Анонимен блог докара наказания на британски полицаи

След публикации в анонимния блог NightJack британски полицай беше дисциплинарно наказан. В блога си той пишеше за местните престъпници и за борбата, която води с полицейската бюрокрация.

Британски следовател, чийто анонимен блог критикувал бюрокрацията в полицията и лошата работа на държавни служители, е наказан дисциплинарно от полицейската служба, в която работи. Наказанието е наложено от полицията в Ланкашър, Великобритания, след като вестник „Таймс“, препубликува някои от статиите на блогъра с псевдоним NightJack („Нощен Джак“).

Той е разкрит след като Върховният съд отхвърля „в името на обществения интерес“ молбата му за запазване на анонимността . Полицията в Ланкашир информира, че блогърът с име Ричард Хортън е получил писмено предупреждение.

Говорител на полицията твърди, че „публикациите в блога наистина са дело на действащ следовател от Ланкашър и недвусмислено изразяват неговото мнение, а не това на по-голямата част от служителите в Ланкашър.“

„Проведохме пълно вътрешно разследване и служителят потвърди, че част от неговите публични изяви не отговарят на стандартите за професионално поведение, които очакваме от полицейските служители.“

По-рано съдията Дейвид Ийди отхвърли жалба на „Таймс“ срещу разкриването на самоличността на „Нощния Джак“, който бе спечелил награда „Оруел“ за блог съдържание през април. Съдията заяви, че писането в блог е „повече публична, отколкото частна дейност.“

Адвокатът на блогъра възрази, че запазването на анонимността е в полза на обществения интерес. Юристът Хю Томлинсън обяви, че хиляди хора, които комуникират през Интернет под булото на анонимността, ще бъдат „потресени“ да видят, че законът не може да защити тяхната самоличност, ако някой се заеме да ги разкрива.

Но съдията отсъди, че каквото и право на лична неприкосновеност да важи в защита на блогъра, по голяма тежест има противостоящият обществен интерес да се разкрие кой точно служител на полицията е автор на тези статии.

В блога „Нощен Джак – един английски детектив“, неназован служител на полицията споделя как протича работата му в неназован британски град. Той пише за местните престъпници и за борбата, която води с полицейската бюрокрация.

Съдията Ийди заяви, че този блог съдържа мнения по няколко социални и политически въпроса, които се отнасят до полицията и правораздаването. Той добави, че в „Нощния Джак“ са изразени категорични мнения по горещи политически въпроси и се критикуват много служители.

Съдията заяви, че блогърът е знаел за риска от дисциплинарно наказание, ако началниците му разберат, че той е техен служител, който си позволява да общува с обществото по този начин. Това е главната причина, заради която „Нощният Джак“ толкова настойчиво е пазил анонимността си, добави той.

Отхвърляйки аргумента, че за читателите на блога е било достатъчно да  знаят само, че авторът му е действащ полицейски служител, съдията сподели, че често е полезно, при оценяването на мнение или аргумент, да се знае неговият източник.

„След като толкова продължително се поддържа анонимност, е очевидно, че такава преценка ще бъде затруднена.“

„И по принцип, когато се прави оценка за стойността на коментарите относно делата на полицията от „вътрешни хора“, може би ще се се окаже, че е по-добре да се знае колко опитен и с какъв чин е въпросният коментатор.“

Съдията категорично обяви, че съдът няма за задача да защитава полицейски служители, които са действали или са предполагали, че действат в нарушение на полицейските дисциплинарни разпоредби, от това, техните началници да не узнават за нарушенията.

Ийди заключи с това, че обществеността има право да знае за поведението на полицейските служители и читателите на медиите имат способността да правят собствени заключения дали е приемливо служителите да говорят публично по такива въпроси. Блогът на Дет Кон Хортън вече е премахнат. Неговият адвокат, Дан Тенч, заяви, че клиентът му няма какво да каже, след оповестяването, че ще бъде дисциплинарно наказан.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.