Цитат в десетката: Патриот е… душа дава!

Снощи си играх до 8 вечерта с обемистия списък от агенти на Държавна сигурност сред кандидатите за 41-во Народно събрание. При това в пълното съзнание, че правейки това, съм ненормален човек по думите на българския премиер Сергей Станишев. Докато вършех това интересно занимание, ме глождеха две неща. Първо – то е ясно, че агенти може да изникнат в листите на която и да е партия, къде повече, къде по-малко. Въпросът е какво ще направи съответната партия оттук нататък – ще призове ли кандидатите си да се оттеглят или ще ги остави в листите. Второто нещо, което ме мъчеше, е как ще изглеждат утрешните вестници.

Какво се оказа от многократното броене из списъците? Рекордьори по агенти са листите на ДПС и Българска лява коалиция. Нищо изненадващо, както и това, че Коалиция за България имат 13. Разглеждайки списъците, човек остава с впечатлението, че основен критерии за попадането в листите на Доган и „Българските По-Леви От Ленин“ е именно принадлежност към бившите структури на ДС. Направо си представям как редят въпросните листи и се питат: „Ти агент ли си? Не си? Не си работил в интересите на майка България? Не ставаш!“. Мило…

Интересна е констатацията за броя агенти от РЗС. Общо девет кандидати от партията на Янев е намерила Комисията по досиетата. Не че нещо, но това ги поставя на пето място заедно с Обединението на българските патриоти. Сред останалите бабаити по брой агенти изпъкват хората на Расате – Български национален съюз, Съюз „Защита“, коалиция „За родината“ и прочее буйно патриотични формации. С една дума – патриоти. Ботев ряпа да яде, душа давали георите в неговите сатирични стихове. Да види родните патриоти какво дават – съвест, чест, личен живот, всичко. От изявленията им става ясно едно – никой не се срамува, никой не се разкайва. Всички са със съзнанието, че са работили в интересите на родината. С една дума – патриоти.

Питам се къде е разликата между онези, които в Нюрнберг след войната казваха: „Клел съм се на фюрера!“ или „Служих на Германия!“ и нашите родни патриоти. Излиза, че онези също са родолюбци, онези също са работили за интересите на страната си. Безбройните агенти на ЩАЗИ – и те. Изобщо, нацистки, фашистки и комунистически структури бъкащи от патриоти. Само че Германия я денацифицираха след войната, а като падна Берлинската стена, бързо съобщиха агентите и я „декомунизираха“. Никой не декомунизира България. Е, избиха няколко десетки хиляди „монархо-фашисти“ след Девети септември, което може би трябва да разбираме като някакъв роден Нюрнберг, или?

Както и да е. Въпросът с досиетата за мен лично е чисто морален. Човек решава дали да продължи да се показва пред хората, въпреки картончето си в ДС, или не. Никой няма да го вкара в затвора, никой няма да го анатемоса. Има много случаи, в които работата за ДС е ставала по принуда, или е била необходим залог за израстване в кариерата, за семейна сигурност и т.н. Хубаво впечатление би направило, ако някой излезе и каже: „Да, работих, принудиха ме, съжалявам“. Уви, в България нямаме подобни случаи. Всички са патриоти и гордо се бият в гърдите с картончетата си.

Да видим как стоят нещата по второто глождене – с днешните вестници. Попадам на „Монитор“ и кръвта ми кипва – „Божидар Димитров снасял с три хански имена. Петима от хората на Борисов лъснаха с картонче“. Надолу се изреждат жлъчни слова за петимата на Борисов, а в самия край на статията е посочено, че сред останалите партии е и ДПС с 20 имена. Това на предпоследния ред на материала. Бих посъветвал колегите от „Монитор“ да броят малко по-безпристрастно, все пак това (не) е ТОТО 5 от 35. Аз преброих 25 имена от ДПС. Броил съм ги четири пъти. Защо заблуждавате хората? Кое е по-важното – че в ГЕРБ има петима с картончета, или че в мандатоносителя ДПС те са 25?

Ако не си дочел материала, поне запомни УРОКА: Не вярвай на всичко, което пише в медиите. И на тотото не вярвай!

Още текстове в блога на Георги Грънчаров

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.