Свалянето на шефа на БНБ ли е по-важно или свалянето на лихвите?

Радващите новини, например че Фидел Беев е осъден най-после на затвор, след 3 години дела, засенчват някои не толкова радостни. Статистиката показа силен спад в икономиката.

Строителството “се е сринало”, както пише един вестник, с почти 14.5% спрямо година по-рано. Дали това е чак сриване? След години на невиждана строителна спекула, в резултат на която цялото Черноморие и Банско са заринати от празни хотели и апартаменти, които не могат да се продадат, логично беше да настъпи спад. Дори по-голям – тези 14 процента са нищо. Предлагането на жилища превишаваше търсенето още миналата година. Така че – не е чудно. Ако има виновни за драмата, това са мераклиите за бързи печалби. Сега цените на недвижимите имоти ще си дойдат на мястото. Спадът в цените на офертите е около 30%, а реални сделки се сключват още по-евтино.

Спадът в промишлеността , обаче, е наистина страшен – 22% за година. В промишлеността няма спекула като в строителството. Производството на машини и съоръжения е паднало с 27%, на суровини и материали – с 33,7%, което обещава още по-голям спад в промишлеността в бъдеще. Зад тези цифри се крие нещо много просто – България не е изолиран остров, а част от световния пазар. И когато кризата свива пазара, производството се свива и у нас. Пак поради това преките чужди инвестиции за година са намалели с 53% по предварителни данни. Не защото Доган и тройната коалиция са лоши. Когато от чужбина не искат повече твоето производство, защото кризата сгази света, няма как да лепнеш това като вина на досегашното правителство. Това е сладка демагогия, която утре ще се обърне срещу този, който се опитват да я наложи.

Тук по традиция каквото и да стане, дори наводнение, се посочва виновен. С такива заблуди България няма да мине по-леко през кризата. Ако новото правителство тръгне да се оправдава с наследството, вместо да търси решения и стимули за икономиката, спукана ни е работата.

Досега например новите управляващи обещаха, че ще сменят шефа на БНБ, но нищо не казаха как смятат да натиснат банките да свалят лихвите, което е по-важно. Казаха, че ще закрият министерствата на Плугчиева и Грънчарова (Паси), но не казаха как ще привлекат инвестиции или ще подпомогнат производството.

По традиция правителствата у нас пречат на бизнеса, вместо да му помагат. Ще продължи ли традицията и новото правителство?

За година спадът в продажбите на коли например е 40%, на компютри – 17%. Ще махне ли новото правителство, например, досегашните закони, според които при купуване на кола с под 7 места на фирмите не се признава ДДС? Поради тази измислица в закона, ако фирма си купи джип, ползва данъчен кредит, ако купи леки коли – не. Ще махне ли новото правителство например счетоводната измишльотина компютърът да се амортизира за 3 години?

Списъкът може да бъде продължен. Отговори засега няма.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.