Музиката като лекарство

Слушането на опера е полезно за сърцето, твърдят италиански учени

Снимка: Нели Томова

Слушането на определен тип музика, освен приятно, може да бъде и здравословно, защото забавя сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане. Това показва скорошно изследване, проведено от италиански учени в Университета в Павия. Възторжена оперна музика, като арията „Nessun Dorma” на Пучини, например, в която се редуват кресчендо и диминуендо, може да помогне при възстановяване на пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, смятат авторите на изследването.

Според медицинското издание „Съркюлейшън джърнъл” музиката видимо влияе както върху настроението, така и върху физическото състояние на хората. Музиката с по-бързо темпо ускорява дишането и сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане, а по-бавната музика прави точно обратното.

Д-р Лучано Бернарди и колегите му от университета в Павия (Италия) включват в експеримента си 24 доброволци, които нямат здравословни проблеми. Доброволците трябва да слушат 5 класически музикални произведения, избрани на случаен принцип, докато учените изследват как телата им реагират на музиката. Сред избраните музикални произведения са 9-ата симфония на Бетовен, ария от „Турандот” на Пучини, 169-ата кантатана Бах, „Va Pensiero” от операта „Набуко” и „Libiam Nei Lieti Calici” от „Ла Травиата”.

Оказва се, че всяко музикално кресчендо (постепенно усилване на звука) „разбужда” тялото и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане, ускоряване на сърдечния ритъм и ритъма на дишане. И обратно – всяко диминуендо (постепнно затихване на звука и забавяне на темпото) води до отпускане на тялото, забавяне на сърдечния ритъм и понижаване на кръвното налягане.

Учените изпробват върху доброволците различни комбинации от музика и тишина и установат, че „живите” произведенията, в които музиката варира от бавна до бърза, като оперните творби, имат най-благоприятен ефект върху кръвообращението и сърцето. Оказва се, че ариите на Верди, които следват музикални фрази с продължителност 10 секунди, синхронизират перфектно с естествения сърдечносъдов ритъм.

„Музиката предизвиква продължителна, динамична – и до известна степен предвидима – промяна в сърдечносъдовата система. Откритието ни помага да разберем как музиката може да се използва най-добре в рехабилитационната медицина”, казва д-р Бернарди.

„Мюзик ин хоспиталс” (Музика в болниците) е английска благотворителна организация, която  осигурява музика на живо в болнични заведения, хосписи и социални домовете в Обединеното кралство. Тя е основана след Втората Световна война, за да оказва подкрепа на ранените ветерани.

„Музиката оказва силен положителен ефект върху хора, преживели удар или инфаркт. Силата й е просто невероятна, казва Диана Грийнман, изпълнителен директор на организацията. Музиката е холистично лекарство, но от време на време чувам за пациенти, обездвижени след прекаран удар, които изведнъж се раздвижват благодарение на музиката”. Според Грийнман е важно музиката да се подбира според конкретния човек, защото един и същ стил не допада на всеки.

По материали на Би Би Си

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.