Мексико гласува с носталгия по корупцията от миналото

Мексиканец гласува в предизборна секция в Сан Мигел Синакантепек. Снимка: Ройтерс

„ИРП се завърна“, възкликна на първа страница вестник „Универсал“ малко след като Институционно-революционната партия убедително спечели изборите в Мексико. Цялата история обаче се съдържаше в снимката, която показваше бившия президент Карлос Салинас де Гортари на излизане от стаичката за гласуване. Той не се кандидатираше за никакъв пост, но снимката сякаш питаше защо мексиканците връщат на власт партията, отъждествявана със Салинас, който напусна поста си преди 15 години сред политически скандал и икономически хаос.

Неговата Институционно-революционна партия (ИРП) управляваше Мексико със смесица от клиентелизъм и корупция над 70 години, преди да й бъде нанесено изборно поражение през 2000 година. В неделя обаче ИРП спечели контрол над долната камара на парламента и местната власт в повечето големи градове на страната, както и пет от шестте губернаторски места, за които имаше надпревара.

Резултатите са удар срещу президента Фелипе Калдерон, чиято консервативна партия „Национално действие“ загуби дори в свои традиционни крепости. „Да, признавам, че ИРП е корумпирана. Затова гласувахме за Национално действие, а тя се оказа също толкова корумпирана. Обърнаха всичко на свой личен бизнес“, каза Луис Осорио, продавач на сокове в град Мексико в разговор с клиенти.

Въпреки че самият Калдерон има висок личен рейтинг, това не може да се каже за икономическата му политика. Мексико пострада особено тежко от световната икономическа криза и се очаква икономиката му да се свие с 8 процента тази година. „Не е добра идея да се организира плебисцит за президентското управление по време на рецесия“, каза Джефри Уелдън, политолог в университета ИТАМ в град Мексико.

Калдерон опита да припомни на избирателите, че рецесията не е предизвикана от управляващите в Мексико, с което косвено намекна за цяло поколение икономически проблеми, започнали през 70-те години, когато редуващите се правителства на ИРП прекалиха с разходите и заемите. По време на предизборната кампания той извади статистики, че Мексико постепенно загърбва най-лошото – данните обаче очевидно не въздействаха на гласоподавателите, които се борят за сносен материален живот.

Рекламен телевизионен клип на ИРП в последните дни на кампанията беше особено ефикасен. Три мима държаха карти с числа, показващи колко са скочили инфлацията и безработицата. Накрая те избърсваха грима си и казваха: „Реалност – не можеш да я скриеш“.

Лауро Меркадо Гаска, който ръководи фирмата за пазарно проучване Меркаеи, определи клипа като „много добра атака“. „Правилно беше да се напомни на хората, че главната тема в кампанията трябва да е икономиката“, каза той.

На местно ниво, където популярните губернатори на ИРП действат при минимален контрол от федералното правителство, партията реагира на икономическия спад с раздаване на храна и други материални стоки. „Хората оценяват това, то е от полза“, каза Меркадо. Партия „Национално действие“, обратно, се възприема като откъсната от проблемите на избирателите.

Образът на ИРП извън столицата силно се различава от репутацията й сред политическия и социален елит в град Мексико. „Ако кажете, че сте от ИРП в Тамаулипас, това е повод за гордост“, каза Франциско Абундис Луна, изследовател на общественото мнение от фирмата Параметриа. Той има предвид щата Тамаулипас на брега на Мексиканския залив и на границата с Тексас.

Много избиратели смятат, че политиците от ИРП са корумпирани, каза Меркадо. Неговото проучване на общественото мнение обаче разкри това, което той нарича порочна носталгия към корупционния стил на ИРП. ИРП толерира изкривяване на правилата, което позволява на хора като незаконните улични продавачи или нелицензираните таксиметрови шофьори да изкарват хляба си. „Това е порочно и немодерно, но е функционално“, каза Меркадо.

ИРП ще има фактически контрол над долната камара на парламента в съюз с една по-малка партия. Единственият лост на влияние на Калдерон сега е Сенатът, за който нямаше избори и където партията му държи 40 процента от местата. Мнозина анализатори обаче предупредиха, че изборните резултати не бива да се тълкуват като мащабна смяна в управлението на Мексико. Те отбелязаха, че в неделя ИРП е спечелила само малко повече гласове – около 37 процента – отколкото на предишните избори през 2003 година.

ИРП се възползва и от случилото се с лявата Партия на демократичната революция (ПДР), която беше доведена почти до разпадане, след като се разцепи заради вътрешни вражди. Територии, които преди бяха на ПДР, сега подкрепиха ИРП.

ИРП също така спечели в много населени места, където преди беше на второ място след партия „Национално действие“, като този път рецесията наклони везните. „Те в крайна сметка спечелиха маргинални населени места. Малките промени може да променят гласуването в много населени места“, каза Уелдън.

Помогна и това, че един от най-фотогеничните политици на ИРП – младият губернатор на щата Мексико Енрике Пеня Нието – направи обиколка из страната в подкрепа на кандидатите на ИРП. Изборният успех на ИРП превръща Нието във фаворит за кампанията за президентските избори през 2012-та, стига да успее да маневрира между различните фракции в партията си.

“Хората не бива да допускат, че успехът на ИРП в неделя означава, че тя може да спечели президентския пост след три години”, каза обаче Уелдън. ИРП се представи добре на изборите през 2003 година, но на президентските избори през 2006-та се яви с много непопулярен кандидат, който се класира трети.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.