5 милиона имейла изтрити мистериозно от компютрите в Белия дом

Демократите подозират, че са заличени умишлено

Най-близкият съветник на Джордж Буш Карл Роув се изявява и като рап- и хип-хоп-танцьор. Той е заподозрян, че е изтрил умишлено своята електронна поща, за да възпрепятства разследване на Конгреса на САЩ. То е свързано с два скандала: уволнението на 8 федерални прокурори и разконспирирането на агентката на ЦРУ Валери Плейм. Снимка: Ройтерс

Пет милиона имейла са изчезнали мистериозно от компютрите в Белия дом, въпреки забраната да бъдат изтривани, съобщават американските медии.

Съобщенията били разменяни между служители на администрацията и изпращани до различни институции в периода 2003-2005 година. Голяма част от тях са свързани със скандала около уволнените осем американски федерални прокурори от правосъдният министър Алберто Гонсалес, който избухна преди месец. Тогава Гонсалес освободи от длъжност 8 от общо 93-те федерални прокурори в САЩ по предложение на президента.

От демократическата партия обвиниха, че уволненията са по политически причини, тъй като прокурорите не били достатъчно “приятелски настроени към Буш”. Те казаха, че доказателство е интензивната размяна на имейли между Белия дом и министерството на правосъдието преди освобождаването им от длъжност. След това твърдение специалната комисия от Конгреса поиска наличните документи, за да разбере какво е било влиянието на съветника на Буш Карл Роув в аферата. Роув е най-близкият човек на Буш в Белия дом. Той го откри за бъдещ президент и организира двете му предизборни кампании.

Липсващата поща е била изпращана по специална вътрешна система в Белия дом. Преди няколко дни обаче стана ясно, че повече от 20 от най-висшите служители в администрацията, сред които е и Роув, освен нея са използвали своите лични адреси от партийната централа на републиканците. Тъй като писмата в тях не са под защита на забраната за унищожаване, до 2005 г. те са били изтривани на всеки 30 дни. Така работата на комисията за разследване на уволнените прокурори е възпрепятствана, а съмненията за умишлено изтриване растат.

Сред изчезналите документи са и данните около разконспирирането на агентката на ЦРУ Валери Плейм от 2005 г., което се превърна в един от най-големите политически скандали в САЩ за последните две десетилетия. Аферата около Плейм започна през лятото на 2003-та, след войната в Ирак, когато бе разкрита самоличността й като агентка. Оказа се, че името й е било подхвърлено на медиите от високопоставени представители на Белия дом. Така те решили да си отмъстят на нейния съпруг Джоузеф Уилсън, който си позволи да се усъмни в наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак, а това бе основният мотив на правителството на САЩ за нахлуването в страната и свалянето на режима на Саддам Хюсеин.

Сега, според данни на групата за наблюдение на работа на държавната администрация “Граждани за отговорност и етика във Вашингтон” липсват е-mail-ите от стотици дни. “Дори и е-mail-ите да са унищожени, това не е направено умишлено”, заяви говорителката на Белия дом Дана Перино. “Най-вероятно това се е случило при подмяна на софтуера на компютрите.” Самият Роув отхвърли обвиненията, че нарочно е използвал пощата си в републиканската партия, за да завоалира приноса си за уволнението на прокурорите и за разконспирирането на Плейм.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.