Китайците се подиграват с цензурата в Интернет + видео

Ламите – главни герои в един от клиповете срещу цензурата в Китай. Снимка: Ю тюб

Китайските цензори в Интернет яростно разчистват мрежата – забранени са порното, протестите и вулгарният език. Потребителите на мрежата обаче въстанаха срещу най-новата забрана, която изключва ругатните. В протестни видеоклипове те славят “конете от глина и трева” и други животни, чийто начин на произнасяне почти съвпада с начина на произнасяне на нецензурните думи. Как френско-хърватската сепия и щъркело-лисицо-маймуната се борят срещу цензурата, пише сп. „Шпигел“.

На заден план звучи елементарна електронна музика. Пет лами гледат глупаво в камерата. Глас, обработен с хелий, пее фалшиво на мандарин: “Изящният кон от глина и трева е на особена почит в голям Китай.”

На пръв поглед тези китайски видеоклипове, качени в YouTube, приличат на нелепи уеб-феномени като Keyboard Cat, но всъщност имат доста сериозен бекграунд. От началото на годината потребителите в Интернет протестират с похвалните песни в чест на измислени същества като коня от глина и трева срещу цензурата в страната.

http://www.youtube.com/watch?v=3W5kdHWJW-4

В началото на годината Китай стартира кампания за прочистване на мрежата. Институции като Китайския център за уведомяване за публикации с незаконна информация в Интернет (China Internet Illegal Information Reporting Centre) заявиха официално в ПР-офанзива, че ще разчистят Интернет в страната от порнографски и други долнокачествени съдържания. Търсачките се поддадоха на натиска – по данни на Би Би Си от Гугъл са обявили, че предприемат “всички необходими стъпки”, за да отстранят “порнографията” от китайските си страници. Властите предприемат мерки и срещу т.нар. вулгарни съдържания – Интернет трябва да бъде филтриран и за нецензурни думи.

Една от тези думи се произнася “чао ни ма” и може да бъде написана по различни начини. Единият вариант се превежда като “кон от глина и трева”, а другият – като ругатня по повод собствената майка. Тъй като филтриращият софтуер не проверява автоматично всички възможни правописни варианти на всяко словосъчетание, преформулираните обидни думи като “коня от глина и трева” може да заобиколи повечето филтриращи програми.

Креативната протестна вълна в китайската мрежа се превърна в мощен мийм – споделена идея или поведение, което се пренася от човек на човек. А търсенето на “кон от глина и трева” на мандарински в Гугъл показва 600 000 резултата.

Част от този мийм са вицовете, снимките, формулирането на идеи, поговорките, които се разпространяват и се развиват в мрежата подобно на биологичните гени. А биологът Ричард Доукинс каза още преди десет години, че Интернет е идеалното място за оцеляването на всеки мийм.

В YouTube може да се видят много видеоклипове, прославящи “коня от глина и трева”. Един от тях разказва тъжна история, която с малко фантазия може да бъде асоциирана с усилията на Китай да филтрира мрежата.

Изящният кон от глина и трева е обичан във всички краища на Китай, твърдят клиповете. Най-големият му враг е речният рак – по почти същия начин се изговаря и думата “хармония”, което е намек за хармонизацията, т.е. за филтрирането на съдържанието на Интернет. Речните раци ядат тревата, от която всъщност живеят конете от глина и трева. Един клип, който разказва тази история, дори има субтитри на английски.

Други филмчета прославят коня от глина и трева, който успял да победи речния рак и да надделее над щъркело-лисицо-маймуната. На китайски “щъркело-лисицо-маймуна” звучи горе-долу като “мрежови администратор”.

От началото на годината възмутени потребители в мрежата разказват историята на коня от глина и трева в блогове, в Уикипедия и в китайските форуми. А конят вече има доста роднини. Статия в Уикипедия на английски разказва за “десет митични байду-същества”. За какво става дума? В достъпната на китайски и жестоко филтрирана енциклопедия Baidu Baike на китайската търсачка Baidu се появяват все нови и нови статии за странни същества, които бързо биват изтривани от цензорите.

Появи се например историята на френско-хърватската сепия (“фа-ке-ю” – прочетете го бавно на глас и ще разберете за какво става дума), на котката Джиба (на мандарински се произнася почти като “окосмяване на половите органи”), на петела Дафей (онаниране) и много други животинки, които без изключение се казват като полови органи или дейности, които човек би изпълнявал по-скоро в усамотение.

Специалистите по Китай описаха в статията A Dirty Pun Tweaks China’s Online Censors във в. “Ню Йорк таймс” акробатиката с думи като голямо онлайн-движение в страната. Вестникът цитира анализ на протеста от китайската експертка по филмово изкуство Чуи Уейпин: “Основният рефрен във всички текстове е: “Знам, че ми забранявате да казвам определени неща. Но погледнете как ви сътруднича. Пея само сладка детска песничка.”

Междувременно властите настъпват срещу креативния протест. Още в края на март уеб-агенцията Asianews писа, че провайдърите са получили указания да филтрират статиите за коня от глина и трева.

Оттогава надзорниците на мрежата и онлайн-демонстрантите си обявиха състезание за използването и забраната на креативни начини за изписване на най-популярните ругатни. В един клип в YouTube се казва многозначително: “Голямото семейство на коня от глина и трева има много приятели – френско-хърватската сепия, елегантната пеперуда. Те са безстрашни. А проклетите речни раци трябва да бъдат изтребени до крак.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.