Прогнозата на НЦИОМ – ГЕРБ може да падне до 7% преднина пред БСП. Иде сложна коалиция

Жител на с. Текето, Хасковско, гласува за евродепутати. Снимка: Булфото

В последният момент преди изборите Националната агенция за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) пусна прогнозите си. Те се очакваха с нетърпение, защото, въпреки упреците, че НЦИОМ са държавна агенция и вероятно обслужват властта, извадката им е най-широка – интервюират по-голям брой хора, отколкото други агенции. Прогнозите им се разминават с тези на много други агенции, които даваха невероятно високи резултати например за ЛИДЕР и РЗС на Яне Янев.

На база 55% активност, прогнозата на НЦИОМ за резултатите на предстоящия вот е следната:

ГЕРБ – 29%-32%

БСП – 20%-22%

ДПС –13%-14%

Атака – 9-11%

Синята коалиция – 8%-9%

НДСВ – 5.0%-5.5%

Лидер – 5.0%-5.5%

РЗС – 4.0%

Към тези прогнози може да се направи коментар, че по традиция обикновено за БСП има скрит вот – много хора крият намерението си да гласуват за БСП, защото е непрестижно и вероятно резултатът за социалистите ще бъде по-висок от прогнозния, както се случи на изборите за европейски парламент.
Същото в още по-голяма степен се наблюдава и за НДСВ – на изборите за европейски парламент прогнозите за тях бяха около 3%, а резултатът беше 8%.

Прогнозата за избирателната активност е изготвена на базата на официалните данни на ГРАО за имащите право да гласуват български граждани. Според ГРАО пълнолетните българи към 5 юли възлизат на 6 884 271 души. Много от включените в избирателните списъци работят из Европа (сезонни работници и др. – над 500 000) и най-вероятно няма да гласуват.

НЦИОМ очаква до урните да отидат около 55% от имащите право на глас българи (около 3,8 млн. българи).

В изследванията от последната седмица НЦИОМ регистрира нарастване на декларативната готовност да се гласува. Това може да доведе и до по-висока от прогнозираната активност.

Според НЦИОМ в обратната посока – за спад на активността влияят следните фактори:

-негативните послания и черният ПР в предизборната кампания и особено от последната и фаза, които биха могли да отблъснат избирателите

– налагането на публично мнение, че съставянето на кабинет след тези избори ще бъде трудно постижимо и силно компромисно

– очакванията за скорошни нови избори.

Отличителна особеност на тези избори е темата за купуването на гласове. Друга особеност е темата за имунитета като цел на участието във властта и за мутризацията.

Българските и чуждестранни наблюдатели регистрират очаквания за манипулиран вот. Подобни съмнения се наслояват и от сигналите отправяни към кабинета в последните дни от международни наблюдатели.
При по-висока активност шансовете на малките формации да попаднат в бъдещия парламент намаляват значително, смятат от НЦИОМ. Според някои наблюдатели обаче от по-висока избирателна активност ще пострадат партиите с твърд електорат като БСП, ДПС, „Атака“, „Синята коалиция“, защото имат по-тясна периферия от избиратели.

Мажоритарните мандати ще се разпределят основно между първите три политически сили в съотношение повтарящо пропорционалното разпределение на гласовете. По данни на НЦИОМ от 1 юли 2009 г., 80% от избирателите посочват, че ще гласуват едновременно за дадена листа и за мажоритарния кандидат на предпочитаната от тях политическа сила.

Данните на НЦИОМ са цитирани по агенция „Фокус„.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.