Държава, в която само 0,5% гласуват за Зелените, е зле

Само половин процент са гласували за Зелените на парламентарните избори. Тези 21 хил. гласа са предимно на млади и образовани българи. Те са по-малко от партията на Яне, от ЛИДЕР, от НДСВ.

В европейските държави Зелените по правило печелят между 5 и 15% на изборите. Имало е случаи да надскачат тези проценти.

У нас е обезкуражаващо – половин процент. Това означава, че на много малко българи им пука за природа и екологични енергии. Българинът си иска да бумти атомът в Козлодуй, напук на ЕС.

В Царево или Каварна, например, не щат да чуят за еколози. Избират си с огромно мнозинство съответните кметове Арнаудов и Цонков, които застрояват и се канят да застроят още повече крайбрежието.

В България стана модно да се обвиняват еколози, преди още да са се появили на политическата сцена. Те са “платени”, защитават чужди интереси, некомпетентни, малоумници.

На всеки техен аргумент се изливат десетки нападки във форумите, включително в e-vestnik.

Зелените не ги обичат тук. Пречат на другите партии, дори само с факта, че са се регистрирали на изборите и могат да отнемат на някого гласове.

Има надежда. Все пак те са следващата най-голяма партия, след двете отпаднали ЛИДЕР и НДСВ, без да са правили предизборни кампании за милиони.

Надеждата е и в единствения успешен независим кандидат – 25-годишната Валерия, класирала се трета във Варна на мажоритарните избори с 34 хил. гласа. Тя все пак има късмета да й обърне внимание един тв продуцент – Слави Трифонов, да я представи пред широка телевизионна аудитория.

Медиите се захласват по Яне Янев, по Бойко и т.н. Ще обърне ли някой внимание на Зелените? Когато повече българи станат зелени, това ще е знак, че България се цивилизова.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.