Лятото, сезонът на страха за Гърция

Край Атина избухнаха пожари и този юни. Снимка: Ройтерс

Ако се подслуша за какво говорят жителите на Атина тези дни и се проследят местните медии, може да се заключи, че гърците очакват лятото със страх. Пожарите, избухнали около Атина тази седмица, разпалват страха от повтаряне на „огнената 2007“, когато огнената стихия отне около 70 човешки живота и унищожи или ощети обществени и частни имоти, струващи десетки милиарди долара.Към това се добавя и страхът, че предстоящият „пик“ на туристическия сезон може да донесе в страната нова неволя – разпространението на новия грип, защото по традиция се очаква пристигането на голям брой гости от цял свят.

Всичко това се съпровожда и от старите страхове, че тазгодишният сезон заради глобалната икономическа криза може да бъде един от най-слабите през последните двайсет години. Тази пролет се правеха прогнози, че спадът може да бъде между 15 и 20 процента, което би било страшен удар за излинялата национална икономика.

По обем на приходите туризмът отдавна е на второ място, непосредствено след корабоплаването. Туризмът участва с 18 процента в брутния вътрешен продукт на нацията. В този отрасъл си изкарват хляба една пета от постоянно работещите и голям брой така на речени сезонни работници. През 2007 г., когато Гърция бе посетена от 17 милиона души, печалбата от туризма беше 11,5 милиарда евро. Сега тези цифри се споменават като недостижима цел, което притеснява много хора, от правителството до частните собственици на хотели и туристически апартаменти.

Пожарите тази година започнаха малко по-рано и предизвикаха всеобщо безпокойство. „За три дни имахме 172 пожара, а лятото още не е и започнало“, пише в заглавие на“Адезмефтос типос“, което действа като отражение на общото настроение на гърците във време, когато работата на пожарникарите все повече се увеличава. Много хора възприеха пожарите през тази седмица като последица от недостатъчната готовност за тази опасност, въпреки че тук тя дебне всяко лято.

„Правителството очевидно не е научило урока от катастрофалната 2007“, прави оценка атинският „Елефтерос типос“, а“Та неа“ посочва, че тези дни“само три от общо14 хеликоптера за гасене на пожари са били готови за действие“. А що се отнася до новия грип, той“пристигна“ в Гърция още преди месец, а досега са регистрирани около десет случая. При всеки от тях носителите на вируса са били чужденци или гърци, пристигнали от чужбина.

Миналата седмица новият грип бе открит при четирима американци, пристигнали от Вашингтон и Канзас. Макар властите да твърдят, че ситуацията е под контрол и няма място за паника, много гърци се съмняват в официалните твърдения, изтъквайки че не напразно Световната здравна организация обяви пандемия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.