Афганистан съсипа Съветския съюз, ред е на САЩ и на НАТО

Американски войници наблюдават как афганистанци унищожават реколтата от мак в провинция Фарах. Снимка: Ройтерс

„- Познайте от три пъти, Владимир Владимирович: Афганистан съсипа Съветския съюз, ще съсипе и…?
– От три пъти не мога, Дмитрий Анатолиевич. От два пъти обаче е лесно: първо – САЩ, второ – НАТО“.

Вицът естествено си е виц, но… Доскоро по кръгли маси, видеомостове и различни конференции хората се убеждаваха взаимно колко е опасно за Русия военното присъствие на САЩ и НАТО в Афганистан. За експертите сякаш нямаше по-приятно занимание от това да отварят очите на доверчивите руснаци и съюзниците им в Организацията на Договора за колективна сигурност за коварните, с твърде далечен прицел замисли на Вашингтон и на Брюксел. Да вземем само ПГЦА (проекта Голяма Централна Азия, разработван в недрата на ЦРУ с цел да бъдат откъснати от Русия средноазиатските републики). И ето че внезапно всичко се промени.

Отначало руското Външно сложи точка на експертните приказки, които набираха скорост: според Москва военното присъствие на САЩ и на НАТО в Афганистан „е в интерес на тази страна и на сигурността в региона като цяло“. После нещата бяха поети от президентите на двете държави.

Преговорите по афганистанския проблем между Дмитрий Медведев и Барак Обама в Москва приключиха с подписване на споразумения за транзит на оръжия, военна техника и личен състав. Това беше достатъчно, за да преценят мнозина наблюдатели, че Москва и Вашингтон демонстрират общи подходи в борбата срещу тероризма.

Имаше обаче и друго. Русия и САЩ отново потвърдиха стремежа си да се борят с общи усилия срещу тероризма, въоръжения екстремизъм и наркотиците в Афганистан. Този път с обща декларация на двамата президенти за тази страна.

Изявлението на Медведев и Обама трябва да бъде разглеждано като нова руско-американска стратегия в Афганистан. То съдържа редица концептуални положения, чието осъществяване лесно ще ги трансформира в стратегия, различна от онази, която следваха досега САЩ и Русия, а общо взето и НАТО.
Струва си да ги припомним. Става дума за много важни моменти. Наистина остава въпросът дали инициативата е руска или американска, но това вече не е много важно. Та за какво е настоял Дмитрий Медведев в разговора с Барак Обама за Афганистан – или за какво е настоял Барак Обама?

Ето първото, което се хвърля в очи при поглед върху общата им декларация. Засилва се ролята на финансовото разузнаване (явно и на двете държави) в проследяването на незаконните финансови потоци, захранващи в Афганистан и наркопроизводството, и наркопазара, а в крайна сметка и хероиновия наркотрафик, с който се занимават и талибаните, и обикновената организирана престъпност. В същия контекст е решено да се повиши ефективността и на „инструментариума“, използван за спиране на тези финансови потоци.

Второ. Решено е да се проучат проблемите, свързани с руско-американското взаимодействие и сътрудничество във възстановяването на транспортната, енергийната и промишлената инфраструктура на Афганистан. Въпросът се бе очертал отдавна – но незнайно по чия вина все не му идваше редът. А той е повече от актуален. Какво ще осигури дейността в тази насока? Най-важното – ще осигури работни места и ще вдъхне живот в икономиката на Афганистан.

Съединените щати, а като цяло и Европа до момента гледаха да заобикалят темата за включване на Русия в афганистанската икономика. Колкото да не кажем, че я изтласкваха настрана. Стигада си припомним как през 2007 година, веднага след изборната победа на Саркози, Франция се отказа да участва в търговете за геоложки проучвания в Афганистан заедно с руския научноизследователски институт „Зарубежгеология“. По всичко личи, че ситуацията днес се променя към по-добро за Русия и САЩ са готови да направят ред отстъпки на Москва.

Трето, ще споменем чисто руската инициатива, представена неотдавна от нашия президент на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Екатеринбург. Основната й идея е Афганистан да бъде превърнат в самодостатъчна демократична държава и да демонстрира, че притежава жизнеспособна политическа система. С идеята на Медведев беше съгласувана и принципната позиция на Белия дом, според която са „безусловно важни“ общите президентски и местни избори в Афганистан. Те се представят като важен етап от движението на страната към статута на демократична суверенна държава.

В тази връзка Русия се обяви за засилване на международната подкрепа за афганистанските избори и се присъедини към апела Афганистан да получава съдействие и след вота. С други думи, Москва направи изявление, с което подкрепи чуждестранното военно присъствие в Афганистан в обозрима перспектива – за осигуряване на политическа стабилност в страната.

Обявеното от двамата президенти руско-американско сътрудничество във връзка с Афганистан съдържа и други важни моменти. САЩ например са готови да гледат по-благосклонно на евентуалното участие на Русия в „укрепването и развитието на потенциала на афганистанската национална армия и полицията, а също и в подготовката на кадри за борба с трафика на наркотици“. Ще подчертаем, че в този контекст и двете страни смятат да продължат дейността по проекта за борба с трафика на наркотици под егидата на Съвета Русия-НАТО… на базата на международния междуведомствен център в Домодедово (Московска област, близо до едноименното международно летище, най-голямото във федерацията).

Същевременно САЩ и Русия се обединиха около мнението, че борбата срещу наркотрафика трябва да бъде водена и на афганистанска територия, и извън страната. Споделят и схващането, че е необходимо да бъдат създадени алтернативни източници на поминък за местните селяни (чиито доходи идват единствено от опиума). Обща е и позицията, че трябва да бъдат осуетени доставките на прекурсори – т.е. на реактиви – и оборудване в Афганистан, без които маковият сок е невъзможно да бъде превърнат в хероин.

Общата декларация за Афганистан, а впрочем и срещата като цяло, показаха, че САЩ и Русия май са на път да преодолеят периода на отчуждение в отношенията помежду си. А доколко ще успеят – това ще проличи от събитията в Афганистан, станал нещо като зона на специално доверие в двустранното сътрудничество.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.