Гласувай и се намажи с кал

Ако не гласуваш, нямаш право да ги псуваш

Снимка: Иван Бакалов

“Отношението на българския гласоподавател към изборите” – такъв текст пожелаха да се сложи под тази снимка двамата господа, омазали се предизборно с черната кал в сухото езеро край Шабла.

“Гласувайте и се отъркаляйте в кал, за да замажете отвращението” – възможен е и такъв текст на снимката.

Или – “ГЕРБ и БСП в предизборен танц”.

Впрочем, по-долу читателят може да направи свои предложения за текст към снимката.

Да гласувам или не, след толкова предизборна кал? Този философски въпрос има един рационален отговор – да.

Има поне две причини да се гласува. Първата е – ако не гласуваш, нямаш право да ги псуваш. Втората – що пък да не прецакаме тези, които купуват гласове? Колкото повече хора гласуват, толкова повече се обезсмисля купуването на гласове. При висока избирателна активност купувачите на гласове ще останат прецакани. Те нямат възможност да купят много – максимум 10-20 хиляди гласа в цялата страна. Купуването на гласове се преувеличава. То може да не изисква твърде много пари, но е сложно и трудно да се организира. И когато на изборите излязат 200-300 хиляди повече гласоподаватели, парите на купувачите ще отидат напразно. Процентното съотношение на купени гласове в общия брой гласове намалява и тарикатите пият една студена вода. Изборният праг например си остава 4%, но се покачва в брой гласове. Измислени партии и коалиции нямат шанс.

Затова гласуването се превръща в средство да се изчисти политиката от търгаши и спекуланти.
Не е редно в изборния ден да се посочва кои точно партии са мюрета, ментета и изкуствени формирования на кукловоди в сянка. Читателят може да погледне някои статии в e-vestnik от последната седмица и да се ориентира, ако вече не е наясно.

Но пред всеки, дори да е отвратен, има избор – поне да предпочете най-малкото зло според собствените си разбирания. И така да направи по-здравословна политическата атмосфера.

Снимка: Иван Бакалов

Партиите и политиците няма да станат по-добри, като не гласуваме. Крадците и тарикатите във властта няма да станат по-малко, като не гласуваме. Точно ниската избирателна активност е тяхната хранителна среда, при която избуяват, създават кърпени коалиции, купуват гласове. И после се опитват да отхапят от баницата, като рекетират други партии.

Eдинственият начин да се появат в политиката повече хора, каквито бихме искали, е да гласуваме, да гласуваме и пак да гласуваме. Изборите са пътят България стане нормална държава, с по-малко кал – по улиците и в политиката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.