Летните отпуски – време за война

14 юли – денят на Френската революция в Париж. Снимка: Ройтерс

Финансовите мениджъри, дипломатите и политиците, които изчезват на дълги летни почивки, трябва да внимават: ако историята може да ни е учител, трябва да отбележим, че много важни събития, от войни до катастрофи, се случват смущаващо често, тъкмо когато всички тръгват към плажа.

Миналото лято августовският „постен новинарски сезон” бе  разтърсен от неочакваната война между Русия и Грузия. Година по-рано по това време се появиха първите признаци на ипотечната криза и свиването на кредитите, а през юли 2006 г. започна израелско-ливанската война. Азиатската финансова криза избухна през юли 1997 – донякъде довеждайки до кризата с рублата през август 1998.

Ирак нападна Кувейт през август 1990, а съветските хардлайнери  за кратко свалиха президента Михаил Горбачов през август 1991, докато беше на почивка. Още по-рано Първата световна  война избухна през август 1914 г., а Втората световна – в  началото на септември 1939 година.Значи ли това, че лятото в северното полукълбо е особено предразположено към „черните лебеди” – неочаквани събития от голямо значение, които за едно денонощие могат да обърнат света с главата надолу?

„Тезата, че тези неща се случват през лятото – войни, финансови  кризи и др. – е интересна, но трудна за доказване”,  заяви Сам  Уилкин, главен консултант а Оксфорд  Аналитика. „Стандартното обяснение винаги е било, че хората не са работа  и затова решенията се взимат от заместниците им”.Тази теория може би ни навежда на мисълта, че ключовите лица, които взимат решения и които обикновено забелязват задаваща се криза и работят за разрешаването й, просто да не са на работното си място във важния момент. Така те не  предприемат  никакви  действия и позволяват на събитията да  излязат извън  контрол.

Това може би обяснява защо британската банка Нордърн Рок попадна в такава безизходица, след като кредитните пазари пресъхнаха през лятото на 2007, поставяйки началото на спиралообразна криза, довела до масово теглене на влоговете и национализация на банката през септември.

Понякога главните играчи може да се възползват от факта, че светът гледа в друга посока. Който и да е виновен за започването на войната в Грузия миналата година, фактът, че тя избухна, когато светът се бе съсредоточил върху церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин, изглежда повече от съвпадение.

Военачалниците предпочитат да мобилизират войските и да водят сражения през  лятото, като често се надяват да постигнат целите си преди началото на зимата и войната наистина „да свърши до Коледа”. „Като цяло, от военна гледна точка е по-добре да започнеш кампанията през лятото”, твърди  Ричард Вайнън, професор по европейска история в Лондонския Кралски колеж. „Както през 1914 г. така и през 1939 г., нападението над Съветския съюз – истинското начало на Втората световна война – започва през юни  1941 г. по същата причина”.

При финансовите пазари също има логично обяснение на летните кризи – или поне защо те имат такива тежки последици. Тъй като отсъстват мнозина големи играчи, обемът на търговията значително намалява, но пазарът е по-нестабилен. „Ако си управител на финансова компания, трябва да си много по-предпазлив  през лятото – повече от всякога, ако излизаш в отпуск точно в този период от годината”, твърди Михаел Ганске, директор на отдела за нововъзникващите пазари към Комерцбанк. „Всички колебания на пазара ще са по-големи”.

Това лято може да е особено  рисково. Пазарите са неспокойни след  бурната изминала година, а политиката е по-променлива заради покачващата се безработица и икономическата  криза – фактори, които този месец се отразиха на  стачките в Южна Африка, преврата  в  Хондурас и може би на етническия конфликт в Китай.

Понякога обаче  лятото  може да има обратния  ефект. Известно е, че гръцкото политическо  недоволство затихва, когато температурите се покачват. В същото време летните  отпуски през 1968 г. доведоха до намаляване на стачките и студентските протести, характерни за цялата година.  „Летните отпуски  могат да имат охлаждащ ефект”, твърди Вайнън от Кралския колеж. „Хората отиват на почивка и забравят за всичко.”

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.