Малка Швеция начело на ЕС и чешкото наследство

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и шведският премиер Фредрик Рейнфелд на пресконференция в Стокхолм при поемането на председателството на ЕС от Швеция. Снимка: Ройтерс

Шведското председателство на ЕС ще трябва да се справи с много наследени проблеми. За съжаление Никола Саркози се оказа прав: чешкото председателство на ЕС би трябвало бързо да бъде забравено. Наследникът на Чехия – Швеция, обещава да постигне доста повече. Френският президент Никола Саркози си знаеше още от самото начало, че чехите са неспособни да управляват ЕС. Той просто го беше казал по-мило.

Въпреки арогантността в началото на председателството си, Чехия се радваше на доброжелателност. Но Саркози се оказа прав. Никой не упрекна Чехия, че не успя да придобие тежестта на голяма европейска сила подобно на Франция.От самото начало обаче следваха една излагация след друга: Чехия отказа да бъде посредник в газовия спор между Русия и Украйна, въпреки че милиони граждани на ЕС мръзнеха в домовете си. А външният министър Карел Шварценберг защитаваше израелската офанзива в ивицата Газа, докато други европейски представители я осъждаха.

В края на март лявата опозиция в чешкия парламент свали правителството на Мирек Тополанек чрез вот на недоверие, което блокира европейското председателство. След като Ян Фишер оглави чешкото правителство, настъпи малко спокойствие, но беше изгубена почти половин година. Но върхът на излагацията бяха постоянните евроскептични изказвания на чешкия президент Вацлав Клаус. И то във време, когато постигнатият с усилия Лисабонски договор беше и продължава да е на ръба.

Разбира се, че депутатите имат право да свалят правителството на страната си, разбира се, че един президент имат право да бъде против Лисабонския договор. Но трябва ли затова да се използва точно трибуната на председателството на ЕС?  За шест месеца Чехия загуби славата си в Европа и навреди на ЕС. И така затвърди предразсъдъка, че по-малките европейски държави не са годни за председателство на Общността. Но това не важи за всички.

Защото сега е наред Швеция. И тъй като всички я очакват с нетърпение, външният министър Карл Билд и министърката по европейските въпроси Сесилия Малстрьом представиха предварително основните точки в програмата на шведското председателство.  Въпреки че не е редно да се избързва с похвалите, презентацията като факт беше нещо положително. Тя беше знак за професионализъм, суверенитет и точност. И то от държава, която има деветмилионно население, намира се на края на Европа и жителите й досега не искаха еврото и не бяха особено въодушевени от Европа. Но тази Швеция би могла да се окаже идеална за председателството на ЕС.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.