Световните лидери нямат право на празни обещания в Акуила

Италианският премиер Силвио Берлускони приветства германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й на срещата на Г-8 в Акуила. Снимка: Ройтерс

Основните теми на започналата в Италия среща на върха на Г-8 ще бъдат световната икономическата рецесия и реформата на финансовата система, необходимостта от спешни мерки срещу климатичните промени и кризата в Иран. Тази година форумът ще протече с участието на представители на т.нар. „Голяма петорка“ (Китай, Бразилия, Мексико, Индия и ЮАР), на редица европейски държави и ръководители на международни организации. Имат ли право те на празни обещания, както се случва на повечето срещи на “Голямата осморка”, пише в. “Индипендънт”.

Има някаква мрачна справедливост във факта, че настоящата среща на “Голямата осморка” ще се състои в Акуила, който беше епицентър на разрушителното априлско земетресение. Защото осемте световни лидери, които се събират сред руините на италианския град, наистина има какво да възстановяват.

Една от горещите теми на деня ще бъде преразглеждането на правилата, които определят функционирането на световната икономика, за да не бъде допуснато повторение на финансовата криза, която се разрази миналата есен. Русия и Китай (Китай участва в срещата като наблюдател) вече дадоха да се разбере, че имат намерение да постигнат съгласие за алтернативна на долара международна резервна валута: те все повече се опасяват, че натрупаните от тях огромни количества американски облигации може да се обезценят.

В хода на дискусиите по този въпрос Америка може да огласи отдавнашните си претенции към монетарната политика на Пекин, който манипулира курса на националната валута, за да обезпечи евтин китайски експорт – това изигра немалка роля за дестабилизацията на световната икономика. Едва ли в течение на срещата ще чуем някакви радикални изявления по тези два адски объркани и политически чувствителни въпроса. Но няма никакво съмнение, че те трябва да се обсъждат на подобни срещи.

Преговорите за нова световна система за регулиране на банковия сектор може да дадат резултат особено като се има предвид, че повечето от представените на срещата държави пострадаха силно от финансовата криза. Вече всички са съгласни с това, че търговските банки трябва да бъдат накарани да увеличават резервите си във времената на благополучие, за да не се налага държавите да харчат пари за мащабни програми за финансова помощ, ако ситуацията в икономиката се влоши. Ако страните от “осмицата” приемат задължението да въведат подобно правило за собствените банки, това ще бъде сигнал за световната финансова общност, че е време да се приключи с епохата на безотговорност.

Друга важна задача, стояща пред участниците в срещата е изработването на мерки във връзка с ускорените темпове на промени в климата. В края на тази година държавите от цял свят ще трябва да се договорят в Копенхаген за нов документ, който да замени Протокола от Киото. И днес настъпи моментът да се разработят и реализират някои елементи от бъдещата договореност. Ако най-големите икономически държави се съгласят да намалят емисиите парникови газове в атмосферата с 80 на сто през 2050 година, това ще увеличи шансовете за “пробив” при декемврийските преговори. Страните от Третия свят имат нужда от увереност, че промишлено развитите страни са готови да поемат инициативата в тази област.

Въпросът за инвестициите в развитието на селското стопанство в развиващите се страни също ще бъде включен в дискусиите по настояване на САЩ. Договореност по този повод може само да бъде приветствана. Но къде по-актуален е въпросът за намаляване на субсидиите на богатите държави за собствените им аграрни сектори, заради които селяните от развиващите се държави се оказват в крайно неизгодно положение. “Осморката” трябва да поеме задължението да възобновят възможно най-скоро кръга преговори от Доха за свободна търговия, които бяха прекъснати миналата година заради разногласия между участниците.

Лидерите на страните от Г-8 се събират не само сред развалините на Акуила, но и сред развалините на собствените си грандиозни обещания за помощ за развиващите се държави. Както отбеляза неправителствената организация Action Aid, от средствата, обещани за тези цели през миналата година в Япония, е била отделена само половината. Задачите, поставени в Гленигълс през 2005-та също едва ли ще бъдат изпълнени. А страната-домакин на настоящата среща – Италия – най-драстично нарушава собствените си обещания.

Ситуацията е нагледен пример за проблема с надеждността на обещанията, които се приемат в рамките на Г-8. Доста често оптимистичните й резолюции и обещания по-късно изпадат в забвение или се отхвърлят. И ако лидерите на Г-8 искат името Акуила занапред да се асоциира не само с природните бедствия, трябва да родят нещо повече от поредното комюнике, пълно с топли думи и добри намерения.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.