400 милиарда евро за ток от слънцето в Сахара

Параболични слънчеви батерии, използвани в Испания. Снимка: Солар милениум

Големи европейски електрически и финансови концерни са решени да осигуряват електричество в Европа чрез слънчева енергия от Сахара. Новосформиран консорциум вече работи за преодоляване на политическите и финансовите проблеми пред идеята. В северноафриканската пустиня ще бъдат изградени огромни слънчеви електроцентрали. Подробности от в. “Нойе цюрхер цайтунг”.

На пръв поглед нещата изглеждат като във футуристичен роман. “Чиста” слънчева енергия от Сахара за европейските пазари на ток. Забележителната идея съществува отдавна и е в центъра на различни изследователски проекти. Досега обаче големите в бизнеса се отнасяха към подобни проекти с насмешка.

Междувременно нещата се промениха и химерата може да се превърне в реалност. Защото няколко немски концерна планират да изградят в северна Африка – където Сахара е с площ, почти колкото на САЩ – гигантски слънчев парк. Електричеството от него може да потече след 2019 година, а от 2050-та може да задоволява около 15 процента от нуждите на Европа от електроенергия.

Проектът Desertec – съчетание от английските думи за пустиня – desert – и техника – technology – трябва да бъде реализиран на площ от 130 кв км в северна Африка. Соларно-термичните съоръжения ще произвеждат електричество от слънчевата светлина. Африканските държави също ще бъдат снабдявани.

Проектът ще струва 400 милиарда евро

Швейцарският концерн ABB също ще участва в гигантския проект и в координацията му. ABB вече се включи с финансови средства в едно от първите изследвания за възможността за осъществяване на идеята и подкрепя проекта отдавна. Акцентите бяха пренос на електричеството и соларна техника.

Мащабите на гигантския проект стават ясни не на последно място от цената му, която се оценява на около 400 млрд. евро за соларните електростанции и далекопроводите. За сравнение: разходите на проекта ще бъдат разпределени в 30 години. Въпреки това в началната фаза ще бъдат необходими субсидии.

Последиците от промените в климата

Контролът върху проекта ще бъде извършван от мюнхенската компания Рюк. Най-голямата презастрахователна компания в света е обвързана с конкретни интереси. Защото презастраховането е особено засегнато от последиците от климатичните промени. Само през миналата година щетите от природни катастрофи за застрахователите и презастрахователите в целия свят се оценяват на 200 млрд. долара. Тенденцията е за увеличение – около 3-4 процента на година. “В дългосрочен план климатичните промени ще бъдат по-голям проблем, отколкото финансовата криза”, казва Торстен Йеворек, член на управителния съвет на компанията.

Изчисленията на премиите при застраховките стават все по-трудни, също както и прогнозирането на подобни събития. “Ако не успеем да ограничим промените в климата, като предприятие ще бъдем също толкова засегнати, колкото и обществото”, допълва той.

В средата на юли ще бъдат координирани следващите стъпки и ще бъде съставен план за действие за следващите години. Освен презастрахователната компания в проекта ще вземат участие “Сименс”, Е.on, RWE, Schott Solar и Дойче банк, както и други предприятия от Германия, Италия и Испания. Немското министерство на външните работи ще изпрати представител на министър Щайнмайер, ще бъдат застъпени и Арабската лига и Римският клуб.

Президентът на немското общество към Римския клуб Макс Шьон твърди, че проектът е реалистичен и рентабилен. В рамките на едно поколение 90 на сто от необходимата енергия може да бъде добивана от слънцето и едновременно с това да бъде намален драстично въглеродният диоксид, изхвърлян в атмосферата. А що се отнася до разходите от 400 млрд. евро, в следващите 30 години всички съществуващи електроцентрали ще трябва да бъдат обновени. Т.е. става дума за инвестиции, които и без това трябва да бъдат направени.

Електричеството трябва да бъде пренасяно чрез далекопроводи за постоянен ток. В момента Сименс внедрява тази технология в Китай, а загубите на мощност в рамките на 1000 километра е едва три процента. Далекопроводите за променлив ток, които днес са широко разпространени, не могат да стигнат подобни стойности. Освен това вече съществуват подобни електроцентрали, например в Испания и в Калифорния.

Скептичната соларна фирма

Критично към проекта се отнася не друг, а най-голямата немска фирма Solarworld. „Когато в политически нестабилни страни се строят електроцентрали, има опасност да се изпадне в същата зависимост, както при петрола”, казва шефът й Франк Азбек. За разлика от него Ханс-Мюлер Щайнхаген от Немския аерокосмически център, който подкрепя проекта, подчертава: „За да се контролира рискът несигурностите може да бъдат заобиколени с далекопроводи на различни места в Северна Африка”.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.