Шефът на митницата Кулишев уволни служителка, разкрила измама с ДДС

Шефът на митниците Христо Кулишев. Снимка: Сайт на митниците

Звучи невероятно, но е факт – шефът на митниците Христо Кулишев уволни своя служителка от Столична митница за това, че тя е разкрила нарушение на друга служителка, с което държавата е ощетена с повече от 1 милион лева, установи разследване на e-vestnik. Това става пред очите на множество свидетели и възмутени колеги на уволнената.

Уволнената е шефката на отдел „Приходи“ Янка Гечева, която работи в Столична митница близо 20 години, отначало като счетоводителка. През ноември миналата година тя решава да направи вътрешна проверка по повод работата на своя колежка, за която колегите й забелязали, че си купува скъпи неща и харчи не според заплатата си. И проверката установила как Юлияна Червенкова, служител от отдел „Приходи“ на митница „София“, с личния си подпис и печат е удостоверявала, че е проверила плащанията на ДДС на две фирми вносителки на кафе, за които обаче се оказва, че парите не са внесени в държавния бюджет. Става дума за над 1 млн. лева. Така тя давала зелена светлина да се освободят стоките на фирмите от митницата, без да е платено за тях ДДС.

Как се източва ДДС през митниците? Намираш доверен човек в отдел „Приходи“ на митницата, през която възнамеряваш да внасяш стоки. Той ти заверява митническите декларации без да си внесъл дължимото ДДС. Слага личния си подпис и печат, все едно всичко е платено, и стоката се освобождава. Така повече от година в България са внасяли кафе 2 фирми – „Елиа – 2“ ЕООД и „Кафина“ ЕООД. За това време те са „спестили“ на държавата 1 170 000 лева ДДС, като се предполага, че са ползвали и данъчен кредит за същата сума. Под документите, за които уж е платен ДДС, стои подписът и печатът на Юлиана Червенкова.

Уволнената шефка на отдел „Приходи“ в столична митница Янка Гечева. Снимка: e-vestnik

Вече уволнената шефка на отдел „Приходи“ Янка Гечева казва, че за измамата се разбира при вътрешната проверка. Прегледани са всички декларации, работени от служителите на отдела. Оказало се, че декларациите, по които не са преведени парите за ДДС, са заверявани само от една служителка – Юлияна Червенкова и то, когато Янка Гечева не е била на работа – в събота и неделя, в късните часове на деня и др., което лесно може да се провери и докаже.

Друг любопитен факт е, че от всички декларации на двете фирми – „Кафина“ и „Елиа-2“, няколко са били обработени от други служители на отдела и там парите за ДДС са постъпили веднага по сметката на митницата, казва Гечева.

Собственици на фирмите „Кафина“ и „Елиа 2“ са съответно Красимир Николов Граматиков и Иван Димитров Митев. Първият е около 70-годишен, а вторият – около 35. По неофициална информация те са свързани лица – Иван е зет на Красимир. С помощта на Юлияна Червенкова, за повече от година, те са източили над 1.4 млн. лв. ДДС (с лихвите).

„Когато установих какво е станало, веднага написах докладна за случая до началника на Агенция „Митници“ – г-н Христо Кулишев. Това беше на 21 ноември 2008 година. Той се разпореди да се вземат съответните мерки. На 28 ноември и двете фирми си бяха платили всичко, което дължаха за ДДС, заедно с лихвите“, казва Янка Гечева. Собствениците на фирмите се оправдали, че били подведени от служителите си, които отговаряли за освобождаването на стоки на митницата.

Документите по случая са предадени на полицията. Когато нарушенията били разкрити и Янка Гечева попитала Юлияна Червенкова защо ги е извършила, тя си хвърлила печата и избягала от работа. Служители на отдел „Приходи“ казват, че Юлияна често демонстрирала връзките си с Красимир Николов, който сега е зам.-директор на Агенция „Митници“, и лично с директора Христо Кулишев.

„Пресантимана ми говори, че много ще плачеш“ – такъв есемес е пратила служителката, уличена за нарушенията, до шефката си, която Кулишев после уволнява. Снимка: e-vestnik

През април 2009 година Юлияна Червенкова решава да напусне и е освободена от Агенция „Митници“ по взаимно съгласие. През юни шефката на отдела Янка Гечева научава, че в Агенция „Митници“ в началото на месеца се е провел дисциплинарен съвет, на който са я предложили за уволнение. Вчера, на 8 юли, са й връчили заповедта за дисциплинарно уволнение. „Нямам пари да се откупя, нито връзки, разчитам на съда“, казва уволнената, визирайки практиката в митниците уличени служители да се откупуват пред шефовете си при нарушения.

Служители на отдел „Приходи“ в митница – София и началничката им недоумяват защо нарушителката Юлияна Червенкова е освободена от работа по взаимно съгласие, а човекът, разкрил далаверата – Янка Гечева, се наказва с дисциплинарно уволнение. Те подозират, че Гечева е засегнала високи интереси. „Доколкото имам информация, заведена е прокурорска преписка, но, като виждам сега, че се опитват мен да обвиняват, не съм сигурна докъде ще стигне прокурорската проверка и кой би могъл да влияе на тези неща“, казва  Гечева.

Ето как от Агенция „Митници“ се мотивират за уволнението на Янка Гечева: „Янка Гечева, в качеството си на началник сектор „Приходи” в митница – София, не е обезпечила необходимата организация и ефективен контрол на работата в повереното й звено. В резултат са освобождавани стоки без да бъдат внесени дължимите митнически сборове и ДДС. Нанесени са щети на бюджета за 1 168 791,22 лева. Извършените от г-жа Гечева деяния се явяват неизпълнение на възложените по длъжностна характеристика задължения, както и нарушение на Закона за държавния служител и Кодекса за поведение на митническия служител. Отчитайки тежестта на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, дисциплинарният съвет е предложил на г-жа Гечева да бъде наложено наказание „уволнение”. Трябва да се отбележи, че през периода 2004-2005 година г-жа Гечева има наложено наказание за подобно нарушение“.

„За тези близо 20 години, които работя в системата на митниците, имам едно наказание отпреди 6 години. Да, имала съм пропуск, но не съм ощетила държавата. Понесла съм си наказанието, а случаят оттогава няма нищо общо със сегашния“, казва Янка Гечева.

От Агенция „Митници“ обясняват напускането на Юлияна Червенкова със Закона за държавния служител, който дава право на служителите да напуснат по собствено желание, докато срещу тях тече дисциплинарно производство. „Г-жа Червенкова се е възползвала от това си право и е напуснала, докато г-жа Гечева е взела решение да остане на работа“, казват от агенцията. Те уточняват, че случаят е предаден на прокуратурата, а напускането на Червенкова не я освобождава от по-нататъшна наказателна отговорност.

Малко след като напуска отдел „Приходи“, Червенкова започва да изпраща заплашителни есемеси до шефката си Янка Гечева, която я е разобличила и до бившите си колеги. Те са написани неграмотно, на латиница. Ето текста на един от есемесите, изпратен до колега от отдела (б.а. – на кирилица и с поправен правопис):

Есемес на уличената в нарушения служителка Юлияна Червенкова, изпратен до неин колега, в който тя заплашително обяснява, че до края на годината в отдел „Приходи“ ще останат само двама души. Снимка: e-vestnik

„Нещата не са такива, каквито ги представя Нейно Величество (б. а. – Янка Гечева), но вие й лижете задника и й вярвате. Целта й беше да ме изгони.  … Не аз съм вземала пари, но нищо m4 (б. а. – неразбираемо), защото заповедите бяха устни. … А между другото, заплатата ми е с нули, а до края на годината в „Приходи“ ще останете 2 бройки. Знаеш с кого си пия кафето. Съветвам те кореспонденцията ни да остане дискретна. Поздрави“.

Според служители от сектор „Приходи“ заплахата: „До края на годината в „Приходи“ ще останете 2 бройки. Знаеш с кого си пия кафето“ е поредната демонстрация на близките отношения на Червенкова с шефовете на Агенция митници. От агенцията отричат: „Нито г-н Христо Кулишев, нито г-н Красимир Николов имат роднинска или друга връзка с г-жа Червенкова“, казват от ПР отдела на агенцията.

По едно от твърденията на Янка Гечева – че е наредила и извършила вътрешната проверка, при която са установени нарушенията на колежката й Юлияна Червенкова, също има несъответствие с официалната позиция на Агенция „Митници“. Оттам твърдят:

„Агенция „Митници” държи да подчертае, че Янка Гечева не е „нареждала” каквито и да е било проверки. Проверката, касаеща нейната дейност като началник сектор, е била извършена от инспектората на РМД София и Инспектората на ЦМУ“.

Янка Гечева казва: „Но аз имам свидетели, защото тази проверка не съм я вършила сама, а заедно с колегите, които работят в отдела. След това се назначи независима комисия, която също проверяваше по документи какво е състоянието. И те също трябва да имат констатации, защото са открили и други пропуски на същата колежка. Въпреки всичко, мен ме обвиняват, че не съм упражнила контрол и ме уволняват по Закона за държавния служител. А аз съм направила проверка в рамките на годината. Никъде, по цялата система точно такива проверки не са правени“. След случая е била викана при директора Христо Кулишев. Още там я обвинили в лъжа и твърдели, че не тя е наредила и извършила проверката, казва Гечева.

От Агенция „Митници“ казват друго: “През първите шест месеца на тази година на територията на Регионална митническия дирекция София са направени 31 проверки, наказани са десет служители, девет от които с най-тежкото предвидено наказание. За същия период инспекторатът на Централно митническо управление е работил по над 100 преписки, наложени са 15 наказания в това число четирима служители са уволнени“. Но от агенцията не уточняват дали изредените проверки са за невнесен ДДС или проверки въобще.

„Регионалната митническа дирекция София е направила проверка и на двете фирми – „Кафина“ и „Елиа -2″ – казва Янка Гечева. – Установено е, че фирмите имат и други нарушения. Те не са включвали в митническата стойност на стоките си разходите за транспорт и застраховки. Това също е установено впоследствие (както, че не са внасяли ДДС) и пак са им събрани допълнително парите, но няма други наказани служители по веригата, че не са осъществили контрол“. Според Гечева, последващите проверки са рутинна практика на митница – София, която не води до уволнения, камо ли дисциплинарни.

„Но нямам пари да се откупя, нито връзки. Това често се случва в нашата система – когато някой го набележат за уволнение, да се „откупува“. Но аз съм работила честно, разчитам на професионализма си, а не на връзки и затова единственият начин да се защитя е да говоря истината“, казва Янка Гечева. Тя пази копия от всички документи, докладни, сигнали до началника на Агенция „Митници“ и др., които според нея доказват правотата й. Служители на отдел „Приходи“ в митница – София също застават зад шефката си и са готови да свидетелстват в нейна полза. „Ще осъдя системата, каквото и да ми коства“, казва Гечева.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.