Цитат в десетката: Първанов ипотекира моралната достоверност на левицата

Иво Христов. Снимка: личен сайт

Иво Христов е юрист, преводач и журналист, автор на популярен блог. Създава във Facebook групата Солидарна България, която обединява образовани хора с леви разбирания.

– …Как влияе днес президентът върху БСП?

– Разгромът на 5 юли е преди всичко присъда над стратегията „Първанов” за траен съюз с ДПС, както и на неговата суетна амбиция да се изживее като модернизатор на политическия живот у нас с въвеждането на мажоритарен елемент в изборите. В този му вид – избори в един тур с относително мнозинство – той коства на БСП 31 мандата. Другите бяха загубени от така наречения „социал-либерален” курс, също възприет при Първанов. Ако и след това крушение БСП не консумира разрива си с Първанов и не преосмисли пагубната му роля в нейните съдбини, ще остане заложник на олигархията. При Първанов социализмът стана социал-либерализъм, грабителите на вчерашна, бяха произведени в строители на съвременна България. „Социалният президент” ипотекира дори лексиката на левицата, която днес кънти като празна тенекия. Скъпото на Първанов понятие „патриотичен бизнес” облагороди традиционния опонент на лявото, а всяка критика срещу него днес звучи светотатствено. Президентът метастазира институциите и посолствата със свои довереници. Той критикува политическия модел, чиито пороци творчески развива. Най-подир Първанов ипотекира и моралната достоверност на левицата. Засега тя не си търси вересиите. Това е капитален проблем.

– Проф. Михаил Константинов написа, че благодарение на победата на „прогресивните сили над здравия разум“ с въвеждането на псевдомажоритарния вот, БСП „подари“ на ГЕРБ цели 13 мандата. Защо им трябваше на социалистите да слушат президента и да загубят така катастрофално?

– Идеята не беше популярна в БСП, но бе приета, за да се угоди на президента. Това е показателно за влиянието му. Дозата прави лекарството и отровата. Мажоритарните избори трябва да са в два тура и да разпределят половината от мандатите, да речем. Инак те възпроизвеждат партийния вертеп на областно ниво. В този мащаб личностите не тежат.

– Клипът с брадвата по мнение на всички е изключително голям гаф в кампанията на БСП. Неадекватната кампания ли беше основната причина за изборната загуба?

– Не. Кампанията влияе само до 2-3 процента от общия резултат. Дълбоката причина е водената политика. Заменките, скандалът Мургина, имотната сделка с Ирена Кръстева, безнаказаната картелизация на икономиката, угнетяващото чувство за несправедливост отблъснаха избирателите.
Що се отнася до клипа с брадвата, той бе позорен за БСП. Нелепо е стогодишна партия вместо знаме да издига плашило.

– Какво очаквате от бъдещото управление на Бойко Борисов, зад когото наднича Иван Костов?

– Полицейското ноу-хау на Борисов и финансовите сръчности на Костов могат да поднесат неприятни изненади в дългосрочен план. Лошото е, че пикът на гражданската активност – 60 процента участие – дойде на 20-тата година от прехода, когато вече нямаше много избор. България е олигархия, а партиите са разните глави на един змей. Не вярвам да се сръфат помежду си. Управлението ще е непопулярно, защото хазната е полупразна. Междуфирмената задлъжнялост неизбежно ще предизвика вълна от фалити наесен. Първите два-три месеца обаче дават шанс на новата власт да преодолее зрелищно някои стари проблеми: магистралите да речем. Това ще удължи следизборната идилия.
Борисов има вкус към спектакъла и талант на актьор. Дори при спорно или провалено управление, той ще съхранява кръг от поклонници като президента Чавес.

– Мои приятели с десни възгледи споделиха, че са били удовлетворени, като гледали в нощта на изборното шоу изопнатите лица на Румен Овчаров, Емилия Масларова, Михаил Миков, Ангел Найденов… Но всъщност в парламента влезе само върхушката на БСП, каква промяна да очакваме в партията, докато е в опозиция?

– Спасителната лодка на левицата побра сегашния истаблишмънт, а на бедстващия кораб останаха хилядите огорчени леви симпатизанти. Диалогът между ръководството и хората отдавна е извратен, еднопосочен. Да няма разнобой между партийното ръководство и парламентарната група ще е един от аргументите за запазване на статуквото. Спекулативен аргумент, който хората вляво не бива да приемат.

– През година-две вече две десетилетия от БСП се отцепва по някакво крилце – ДАР, ГОР, „Евролевицата“, сега новата партия на Илия Божинов, която напълни листите си с агенти на Държавна сигурност. Как в „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ” планирате да разширите влиянието на левицата – с нов субект или ще се опитате да реформирате БСП?

– Множенето на партиите вляво задълбочава кризата, особено когато най-голямата е сведена до скромните 17 процента влияние. В бъдещ момент те ще са принудени отново да търсят взаимодействие. За да си спестим „прекосяването на пустинята”, което преживя десницата, вярвам, че истинската битка е за промяна в БСП. Тя неизбежно ще настъпи все някога, след каскадните полупровали през последните години и откровената катастрофа на 5 юли. Въпрос на воля е да започне час по-скоро. В „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ” ще сме доволни, ако създадем полюс на свободомислие и критичност вляво.

Из интервю на Милена Бояджиева. Виж целия текст в Гласове.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.