Ловът на архари – в Русия скандалът продължава, подвигът на Първанов се забрави

Убит архар. Снимка: фин-лойър.ру

Това не е първият случай на бракониерство на ВИП-ове в Русия, но пък се разрази истински скандал. Скоро след като президентът Първанов уби екземпляр от изчезващия животински вид (виж тук), в подобна история се забъркаха и висши руски чиновници. Но тя стана известна поради тежката катастрофа с човешки жертви, в която попаднаха (виж тук). Из планините на Алтай, по следите на богатите руснаци и видни политици, които стрелят от вертолети по диви животни, заплашени от изчезване, тръгва и в. „Зюддойче цайтунг”.

Наричат случая „Алтайгейт”, т.е. Уотъргейт в планините на Южен Сибир. И тук, с изключение на небостъргачите, наистина има всичко, нужно за политически скандал: дръзко нарушение на закона от клика политици и предприемачи, неподкупни чиновници и журналисти, възмутена общственост. В скоби остават осквернената природа и природозащитното движение, което след много години безуспешни опити да привлече внимание към проблема сега празнува победа.

Пред оградата на почивната база „Турсиб” стои малък черен локомотив, а зад него тече ледената река Катун – след продължаващите месец дъждове водите й са зелени и мътни. Тук Алтай все още е нисък и напомня за покрайнините на Алпите. Четирихилядниците се виждат чак на хоризонта, близо до Монголия. В ранното утро на 7 януари от летището на отсрещната страна на пътя излетял вертолет Ми-171 с компания ловци на борда, съставена от високопоставени политици.

Рискован бизнес

Сред тях бил например Александър Косопкин, представител на президента на Русия в парламента. И Виктор Каймин, началник на ловната служба на република Алтай. В 5 часа и 26 минути ловците застреляли първия архар (алтайски планински овен), в 5.45 – втория, а в 6.10 – третия. При опита да се приземи на ръба на една пропаст, за да качи животното във вертолета, пилотът загубил управление. Вертолетът паднал в снега. Седем от 11-те намиращи се в него хора загинали, в това число Косопкин и Каймин.

Тяло на убит архар на мястото на катастрофата. Снимка: алтапрес

„В този случай всичко е било забранено”, казва представителят на природозащитна организация в Горен Алтай Михаил Палцин. „В Русия архарите са вписани в Червената книга. Ловът от вертолети е забранен. А през зимата ловът въобще не е разрешен.” Фактът, че пилотът съобщил на наземните диспечери неверен маршрут и летял непозволено ниско, завършва картината. Акай, представител на коренното население на Алтай, с плитка до кръста, казва, че са били убити 28 архара, а на борда е имало проститутки и автоматично оръжие. По думите му ловците искали да унищожат цялата популация. А положението и без това е достатъчно лошо.

Алтайските архари, чиито рога с пясъчен цвят се вият спираловидно, спадат към особено едрите диви овни. Коренните жители на Алтай ги смятат за господари на планините. А да ги убиват имат право само най-добрите и истински войни. Ловците обаче били крадци, казват местните, и смъртта им е наказание от боговете. „Алтайгейт” не е първият случай на бракониерство на ВИП-персони в Русия, но е първият значим скандал. Работниците от въздушно движение предоставиха на сайта алтапрес снимка, на която се виждат обезглавени трупове и рога. В руското представителство на WWF разпознали животните и били тревога. По-късно били открити още два трупа.

Оттогава Алтай не може да се успокои. С упорство, което в сферата на защита на околната среда не е виждано от времето на Перестройката, хората (старейшините на селата и родовете, комунисти и либерал-демократите на Жириновски) организираха протестни акции по улиците и в Интернет. Местните власти публикуваха доклади за разследването. В течение на десет дни повече от 6000 интернет-потребители се подписаха под писмо на WWF до президента Дмитрий Медведев. Настояваха да се изяснят причините за случилото се, а мнозина призоваваха и за отстраняване от длъжност на губернатора и заместник-председателя на правителството на републиката Анатолий Банних, който организирал лова. Предприятието на Банних „Сигма” е прочуто с грубото си поведение в бизнеса. Банних оцеля в катастрофата, но беше ранен.

Разпродажба на руски тигри

Бракониерството е занимание не само за „върхушката”. От гледна точка на опазването на околната среда нашумелите случаи, подобни на „Алтайгейт”, не са най-страшното. „Най-голяма вреда нанася комерсиалният лов”, казва Алексей Вайсман от московското представителство на WWF. Сибирските мускусни елени се продават в Китай, соколите – в Саудитска арабия. Всяка година от куршуми загиват 50 руски тигри и безчетно количество самури. Вайсман сравнява печалбата от продажбите на кожи на разпродажби в Санкт Петербург с разрешените квоти за отстрел на животни: „Разликата, т.е. вредата, която се нанася от нелегалния лов на самури, възлиза на около 10 милиона долара на година”, твърди той.

В Алтай обаче случаят е по-различен. Неотдавна либералният политик Владимир Рижков посети Алтай, където е роден, заедно с група политолози. „Хората са крайно възмутени от престъпленията към природата, а също така и от факта, че никой не понася наказания”, каза той. А в Барнаул журналистката Лариса Василева добавя: „Политиците и олигарсите се държат така, сякаш стоят над закона, сякаш са полубогове, за които правилата на простосмъртните не важат. Сякаш могат да купят всичко.” Но в трудните времена, когато фирмите спират работа, заплатите не се плащат, а много хора живеят само от краставиците на вилата си, Кремъл вече не трябва да търпи подобна недостойна демонстрация на статуса си. След известен период Банних се оттегли от поста си. Ловното управление беше разпуснато, прокурорът беше преместен на друга работа и накрая беше повдигнато обвинение за бракониерство, въпреки че няма обвинение към конкретно лице.

„Случаят показва, че с общи усилия можем да принудим властта да действа, казва Вайсман. Това е явна победа на гражданското общество.” В същото време, както се говори в Алтай, се клати дори столът на губернатора. От документите, попаднали в „Зюддойче цайтунг” става ясно, че през зимата в този район на Алтай, където живеят архарите, е имало много полети, някои от които са били организирани от Банних. В списъка на поканените са директорът на „Сбербанк” Герман Греф, Андрей Луговой, когото Великобритания подозира в убийството на Литвиненко, а така също граждани на Германия. „Разбира се, тези списъци не са доказателство, че при полетите става дума за бракониерство, казва Палцин от Горен Алтай. Но освен да бракониерстваш по това време в този район няма какво друго да правиш.”

След „Алтайгейт” заинтересуваните от случая медии почти всеки месец съобщаваха за подозрителни случаи: в Архангелск, Волгоград, Якутия. През май падна вертолетът на губернатора на Иркутска област. И както подозират журналистите, които вече наричат случая „Байкалгейт”, катастрофата е станала при лов на мечки. Последният случай е отпреди няколко седмици: кметът на сибирския град Минусинск се удави в река, в която сьомгата хвърля хайвера си и където риболовът е забранен. Твърди се, че носил въдица.

По в. Зюддойче цайтунг

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.