Кметът Цонко Перката засра Северното Черноморие

Прочутият рок-метъл-поп кмет на Каварна Цонко Цонев заслужено може да носи прякора Перката. Зад телешкия възторг, с който повечето медии посрещат концертите на музикални групи от цял свят на стадиона в Каварна, се крие невиждано строителство по крайбрежието, от което най-видимата част са вятърните електроцентрали.

Цялото крайбрежие около нос Калиакра е застроено с вятърни мелници по 30 метра високи. Това е все едно да накичиш с вятърни електроцентрали Белоградчишките скали. Но това е цивилизационното равнище на кмета Цонков. Той смята, че като дава домакинство на рок музиката, се е наредил сред авангарда на световната култура и всички трябва да му ръкопляскат.

В действителност строителството на курортни комплекси и вятърни паркове в община Каварна е истинска напаст. Тук ще се строи парк от ветроцентрали за 200 млн. лева – най-големият в Европа. Защо точно тук – сигурно знае само кметът Цонко. Можеше гората от перки да е 1 км навътре от брега, за да не го загрозява – малко по-навътре вятърът е същият.

Малцина се интересуват, че вятърните електроцентрали са екологично опасни. По изчисленията в Германия, където са най-големи мощности с вятърни централи (колкото няколко блока на АЕЦ „Козлодуй“), една перка убива средно по 1 птица годишно.

Тук се оказа, че вятърният парк до Калиакра е изграден без необходимите екологични експертизи. Затова фирмата беше глобена с 40 000 лв., което е ухапване на бълха, при такава голяма инвестиция. Сега перките са узаконени и пейзажът – засран. Кметът Цонко, обаче, се перчи по медиите с рок музиканти.

Еколозите вече броят първите убити птици. За разлика от Германия, обаче, тук те са редки и изчезващи видове птици. И перките на Цонко са точно на единия от двата миграционни пътя на птиците в Европа.

Цяла България и туристи от чужбина сега ще сърбат цивилизационния избор на община Каварна – Цонко Перката.

Може би един закон трябва да му свие перките.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.