацията на Обама да отложи прехода за 12 юни.

И след повратния петък аналогови станции с ниска мощност и станции, известни като “транслатори”, продължават да излъчват в някои райони. Други 100 станции ще продължат да работят в аналогов режим няколко седмици като ще информират зрителите необходимостта да преминат към цифров режим.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.