Кой гласува от чужбина и защо?

Според данните на Външно министерство общо 57 346 са българите в чужбина, които са подали заявления за гласуване до изтичането на законовия срок (14 юни 2009 г.).

А колко са българите в чужбина? Около 1 милион. Към 350 000 са българските турци в Турция. Над 200 000 са българите в Испания, над 200 000 – в Гърция. В Лондон – към 50 000. В Италия – към 50 000. В САЩ – към 200 000 и т. н.

И какво е изненадващото – според заявленията, получени в дипломатическите и консулските представителства, са образувани общо 259 секции в 141 населени места, в 58 държави, от които 123 са в Турция, където заявления са подали 44 174 гласоподаватели. В Испания са подадени 2091 заявления, ще има 16 секции. В САЩ – 1642 заявления, 15 секции. В Германия – 1387 заявления, 10 секции. В Кипър – 990 заявления, 6 секции. Толкова секции ще има и във Франция, плюс 4 в Белгия.

Оказва се, че на българските турци по им пука за изборите в България от останалите български граждани. Никой да не се чуди защо ДПС има толкова високи резултати на изборите. С още по-висока активност гласуват симпатизантите на ДПС в България. Симпатизантите на другите партии – и в страната, и по света – не се вълнуват много от избори. Това е показателно – у българските турци има още страх от българската държава и виждат своята защита и подкрепа само в ДПС, много малка част от тях гласуват за други партии. Но и другите партии много рядко слагат турци в своите кандидатдепутатски листи. Сега ГЕРБ прави изключение с Вежди Рашидов в Кърджали.

На предишните избори от Турция дойдоха към 40-50 хил. гласа, а от целия останал свят – общо към 20 хил. гласа. Общо всичките гласували в чужбина дават 2-3 депутата, което не е определящо за резултатите от изборите в България. А и любопитното е, че гласовете на българите от Европа и САЩ се делят в проценти за основните партии приблизително така, както се делят и гласовете на българите в България.

Малкият брой гласували в САЩ и Европа се дължи не само на слаб интерес – в много от тези градове българите трябва да пътуват далеч до избирателна секция, а не смятат, че нещо ще се промени. Има и разлика между емигрант и временно работещ в чужбина. За онзи, който си мечтае след 3-4 години да се върне в България, сигурно не е без значение кой ще управлява. Но който е станал американски гражданин и си е купил къща – за какво му е да гласува в български избори? Има дори хора у нас, които смятат, че онези в Америка не трябва да се бъркат тук, щом като са се „измъкнали“ там.

Един читател беше написал във форума на e-vestnik – истинският емигрант не гласува, не се интересува от България, не говори с българи. Болезнено, но има истина в това.

Все пак – на когото му пука за България, нека знае, че всички български граждани зад граница имат право да гласуват в деня на изборите срещу български паспорт, независимо от това, дали са подали в срок заявление за гласуване.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.