Белият дом наложи цензура върху снимки на децата на Обама

Американският президент Барак Обама, първата дама Мишел, дъщерите Саша (вляво) и Малия слизат от президентския самолет на летище Внуково край Москва. Снимка: Ройтерс

Лицето на президента Барак Обама се озари, когато погледна нагоре и зърна осемгодишната си дъщеря Саша на Труманския балкон в Белия дом. Той й помаха, тя също му помаха и фотографите запечатаха рядък момент, непланиран по сценарий. Снимката изглеждаше безобидна, но въпреки това служители на Белия дом помолиха медиите да не я разпространяват.

Седмици по-късно, когато Обама заведе дъщерите си на сладолед в съботата преди деня на бащата, фоторепортерите получиха разрешение да снабдят кабелните телевизии и първите страници на вестниците с доброжелателни снимки на президентското семейство. Популярното списание „Парейд“ публикува предложена от Белия дом непринудена снимка на първото семейство на корицата на изданието от същата седмица, илюстрирайки статия за бащинството.

Двете събития отразяват както настойчивото желание на президентското семейство да отгледа децата си далеч от светлините на прожекторите, така и склонността им внимателно да ги използва в подкрепа на политическия имидж на президента. „Той ще се опита да съчетае двете неща, докато и освен ако хората не започнат да се съмняват в ценностната му система и в искреността му, когато играе тази роля“, заяви Джералд Шустър, политически медиен експерт от университета в Питсбърг.

Толкова малки деца не е имало в Белия дом от престоя на семейство Кенеди преди 50 години. Снимките на Каролин и Джон вървяха ръка за ръка с образа на младежка жизненост, който администрацията на президента искаше да представи. Има си причина политиците – от най-невзрачните местни до потенциалните президенти – да използват снимки на децата си, особено на малките и послушните. Те са политическо злато.

Но дори по времето на Кенеди първата дама Жаклин не обичаше децата й да бъдат фотографирани. Затова снимка на Каролин с нейното пони извън Белия дом вбеси президентското семейство, припомни Денис Брак, бивш председател на асоциацията на фоторепортерите към Белия дом. Да се правят снимки е страхотно, особено когато могат да бъдат контролирани. А когато става дума за децата на Обама, Белият дом може да бъде много строг.

Саша и десетгодишната й сестра Малия са пазени внимателно от общественото внимание, но те по никакъв начин не остават скрити. „Ако децата участват в официални събития заедно с президента и с първата дама, тогава те са част от президентското семейство“, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс. „Но когато децата са сами или когато президентът и първата дама изпълняват изрично ролите си на майка и баща, личното пространство на семейството трябва да бъде уважавано.“

Опазването на децата при новия им начин на живот в центъра на общественото внимание е процес, в който семейство Обама се учат. Заедно с родителите си момичетата отговаряха на въпроси в интервю за развлекателното предаване „Аксес Холивуд“ миналото лято. По-късно Обама изрази съжаление за този прецедент и от тогава децата не са били интервюирани. Но интервюто беше излъчено точно когато Обама започваше своята кампания за президентски избори и децата, без съмнение, са помогнали да се запечата в общественото съзнание образ на Обама, който предизборният щаб е търсил.

По време на снимките на предаването на Ен Би Си „В Белия дом на Обама“ семейството отхвърли молбата на телевизията да снима момичетата. Ен Би Си показа как Обама аплодира Саша на тъч линията по време на футболен мач; фотографите се съобразиха с желанието му да не я снимат докато играе.

Администрацията на Обама моли да не се правят снимки на децата в Белия дом, освен ако не са на публично събитие; достъпът до резиденцията и двора е забранен. Тя се опитва да защити именно тези ограничения със снимките от моравата и балкона.

Белият дом разпространи чрез собствената си интернет-фотографска служба на сайта FlickR няколко снимки на децата, на които се вижда как играят на новата люлка, разхождат кучето Бо или се кикотят с баща си. Това е на първо място опит да се контролират папараците, като се премахва пазарът им, казва Гибс.

Гибс поставя допълнителна бариера, като публикува в Интернет само снимки с ниска резолюция. Така че ако списание или друго издание иска да използва семейна снимка, ще трябва изрично да поиска от Белия дом версия с по-добро качество. Гибс вече отхвърли няколко такива искания, превръщайки се по този начин в редактор. Снимките за списание „Парейд“ например са предоставени от фотограф на Белия дом.

Това илюстрира тънката линия, по която вървят политиците със семейства, твърди Джон Матвико, редактор на „Американския президент в популярната култура“. Матвико припомни как миналото лято републиканците критикуваха репортерите за това, че се ровят в историята с бременността на Бристол Пeйлин, докато семейството на кандидатката за вицепрезидент Сара Пейлин беше в светлините на прожекторите по време на конгреса на Републиканската партия.

Сред фоторепортерите, акредитирани към Белия дом, има известно недоволство заради грубото налагане от администрацията на снимките на ведомствените фотографи и ограниченията върху тяхната работата. В случая със снимката от моравата пред Белия дом някои медии – включително Асошиейтед прес – не зачетоха молбата да не се използва снимката на дъщерята на Обама, която маха с ръка.

“Фоторепортерите може да не са доволни, но е възможно обществеността да подкрепя позицията на Обама. Изглежда президентското семейство отдава голямо значение на това, как се отглеждат децата им,” заяви Джо Кели, съосновател на организацията „Бащи и дъщери“, която насърчава взаимоотношенията между бащите и дъщерите. „Има голям интерес“, допълни Кели. „Хората искат да видят снимки на децата. По-добре да се опитаме да задоволим тази потребност по някакъв умерен начин, отколкото да позволим на глутница фотографи да ги преследват навсякъде, където ходят“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.