Спорове в Англия: Да се избият ли в България бездомните кучета?

Властите взимат мерки, за да защитят туристите, но са обвинени в безразборно избиване на бездомни кучета

В Хасково туристи откриха кофа за боклук, пълна с телата на 45 отровени кучета. Снимка: Телеграф

България може и да се радва на увеличение на резервациите от британци, които търсят евтини почивки, но кучетата плащат за това скъпа цена. Тази седмица организацията „Четири лапи” (Four Paws), която се занимава със защита на животните, обвини властите в България в масово избиване на бездомните кучета.

През последните два месеца бяха събрани доказателства за избиване на кучета в два региона. В Благоевград, родното място на нападателя на „Манчестър Юнайтед“ Димитър Бербатов, беше открит гроб, в който имаше 50 найлонови чувала с кървави трупове на кучета. Миналата седмица близо до зоологическата градина в Хасково туристи намериха кофа за боклук с телата на 45 отровени кучета. Всички те са били убити със смъртоносна инжекция в неизползвано помещение в района на зоологическата градина.

Шон Типтън, говорител на туристическата асоциация Abta, заяви, че британските туристи, които рискуват да пътуват извън Западна Европа, често стават свидетели на малтретиране на котки и кучета. Те обаче трябва да помнят, че съществува опасност да се заразят с бяс или да бъдат нападнати от глутници бездомни кучета.

„Местните власти, които отговарят за популярни курорти като „Златни пясъци” и „Слънчев бряг” трябва да контролират популацията на бездомните кучета. Ако това означава да прибират и да умъртвяват животните, тогава това е необходимото зло, каза той. Сигурността на британските туристи е от първостепенна важност.”

През ноември 2007 година 56-годишна британка беше убита от глутница бездомни кучета край село Недялско в югоизточната част на страната. Според свидетели Маргарет Ан Гордън била нападната от седем или осем животни.

Явор Гечев, говорител на „Четири лапи”, обвини, че реакцията е непропорционална. „България вече не желае да си прави лоша реклама с атаки на кучета, тъй като това може сериозно да навреди на туристическата индустрия. Но хората, които се занимават с това, не подбират и убиват дори домашни любимци, каза той.

Това са нарушения на Европейската конвенция за защита на животните. Единственият хуманен и признат начин на контрол, постановен от Световната здравна организация, са програмите за кастриране, които ние настояваме да бъдат приети от властите в България.” От Българското общество за защита на животните заявиха, че туристите, станали свидетели на жестокост към животните, са сред най-щедрите им дарители.

Даян и Антъни Роулс, и двамата от Абърдийн, осъществиха проект за защита на кучетата в Рудозем. Те били ужасени, когато чули за случаите в Хасково и Благоевград. „Тъжно и отвратително е, че се случват подобни неща, каза г-н Роулс. Не е достатъчно да се приемат европейски закони, трябва и да се прилагат.”

От „Четири лапи” твърдят, че над 70 на сто от местните власти в България не спазват Европейската конвенция за защита на животните. Говорител на българското посолство в Лондон обаче заяви, че националното правителство прави всичко възможно, за да изпълни изискванията на новия закон.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.