Вальо Топлото в затвора, никой не се радва

Вальо Топлото – 14 години затвор. На по толкова приблизително са осъдени и двете му приближени в ръководството на Топлофикация. Тази хубава новина не развълнува особено читателите. “Аре, бе, осъдиха го предизборно – коментират по-обезверените – Сигурно след изборите ще го оправдаят.”

Първа страница на „24 часа“ от 16 юни 2007 г.

Дали наистина ще стане така? Практиката показва, че когато едно дело отиде на горна инстанция осъденият може да получи по-лека, но и по-тежка присъда. В случая обаче няма как да скриеш, че в сметки и каси на Вальо Топлото са намерени няколко милиона лева и евро – вероятно малка част от онова, което е въртял. Намесени са австрийски служби, които извадиха на светло сметките на Топлото.

Какво обяснение може да има за тия пари? Вестник “24 часа” преди 2 години направи шумна и срамна пиар защита на Вальо Топлото, и поднесе абсурдни оправдания (виж тук). В очерк на 3 вестникарски страници, в който се обясняваше, че английската кралица канила на бал Вальо Топлото, че той бил добро дете, което като пионерче помагал на възрастните, после пял като бунтар с китара и т. н., някак нелепо се промъква следното: “Покрай тениса се запознал с австрийски банкери, които го въвели в бизнеса с инвестиционното посредничество… Прохожда и бизнесът му с доверително управление на финансови активи”.

Да държиш няколко милиона в брой в каси, дори и на името на майка си, било доверително управление на финансови активи? Българският съд може да е всякакъв, ама чак пък толкова да го вземат за мезе…

Според някои статии в e-vestnik Вальо Топлото беше издаден и хвърлен на медиите не случайно. Целта е с шумен скандал да се внуши, че той е откраднал тези пари от сметките на софиянци. В синхрон със скандала тогавашният министър Румен Овчаров внушаваше, че Топлофикация фалира. Неговата заместничка Корнелия Нинова твърдеше, че Топлофикация е откраднала 36 милиона от софиянци, което беше опровергано. Целият този шум подготви почвата за приватизация на Топлофикация. Хората спряха да си плащат парното. Както е известно, колкото повече дългове има едно дружество, толкова по-малко струва то. И в един момент преди около 2 години се обади кандидат-купувач от Русия – „Газпром“ бил приготвил 100 млн. долара за Топлофикация София. Скромна сума за дружество, за което още няколко фирми се готвят да наддават за над милиард. Въпреки дълговете.
Както и да е. Вальо Топлото е само повдигнатият край на завесата. Какви ли пари се въртят около много други популярни личности?
Все пак Топлото в затвора е хубава новина. Дали шефове като него тук и там из държавата, след тази присъда, спокойно ще си премятат пачките?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.