НАТО разпуска с „Бекс“ и хокей в Кандахар

Канадски войници играят хокей във военновъздушната база в Кандахар, южен Афганистан. Снимка: Ройтерс

Надолу по широката дъсчена плажна пътека група румънски войници седят под чадърите на френската сладкарница и отпиват на сянка безалкохолна бира „Бекс“. В заведение от канадската верига закусвални „Тим Хортънс“ войници от американските ВВС пият кафе и сърфират в Интернет на лаптопите си, докато слушат Бионсе по Радиото на британските въоръжени сили (British Forces Radio). Единствените, изложили се на прежурящото слънце, са бледорозовите британски офицери, а нечие лъснало от пот теме отразява заслепяващите лъчи. Момчетата от свръхсекретните специални сили се шляят наоколо със заплашителен поглед, невъзмутими в торбестите шорти, тениски и с провиснали широкополи шапки, „под прикритие“ зад издайническите рунтави бради.

Добре дошли във военновъздушна база Кандахар (известна като КАФ – Kandahar Air Field) – най-космополитната база на НАТО в зона на сражения, където войници от куп държави разпускат след мисия на плажната пътека, напомняща на международен курорт край морето. САЩ и много от съюзниците им се бият рамо до рамо в Афганистан и (в по-малка степен) в Ирак, вече близо осем години. И в двете военни зони големите бази обикновено се управляват от една страна, която осигурява ресторанти, магазини и удобства, за да накара военните да се чувстват като у дома си.

Щабът на силите на НАТО в Южен Афганистан е същински съюзнически „миш-маш“. Командването се сменя на всеки девет месеца, редувайки генерали от Холандия, Великобритания и Канада. Войници от над дузина страни са на пълно работно време. САЩ са представени, естествено, не само с военни от сухопътните, военновъздушните сили и морски пехотинци, а и от заведения като „Събуей“, „Пица хът“ и „Бъргър кинг“.

Американците обаче са далеч от множеството на плажната пътека в центъра на базата, оформяща квадрат със страна 90 метра. Тя е покрита с дървен навес, който пази сянка, а на пясъка в средата на карето са разположени две волейболни мрежи, игрище за плажен футбол и голяма хокейна пързалка с яркочервени емблеми с канадския кленов лист – в случай че някой се зачуди кой ли играе хокей в Афганистан.

Както подобава на образцова плажна пътека, тук е хладно и в най-горещата част от деня. Аромати от различните заведения за бързо хранене се носят приятно във въздуха – освен в редките моменти през деня, когато вятърът духа откъм огромната септична яма на лагера, известна като „езерцето с акитата“.

Афганистанските магазини продават одеяла и контрабандни дивидита, и предлагат велосипеди под наем за каране из базата. Киргизкото магазинче продава кожени шапки с висок косъм, които слабо се харчат през юни. Пазарува се основно от т.нар. „пиекси“ (PX от Post Exchange) – военни магазини, които всяка страна поддържа самостоятелно и които не са в най-благородна конкуренция за сърцата и умовете на клиентелата. Най-голям е американският пиекс, с най-дълги опашки и най-евтино бельо. Френският е чист и подреден, с доста по-модерни дрешки и кафене, в което се предлага еспресо и кроасани. Германският пиекс е на път – плакати на дъсчения пасаж анонсират, че отваря този месец. „Първият истински военен магазин в КАФ!“, хвалят го рекламите. Съюзници, предупредихме ви.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.