ЦРУ вербува нови шпиони сред „златните финансови момчета“

Снимка: Централно разузнавателно управление

Да предпочетеш държавните интереси пред своите? Тази мисъл може и да не е присъща на Уол Стрийт, признава ЦРУ, но Централното разузнавателно управление, което се възползва от кризата, се надява да вербува това лято бивши финансисти и икономисти, които са без работа и стабилна заплата. Кандидатите трябва да изпратят мотивационно писмо и автобиография до 22 юни. „Икономисти, финансисти и предприемачи, ако не искате да се задоволявате само с най-необходимото, Централното разузнавателно управление има за вас мисия, за която никога не сте си представяли“, гласи наскоро разпространено по радиото съобщение. „Променете вашата кариера и вашата родина“, продължава мъжкият глас от съобщението. Агенцията използва възраждащия се патриотизъм и предполагаемото неудовлетворение на златните финансови момчета. „Обикновено хората, които се интересуват от ЦРУ, искат да служат на правителството, на своята държава. Може би това не важи за онези, които искат да печелят“, отбелязва друг говорител на агенцията – Рон Патрик. “Но тези, които се решат да променят нещата за себе си, трябва да се интегрират много добре,” допълва той.

За разлика от стандартните процедури, тук няма да има детектор на лъжата, през който според правилника на ЦРУ трябва да преминат всички кандидати. Страхливи кандидати няма да бъдат допуснати, ще трябва да преминат през медицински и психологически прегледи, както и през смятаните за тежки тестове за подбор на персонала на агенцията.

При възнаграждение от 60 000 до 100 000 долара годишно и почти 160 000 за „редките перли“, заплатите не са толкова привлекателни, колкото на Уол Стрийт. Но ЦРУ предлага много предимства. В тези времена на криза – финансовият сектор загуби 30 000 работни места в Съединените щати само през май – много професионалисти се стремят по всякакъв начин да си сменят професията.

Авантюристите от финансовия бранш, които вече си се представят като агент 007 по-добре да не си правят илюзии. Бъдещите шпиони ще имат задачата най-вече да правят анализи, гласи съобщението на интернет-сайта www.cia.gov. „Има нужда най-вече от икономисти със солидни познания за Китай, Близкия изток и Южна Азия, както и специалисти по международни банкови системи, транзакции, пазари, финансови инструменти и енергетика“, се уточнява в съобщението.

Но ако вярваме на обявата, ще има и възможности за пътуване в чужбина, както и опция за заемане на постове в други агенции, освен във Вашингтон. Бъдещите агенти ще имат не особено вълнуващата мисия да анализират нелегалните финансови дейности на терористични мрежи, криминални групи и чужди правителства, свързани например с продажба на оръжия за масово унищожение, с пране на пари, и т.н. Кандидатите, които четат вестници тези дни, ще разберат колко е полезно да знаеш корейски.

Приемат се кандидати само с американско гражданство, но ЦРУ набира и много хора в чужбина. Събеседванията, които ще се проведат на тайно място в Ню Йорк, започват през лятото. След 11 септември много кандидати вече бяха „отмъкнати“ от Уол Стрийт.

Ще сложат ли аферата с тайните затвори и мъченията край на амбициите на тези кандидати? Със сигурност не, уверява ЦРУ, което се надява да получи поне 180 000 кандидатури за 2009 година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.