Обама ще попадне в Русия „по Достоевски“

Дейвид Игнейшъс

Руският премиер Владимир Путин на пресконференция в Берлин. Снимка: Ройтерс

Когато стяга багажа си за посещението в Русия следващата седмица, Барак Обама трябва да вземе със себе си „Братя Карамазови“. Защото модерна Русия на Владимир Путин се бори със същите политически загадки, които Фьодор Достоевски е описал преди 130 години.

Човешките същества с радост заменят свободата си за храна и сигурност, пише Достоевски в прочутата глава от романа, озаглавена „Великия инквизитор“. Вместо анархистичната свобода Инквизиторът предлага на хората чудо, мистерия и власт. И човечеството се радва, че отново някой ги води като овце, и че такъв ужасен дар, който им е донесъл толкова много страдания, отново е бил отнет от сърцата им.

Има осезаемо усещане, че Путин е донесъл „чудо, мистерия и власт“ на Русия, жестоко травматизирана от краха на Съветския съюз през 1990 година. Страната със сигурност е по-малко свободна, отколкото при Борис Елцин, но Путин е колосално популярен и никой не иска да се връща към лудите, анархистични времена на прехода.

Русия, която ще посрещне Обама, е горда и докачлива. Лидерите на страната не са сигурни какво искат от Америка, освен че държат да бъдат уважавани и да ги приемат на сериозно.

Американските анализатори говорят за ново стратегическо партньорство, но руските управници се отнасят с недоверие към големите американски проекти. Те смятат, че САЩ са се възползвали от годините на тяхната слабост, за да се сдобият с предимство, и все още ближат раните си. Империята им рухна отчасти заради неразумната война в Афганистан, и според тях така трябва да стане и с империята на Америка.

Тези проблясъци са цитати от конференция, озаглавена „Какво мисли Русия?“, организирана тази седмица съвместно от Руския институт – московски мозъчен тръст, българския Център за либерални стратегии и няколко други организации. (Самопризнание: аз съм член на управителния тръст на Джърман Маршал фънд, един от съорганизаторите). Един след друг руските лектори описваха страна, доволна от „мекия авторитаризъм“ (според израза на един от ораторите) на ерата Путин, където антиамериканизмът е част от политическата традиция.

През първите два дни президентът Дмитрий Медведев почти не беше споменат, докато „консенсусът“ на премиера Путин беше тема на цялата среща. Обама ще се срещне и с двамата руски лидери и някои американски представители се надяват, че ще успее да установи специална връзка с Медведев, който също като него е юрист по образование. Очевидно обаче Путин е най-важен.

„Путин е лидерът. Няма спор за това. Путин дойде на власт и животът се подобри“, изтъкна депутат от Държавната дума. Той описваше политическата интуиция на Путин по начина, по който руснаците от 19 век са говорели за царя: „Путин знае от какво се нуждае обществото по-добре, отколкото самото общество“.

Путин е коравият водач, който закърпи ранената страна след падането на комунизма. „Русия излезе от хаоса на 1991 година с непропорционално големи политически и социално-психологически белези“, обясни Алексей Чесноков, бивш съветник на Путин, директор на Центъра за политическата конюнктура. Когато Путин стана президент през 1999-та, той наложи „Авторитаризъм чрез консенсус“, каза ръководителята на друг руски мозъчен тръст.

Модерна Русия все още е неспокойна, макар и да е по-подредена. Руснаците се тревожат от миш-маша от националности вътре в границите им и от нахални съседи като Грузия и Украйна. Това е „прегряло, претоварено общество“, каза виден антрополог. Нервните руснаци „бягат от свободата си“, твърди виден социолог. След загубата на империята Русия е като „ампутирано тяло“, смята Вячеслав Глазичев, професор по урбанистика, който оглавява няколко института. По думите му, „това е horror vacui, страх от открити пространства“.

„Ние искаме равенство. Искаме интересите ни да бъдат зачитани, да бъдат смятани за значими“, каза руски участник. Но когато американски участници помолиха за конкретни примери, друг руснак, виден политик, изтърси: „Истинският проблем е, че ние не разбираме какво искаме“.

Кратко резюме на формулата Путин открихме в един вестник, който ни беше показан от още един бивш кремълски съветник, Модест Колеров: „Без Русия (сиреч стабилно и единно правителство) никаква свобода не е възможна“. Това ме накара да си спомня отново за парадокса на Великия инквизитор. Така че останах доволен, когато и друг съветник на Путин – издател, който помагаше за организирането на конференцията, увери групата, че „тези проблеми датират от повече от век“: „Това е разговор, който се е водил още от времето на Достоевски“, каза той.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.