Как Google посегна на най-скъпото за Microsoft – операционните системи

Интернет гигантът ще завладява пазара при персоналните компютри

Снимка: Ройтерс

Компанията Google Inc. направи знаков ход с неочаквано изявление, че през втората половина на 2010 г. ще пусне на пазара собствена операционна система за персонални компютри, наречена Google Chrome OS. По този начин Интернет гигантът се изправя в директна битка с гиганта на пазара на операционни системи Microsoft Corp. Към 8 юли 2009 г. пазарната капитализация на  Google е 127.16 милиарда долара и това поставя компанията в първата петица на технологичните компании. С капитализация от 200.78 милиарда долара Microsoft изглежда в по-силна позиция, но това е привидно, имайки предвид, че пазарите и потребителите често се влияят и от чисто психологически нагласи. Нещо повече, в последните години  Google неизменно оглавява класациите за най-желан и най-добър работодател в своята индустрия, а това неизменно се отразява на качеството на продукта, произвеждан от компанията.

В типичния си технологичен стил Google пуснаха новината с изявлението на компанията първо на корпоративния си блог – Introducing the Google Chrome OS – и в него компанията едва ли не в прав текст заяви на традиционните производители на операционни системи, че са повече част от историята на индустрията, отколкото новатори в тази сфера. “Операционните системи, на които вървят Интернет браузърите, бяха създадени в епоха, когато нямаше Мрежа. Затова днес ние обявяваме нов проект, който е естествено продължение на Google Chrome (това е Интернет браузърът на Google) -операционната система Google Chrome. Това е нашият опит да преосмислим какво трябва да представляват операционните системи.” Това заявяват в корпоративния блог на Google представителите на компанията Сундар Пичай и Линус Ъпсън.

Което от своя страна е директна нападка към практическия монополист на пазара на операционни системи за персонални компютри Microsoft, че не развиват продукта си и са застинали в някаква отминала епоха от развитието на информационните технологии. Новата операционна система ще се базира на отворен код и първоначално ще е предназначена за netbooks т.е. преносими компютри за работа предимно в Интернет. На практика хората от  Google направо заявяват, че на потребителите им е омръзнало да зависят от операционни системи, които изскват безкрайни настройки; да се притесняват дали са архивирали файловете си; да наблюдават как компютърът им започва да работи все по-бавно с времето; желаят да имат достъп до данните си, независимо в коя точка на света се намират.

Това всъщност е старата идея на Google да развиват приложения като Google Documents, които на практика заместват традиционните офис пакети, а всички данни за потребителските документи се съхраняват на сървърите на Google, а не локално на потребителския компютър. Със сигурност тази идея има доста привърженици, както сред потребителите, така и сред ИТ специалистите и това също дава конкурентно предимство на компанията. Един от най-изявените поддръжници на тази идеология например, е новият Главен информационен директор на американското правителство Вивек Кундра (виж повече за него тук).

“Пазарните промени се случват в точки на прекъсване на развитието. Точно такъв е случаят с netbooks и мобилните устройства”, казва Лари Огъстин, член на борда на няколко софтуерни компании, работещи с отворен код, пред New York Times. Или както казват от Google – “Имаме да свършим доста работа и определено ще се нуждаем от сериозна помощ от страна на общността на разработчиците на отворен код.”

Безспорно Google имат и финансовия и технологичен ресурс да се изправят срещу Microsoft, макар че през годините и други по-големи и по-малки компании се изправиха срещу софтуерния мастодонт и рядко с успех. От друга страна, ако Google наистина успеят да пуснат на пазара бърза, стабилна и лесна за използване операционна система, която да премахне нуждата от постоянно обновяване на софтуера, то на Microsoft ще им е много трудно да обяснят на потребителите защо трябва да плащат за техния софтуер.

Използвани са и материали от The New York Times, Wall Street Journal, блога на Google, The Economist

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.