Топ 13 на билките навръх Еньовден – класация на билкаря Еньо Миланов

Билкарят Еньо Миланов показва кръвен здравец. Снимка: авторката

Лечителят и билкар Еньо Миланов, направи за e-vestnik класация на билките по лековита сила, по повод Еньовден – 24 юни.
Народните поверия твърдят, че призори срещу Еньовден, наричан още Билобер, Яновден, Летни Свети Иван, Иван Бильобер, Билбер Еньо, е най-добро време за бране на лековити растения, защото лечебната им сила е най-голяма.
Християните свързват този ден с рождението на Йоан Кръстител. Някъде около тази дата обикновено се пада лятното слънцестоене. На Еньовден билкарите от древни времена до наши дни излизат на разсъмване да берат еньовче, здравец, риган  и други цъфнали треви, правят от тях венци, през които се провират за здраве и китки, които закачат в дома си.

На Еньов ден не можем да наберем всички билки, които ще използваме през годината. Всяка билка си има свое време, когато се събира. Народният лечител Петър Димков казва, че билките са най-лековити, ако се берат по пълнолуние.
Пълнолунието през юни мина, а на 21 юни мина и лятното слънцестоене, когато денят е най-голям и най-много магнитен, обяснява билкарят лечител Еньо Миланов.
Ето и неговата класация на най-лековитите билки:

1. Българска роза

Снимки: Валентина Петрова

На първо място сред билките слагам българската казанлъшка роза. Известна е още от едно време с розовото масло. Действа антисептично, противовъзпалително. Използва се за всичко, особено при алергични състояния.

2. Алое

Алое. Снимка: личен архив

За мен е второ по сила. Според световни учени то е на шесто място сред хилядите растения по лековитите си качества. Аз съм доказал, че само с алоеви разтвори се топят някои видове рак. В България го няма в диво състояние. Отглежда се в оранжерии.

3. Алхимила, цариче

Билкарят Еньо Миланов държи стръкове от билката цариче. Снимка: авторката

Тази билка е на голяма почит от алхимиците. Те я нареждат на 12-о място сред лечебните растения. Действа кръвоспиращо, при диабет, за задръжка на плод, при хернии, за зарастване на рани.
Всяка бъдеща родилка, като наближи раждането, през последните два-три месеца от бременността, трябва да пие чай от цариче, за да роди нормално, безболезнено. Лековитата трева се казва още шапиче, защото лекува шап при животните.

4. Омайниче

Червено омайниче. Снимка: Булфото
Омайниче. Снимка: Булфото

Омайничето се прегръща с царичето. Казват му обичниче. Лекува от разстояние. На времето овчарите са връзвали китка от омайниче на шията на овцете, за да лекува болните им очи. Омайничето се ползва кръвоспиращо, като нервноуспокоително, добавка към имунната защита.

5. Очиболец

Очиболец. Снимка: Личен архив

Самото име насочва към очите. Но същата билка се казва и сърцебол, защото лекува и сърце. Виждаме връзката между очите и сърцето. Лекува разни нервни състояния. Казва се още сърцеболово биле.

6. Ранилист

Ранилист. Снимка: авторката

Билка, ценена още от хайдутите – ранилист или хайдушка билка. Хайдутите са я ползвали за всичко. Засилва имунната защита, при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. Това, което не се знае е, че в последно време се използва нейното отслабващо действие – за намаляване на излишните килограми при затлъстяване.  В България й казват също раковче. Лекува  всички белодробни възпаления. Тя е едно от основните имунно укрепващи растения.

7. Невен

Невен. Снимка: Уикипедия

Той е една от старите български билки. Знаем, че мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити и т. н.

8. Черен и бял оман

Черен оман. Снимка: Уикипедия
Бял Оман. Снимка: Уикипедия

Черният оман се казва зарасниче. Стимулира костната и чревната тъкан, влиза в имунно укрепващата рецепта. Расте до 80 сантиметра високо на лилави кичури, има големи листа. Белият оман пък е убиец на всички бактерии. Смята се, че той е поникнал от сълзите на Хубавата Елена от Троянската война и затова се казва хелениум на латински. Ползва се за всичко – белодробно, има отхрачващо действие, за възпаления на червата, за оцветител на косата и т. н.

9. Жълт кантарион

Жълт кантарион. Снимка: Уикипедия

Набран на Еньовден и закачен на дърво, пази нивата от градушка. Слага се в еньовия венец. Жълтият кантарион е стомашно чревно биле, за лечение на нерви. Той е божествена билка. Нарича се още Христова чудотворка, Христова кръв. Не трябва да се плашим, че циганите го берат и може да изчезне. Никой път човекът не може да попречи едно растение да го има или няма върху земята. Аз никога не бера от същото място, където съм брал предишния път, защото обикновено там растат стари билки. Младите растения са с по-голяма сила.

10. Турта

Турта. Снимка: личен архив

Тя цъфти жълто. Петър Димков е казвал – жените да уважават това растение. То е добро и заедно с невена се пие при миоми и др. болести.

11. Лавандула

Лавандула. Снимка: Херба уеб

Българската лавандула лекува ревматизъм, нерви, главобол и какви ли не други болести.

12. Чубрица

Планинска чубрица. Снимка: личен архив

Баба Ванга казва: “има чубрица, няма главоболие”.  Чубрицата се ползва като подправка, но и като биле. Тя регулира кръвното, оправя храносмилането.

13. Здравец, кръвен здравец

Здравец. Снимка: Уикипедия

Регулира кръвното, действа запичащо. Когато имаме подуване и задръжка на течности в корема, здравецът ги гони. Името му е здравец, защото от него зарастват рани. В България има в изобилие кръвен здравец.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.