Цар за пример

Симеон Сакскобургготски. Снимка: Булфото

Тъжно е, но в новия парламент няма да има парламентарна група на НДСВ. На следващия ден, когато стана известен резултатът от 3 процента гласове за жълтите, техният лидер Симеон Сакскобургготски подаде оставка. С което за сетен път даде пример на останалите си колеги от политическата класа в България, че никога не е късно за морал. Царят сам пое отговорността – първо, че влезе в коалиция с БСП и ДПС и второ – че остана в тази коалиция и след 1 януари 2007 г., когато България бе приета в Европейския съюз.
Ако е мъж на място – Станишев би трябвало да направи същото, вместо да седи в парламента и да държи речи колко лоша е приватизацията. И как държавата трябва да продължи да издържа БДЖ, Булгартабак, ако щете и АЕЦ „Козлодуй“, че да могат неговите съпартийци и бившите му коалиционните партньори от ДПС отсега да си пълнят касичките за изборите след 4 години.

Осем години Сакскобургготски бе единица мярка в нашата политика. И мнозина му завиждаха, че може да си позволи да стои встрани и над злобата на деня. И странно – дори министрите и зам.-министрите от НДСВ в кабинета на тройната коалиция не опетниха доброто име на царя.

Опетниха го единствено съдебните саги около имотите и горите му. Опозицията ги използваше, за да обяснява на дребно мотивите на бившия монарх, оставил Мадрид заради Царска Бистрица и Врана. С други думи – той е същият плутократ като нас, богатее от властта.

Предизборните клипове на НДСВ не бяха насочени срещу другите партии, а посланието им беше: “При нас има личности”. Няма какво да се лъжем – парламентът ще изглежда пуст без Милен Велчев, Даниел Вълчев, Соломон Паси и т.н.

В същия ден, когато царят обявяваше своята оставка, агенти ДАНС арестуваха зам.-министъра по извънредните ситуации Александър Филипов. Ром от Варненско, бивш депутат от НДСВ и назначен в министерството на Емел Етем от квотата на същата партия. Едно от обвиненията срещу този Филипов е за търговия с гласове. На въпроса дали става дума за гласове за НДСВ, прокурорът Кокинов отговори – когато го докажа, тогава ще го кажа. Но може да се предположи за кого – гласове, купувани от роми в Сливен срещу 50 лв. парчето.

Вероятно и за изборите за Европейски парламент, когато листатата на жълтите водеше Меглена Кунева, и за изборите за НС, когато мажоритарен кандидат в Сливен бе военният министър Николай Цонев.
Най-вероятно Филипов е купил не по-малко от 300-400 гласа за евроизборите. Точно толкова бе разликата между НДСВ и Синята коалиция. Но тя се оказа решаваща  – жълтите пратиха в Брюксел не само Миглена Кунева, а и Антония Първанова. Синята коалиция остана само с един евродепутат.

Ето още един случай за царя да прояви своя морал в политиката. Още утре НДСВ да обяви, че се отказва от втория си мандат в Европейския парламент, спечелен с купените от Филипов гласове. Това е по силите само на един цар, който въпреки превратностите на съдбата, никога няма да е проста пешка.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.