Бакърджиев държал джобни 180 000 евро. Ех, що крадците не ошетат и по други политици

Големият удар на крадци в дома на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев остави един въпрос без отговор – как така един бивш политик държи вкъщи в брой такива колосални суми. Такава сума в брой е голяма и за западните стандарти. И за няколко хиляди в брой там се появяват съмнения за нещо нередно. Като извадиш банкнота от 500 евро в Европа, настъпва смут.

Хората в цивилизованите страни държат парите си в банка. У нас има традиции за диплене по дющеците. Но едно е 150 лв. в гардероба на баба или няколкостотин лева в бурканбанк, друго – 180 000 евро, плюс 20 000 лева, плюс “злато в неопределено количество”, както пише в съобщението на МВР за откраднатото от Бакърджиев.

Сигурно, подобно на съдийката във Варна, в чийто дом намериха над 100 000 лв. в разни валути, Бакърджиев ще каже, че това са пари от леля му да й купи апартамент и т. н. Но никой не го пита. И, по-лошото, че никой не се пита и в медиите как и защо един бивш вицепремиер държи такива суми в брой.

В държава, в която има мощна сива икономика и корупция, да държиш 180 000 евро вкъщи, очевидно не е от заплата – нито вицепремиерска, нито друга. И нормален бизнесмен не държи такива пари вкъщи. За средния българин всичко е ясно за Бакърджиев след тази случка.

Сега ще му направят ли една данъчна проверка? Да видят дали е декларирал такива доходи, да потърсят произхода на тези пари.

Тъй като случката не вълнува ни Кушлев, ни ДАНС, има надежда само крадци да претършуват и други домове на бивши и настоящи политици и да излязат на светло сумите в брой, които държат вкъщи. И не влизат в декларации.

Хубаво ще е крадците да пускат и анонимни съобщения до медиите – днес откраднахме от дома на еди кой си политик 150 000 евро. Защото при случая с Бакърджиев явно някой е изпуснал информацията в бюлетина на МВР. Нарочно или случайно. Иначе МВР по традиция пази авторитета на всякакви разбойници.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.