„Любе“ ще пеят в София за БСП. А Веселин Маринов? + видео

Последният албум на „Любе“

Докато Жан Виденов беше премиер на България, всички разбраха, че е голям фен на Веселин Маринов. Не минаваше митинг или предизборен концерт на БСП без участието на изпълнителя. В Русия, откакто Путин е на власт, рокгрупа „Любе“ (на руски – „Любэ“) се слави като „любимата на Путин“.

На 3 юли 2009 г. от 19 часа „Любе“ ще изнесат концерт от сцената на площад „Александър Невски“ в София. Те са поканени от „Коалиция за България“ за националното закриване на кампанията им „Парламентарни избори 2009“.

В официалния сайт на групата са публикувани поздравителни писма от Путин и Медведев за 20-годишнината от основаването им, новини как Путин ги наградил за „народни артисти“ и отличил фронтмена им Николай Расторгуев с орден „За заслуги пред Отечеството IV степен“. Описано е как при неформална среща с Путин, Николай Растрогуев му подарил серията тоалетни води „Любе“ с три аромата, а премиерът отговорил „Молодцы!“ („Юнаци!“ – б.а.) и обещал непременно да се възползва от подаръка.


Николай Расторгуев е член на партията на Путин „Единна Русия“ и участва активно в предизборните й кампании, а утре ще закрие кампанията и на БСП в България.

От коментарите в Интернет става ясно, че българските фенове на „Любе“ не се интересуват толкова от политиката, колкото от възможността да видят любимата си група на живо. „Една файда да има от БСП – да послушаме Любе“, пише почитател във форума на сайта vsekiden. Друг му опонира: „Къде е новината, че някакви московски нерези ще редят частушки на червените боклуци не мога да разбера“.

Събитието на БСП няма да е първата среща на „Любе“ с българска публика. Те изнесоха концерти през 2006 година в Каварна и в София. Билетите се разпродадоха, зала 1 на НДК се напълни и се видя, че любимата група на Путин има хиляди фенове и в България. По форумите един от почитателите им пише, че е отложил пътуване в чужбина, за да присъства на концерта им в Каварна.

Подобна еуфория цари и ден преди концерта на „Любе“ на „Александър Невски“. Хора от различни краища на България се организират по приятелски, за да пътуват до София и да присъстват, независимо от политическите си убеждения.

В енциклопедиите и по музикалните сайтове за Любе“ пише, че е „руска рокгрупа, чиято музика смесва елементи от рок-енд-рол, руски фолк, военна музика и рап“. Ако човек никога не ги е слушал, може и да се откаже при подобно представяне. По думите на Стефан В., 38 годишен: „Любе“ е цяло явление в съвременната руска музика. Песните им имат дълбоки и лирични текстове, а вокалите им се спяват по уникален начин. Групата използва руски народни мотиви в аранжиментите си. Много от песните им са патриотични, но не по агресивен начин. „Любе“ възпяват родолюбието на „тънките струни“, затова песните им въздействат толкова силно и на чужденци“.


За други култът към „Любе“ в България е плод на носталгия по соца, когато по телевизията даваха само руски музикални програми. Те с охота посещават многократно руските вечери в театър „Ла Страда“, където се изявяват българските двойници на „Любе“ – групата „Грамофон“.
Президентът на Русия Дмитрий Медведев се присъединява към музикалните пристрастия на премиера Путин със следната телеграма (със съкращения): „Поздравявам ви с 20-годишнината на вашия прекрасен колектив. Той се отличава с лиризъм и дълбочина, доверителна интонация. Блестящо обединявайки в своето творчество естрадните ритми с руските фолклорни традиции, вие създадохте собствен, неповторим стил. И този уникален почерк се проявява още във вашите първи песни, които веднага станаха хитове“.

Група „Любе“. Снимка: информация.ру

Путин допълва суперлативите: „Вашите песни са свързани с най-добрите традиции на националната музикална култура, те се отличават с неподправена искреност и дълбочина, носят мощния патриотичен заряд, така необходим на хората днес. Заедно с вашите многобройни почитатели се надявам, че пак ще ни зарадвате с нови, интересни неща“.

„Любе“е основана през 1989 година и досега има 17 албума. Състои се от 6 човека. „Бойното кръщение“ на групата е през 1989 година, когато тръгват по турнета с Aлла Пугачова. По време на сценичните изяви примата на руската естрада съветва фронтмена Расторгуев да носи военна куртка, докато изпълнява една от песните. Впоследствие военните дрехи се превръщат в част от имиджа му на сцената. На 19 април 2009 г., на 49-годишна възраст, при автомобилна катастрофа умира дългогодишният бек-вокалист на групата – Анатолий Кулешов. Малко по-рано – през февруари 2009 г., лидерът на „Любе“ Николай Расторгуев претърпява операция за присаждане на бъбрек. Дотогава той в продължение на 2 години е на хемодиализа. Расторгуев излезе от болницата едва преди месец и в София ще бъде една от първите му изяви след операцията.
От сцената на „Александър Невски“ ще прозвучат песни от последния албум на „Любе“ – „Свои“ (2009 г.), но българските фенове се надяват да чуят и хитове като „Комбат“, „Позови меня тихо по имени“, „Солдат“ и др.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.