Руската военна мощ пак се изложи, но митът за нея е здрав

Миналото лято в Грузия Русия е загубила 6 самолета, като поне (!) три от тях руснаците са си ги свалили сами. Това е заключението от разследване на руското военно списание Moscow Defense Brief, което излиза на английски.

По официални данни на началника на Генералния щаб ген. Анатолий Ноговицин Русия е изгубила три самолета Су-25 плюс един стратегически бомбардировач Ту-22М3. Което пак не е малко за прехвалената руска армия, срещу слаб противник като Грузия. Но списанието се е добрало до данни с имена на екипажи, точни разписания, разположения и типове на самолети, според които са свалени още два самолета – щурмови бомбардировачи Су-24М. Имало още няколко сериозно повредени, но успели да кацнат.
И се оказва, че три от тези самолети със сигурност са свалени от приятелски огън, а един – най-вероятно.
Грузинците пък твърдят, че са свалили 15 руски самолета. Както и да е. Има още един инцидент – след края на сраженията руски транспортен хеликоптер при кацане се блъснал в боен хеликоптер и се потрошили.

Излиза, че руската армия е “майка плаче”. Тръгнали на война и се изпотрепали сами.
„Пилотите не са били напълно наясно със ситуацията на земята, получавали са неточни и остарели разузнавателни данни… Често руските и осетинските войници са мислели руските самолети за грузински и са стреляли по тях преди да ги разпознаят и без пилотите им да са извършвали някакви агресивни действия“, пише списанието.

Петдневният конфликт в Грузия показа, че руската армия е в катастрофално състояние и неспособна да победи по-сериозен противник. И това след два мандата управление на силната ръка Путин. Което ще рече, че диктатурите не са плодотворни дори за реда в армията.

В съветско време, когато започна перестройката, в. “Литературная газета” описа един случай, в който пияни пилоти на стратегически бомбардировач, заспали и летели 3 часа, без някой да управлява самолета. Само късмет не е довел до катастрофа. Една метафора на тоталитарна Русия. Тя не се е променила много, както се оказва.

Но има една неизкоренима вяра в мита за руската военна мощ. Излиза например новината, че Русия изстреляла военен сателит (след 7 години прекъсване) и под тази новина във форума на един вестник има 300 коментара. Половината се свеждат до “Велика е Русия, велика е руската военна мощ”. Другата половина се подиграват на поклонниците на руската техника. Споровете са ожесточени, никой не слуша какво говори другият, не признава факти. А в руската армия стават страшни неща – потъват атомни подводници с ракети (“Курск” – 2000 г.) или става пожари на тях (ноември 2008 г. – 21 загинали на борда). Въпрос на време е да стане по-сериозен инцидент с ядрени ракети при такава армия. И американците не са застраховани от инциденти, но засега се вижда, че там са по-малко.

Затова надеждата е руснаците да се разберат с Обама за съкращаване на ядрените оръжия. Колкото по-малко, толкова е по-малък шанса да стане беля, при която ще има не стотина загинали, а Бог знае колко.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.