Хазартът в Русия – да си отидеш, за да останеш

Крупие върти рулетката за последно в казино „Шангри ла” в Москва. Снимка: Ройтерс

От 1 юли хазартните игри вече са извън закона в по-голямата част от Руската федерация. Човек може легално да играе на автомати, на рулетка или блекджек само на територията на специални игрални зони, чието изграждане е в съвсем зачатъчен стадий. Дали това означава, че в Русия няма да има хазартни игри? Най-вероятно не. Експертите смятат, че някои игрални заведения ще направят опит да се възползват от вратичките в закона, а други ще преминат в нелегалност.

Забраната да се играе хазарт извън специалните зони е записана в приетия преди две години закон „За държавното регулиране на дейността по организиране и провеждане на хазартни игри“. Той предвижда всички игрални заведения да бъдат преместени в специални зони на границата между Краснодарския край и Ростовска област, в Калининградска област, в Приморския край и в Алтай.

И така, на 1 юли законът влезе в сила, но казината и игралните зали все още няма къде да бъдат преместени – повечето обявени игрални зони съществуват само на хартия. В Приморието и в Алтай не са извършвани никакви работи. В Калининградска област бяха обявени търгове за два терена; местните власти обаче признават, че там ще може да бъдат открити игрални заведения най-малко след 10 години.

Най-голям напредък в осъществяването на проекта бележи Краснодарски край. По думите на местни чиновници, за строителство на необходимата инфраструктура – автомобилно шосе, електропредавателна линия, водопровод и газопровод, през последната година са отпуснати 900 милиона рубли.

Властите са убедени, че са си свършили работата и сега всичко е в ръцете на бизнесмените. Последнитеи обаче не бързат да наливат средства в създаването на игрални зони в Русия – не е сигурно, че ще си върнат разходите, твърде голям е рискът заможните играчи да се прехвърлят по-скоро към хазартни центрове в чужбина. Вече има компании, които организират обиколки из европейски казина.

Рискът, свързан с инвестициите в игралния бизнес, може да бъде намален, ако властите осигурят например данъчни преференции и формулират ясни правила на играта. Чиновниците в Русия обаче протакат нещата и правят грешка – за руските игрални оператори, и по-точно за капиталите им, вече са разтворили врати Източна Европа и някои страни от ОНД.

При все това мудността на хората от игралния бизнес буди учудване. Мнозина от тях естествено се надяваха до последно, че ще получат от държавата отсрочка, докато не бъдат подготвени терените за изграждане на игрални заведения. Та бива ли чиновниците да колят кокошка, която снася златни яйца? Оборотът на предприятията от игралния бизнес за 2008 година според различни оценки е от 5,9 до 6 милиарда долара, федералният бюджет е спечелил от хазартните игри 26,4 милиарда рубли, а бюджетите на Москва и на Санкт Петербург са получили като данъци съответно около 6 и 3,5 милиарда рубли.

Властите обаче са неумолими и не дават никаква отсрочка. Затова пък чиновниците от местните администрации, милицията и данъчните планират съвместни внезапни проверки в игралните заведения. Наблюдателите са сигурни, че с тези заканителни стъпки властите не плашат кой знае колко стопаните на игрални клубове и казина. При всяко положение участниците в пазара и експертите са убедени, че близо 90 на сто от игралните заведения все ще измислят начин да продължат работа. Собствениците на част от тях до последно ще бавят закриването на своите обекти, намирайки „общ език“ с местните чиновници и с милицията, други ще използват вратичките в закона или ще минават в нелегалност. Обиколни пътечки колкото щеш.

Близо една трета от игралните заведения може да се преквалифицират като клубове за спортен покер. През 2007 година федералната агенция „Росспорт“ призна за спорт тази игра и вписа трите й подвида в руския регистър на спортните дисциплини.

Много от игралните клубове може да се превърнат в интернет кафета, предлагащи достъп до виртуална рулетка или хазартни игри с карти. Клиентите ще могат да залагат, като превеждат парите от кредитни карти или чрез система за интернет-разплащания.
Виртуалните хазартни игри наистина са забранени в домейн зоната „ru“, но какво пречи за регистриране на съответния сайт да се използва домейн от чужбина, където няма подобна забрана. Вече има и косвени доказателства, че се действа по такъв сценарий. В градовете, където местните власти се опитаха предсрочно да задействат закона. „За държавното регулиране на дейността по организиране и провеждане на хазартни игри“, органите на реда разкриха десетки нелегални казина. Наказанията за нарушителите не са твърде строги – глоба до 500 хиляди рубли или лишаване от свобода до една година.

Бъдещето на хазартните босове не е застрашено, те няма да изгубят приходите си, поне в най-близко бъдеще. Служителите в игралните заведения обаче остават без работа, а само в московските работят 40 000 души. До момента столичните служби по заетостта са информирани, че ще бъдат съкратени към 20 000.

Градските власти в Москва (а и властите в редица други региони) уверяват, че тези хора няма да останат на улицата. В столицата например беше организиран панаир на заетостта, който впрочем не събуди особен интерес сред бившите крупиета. Те вероятно ще имат шанс да си намерят работа и в същите компании – голяма част от игралните заведения може да препрофилират своя бизнес, като се превърнат в търговско-увеселителни центрове, ресторанти и други подобни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.