Седем скандала от България

Протестиращ размахва брадва на синдикална демонстрация в София. Снимка: Ройтерс

Доминираното от социалистите българско правителство е разтърсено от корупционни скандали, което принуди Европейския съюз да замрази финансова помощ от милиони евро за най-бедната и най-корумпираната страна в организацията.

„Обръчи от фирми“, финансиращи партиите – това е фразата, използвана от Ахмед Доган, човекът, който качва и сваля правителства в България, лидер на турската етническа партия ДПС. Въпреки множеството съдебни процеси, в България има само един осъден престъпен бос след края на комунизма през 1989 г. Някои от набедените за престъпници се сдобиха дори с имунитет, след като се кандидатираха за депутати в предстоящите парламентарни избори. Министерствата на селското стопанство, на екологията, на строителството и на икономиката – всичките, контролирани от социалистите – са непрекъснато замесени в скандални корупционни схеми през последните няколко години.

Ето и главните скандали. Първият е свързан с името на Валентин Димитров, директор на държавната топлофикация, уволнен през 2006 г. за източването на компанията с 15 млн. лева и инсталирал по времето на управлението си джакузи в кабинета си и купил си скутер и яхта. Скандалът води до освободения по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, обвинен в изнудване от главния разследващ аферата. Въпреки че бе разследван, към Овчаров не бяха предявени обвинения. Софийският градски съд осъди Димитров на 14 г. затвор, след като го призна за виновен в злоупотреби за повече от 4,2 млн. долара.

Друг скандал е свързан с канадската минна компания „Dundee Precious Metals“, подала през 2007 г. оплакване срещу страната пред Европейската Комисия заради блокирането на 250 млн. долара инвестиция в разработването от канадците златно находище в България. Повече от 2 г. министърът на околната среда Джевдет Чакъров отказва да даде разрешение за екслоатирането на две златни находища, което от „Dundee“ обясняват с интереси на турската етническа партия ДПС, чийто член е Чакъров.

През 2007 г. пък полицейските служби в България, Германия и Швейцария разкриват престъпна мрежа, сложила ръка върху еврофондове за селското стопанство в размер на 7.5 млн. евро. В мрежата са замесени над 50 българи и европейци от различни държави, превъртали парите през система от офшорки, начело с Людмил Стойков и Марио Николов. За последните двама се смята, че са в тесни връзки с българското правителство. Групата е свързана с измами, фалшификации и пране на пари, а конкретно Стойков и Николов са едни от финансовите донори на кампанията на настоящия президент Георги Първанов. През 2006 г. двамата са арестувани, но Стойков по-късно е освободен поради липса на доказателства, макар и все още да е разследван за пране на пари в друга, подобна афера.

Следва случаят „Батко и Братко“ – Веселин Георгиев, бивш шеф на националната агенция за пътищата е принуден да подаде оставка заради сключените контракти за милиони левове с фирмите на неговия брат.

Екс-министърът на вътрешните работи Румен Петков също бе принуден да си подаде оставката през април 2008 г., след като двама висши полицейски офицери бяха арестувани и обвинени в неправомерно телефонно подслушване и предаване на информация на престъпни босове. Петков, който е ключов член на социалистическата партия, мотивира оставката си с изявлението, че „носи персонална отговорност за някои свои срещи в министерството, чрез които заблудил ръководството на държавата“. По-късно той признава, че се е срещал с настоящите престъпни босове и бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов.

На последните двама, които са бизнес-партньори, бяха предявени обвинения в организиране на престъпна група и рекет, заради което прекараха 6 месеца в следствения арест – до средата на юни, когато бяха освободени, за да могат да участват в парламентарните избори, за които те се кандидатираха и така получиха имунитет.

Следващ скандал: Мария Мургина, бивш шеф на Държавната агенция по приходите, подала оставка, след като бе оповестено, че е разследвана за участие в крупна измама с ДДС. Цифри официално не са съобщени, но българските медии цитират полицейски източници, според които става дума за злоупотреби за над 1 млрд. лева. През май на Мургина бяха предявени обвинения за злоупотреба с власт, които тя отрича.

През март държавната агенция по сигурността (ДАНС) и прокуратурата пък иззеха документи от селскостопанското министерство, като елемент от разследване на крупни замени на земя. В периода 2008-2009 г. са били заменени хиляди хектари държавна плодородна земя и гори за частни, многократно по-евтини терени, което е нанесло щети на държавата за 8 млрд. лева. От антикорупционния Център за изследване на демокрацията, базиран в София, казват, че заменките са израз на „най-очебийната и нетърпима форма на политическа корупция в България през 2008 г.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.