Силиконовите гърди се пукат в самолета… и още 10 мита за технологиите

Снимка: Иван Бакалов

Вярно ли е, че силиконовите гърди може да се спукат в самолета? Наистина ли е опасно да се говори по мобилния телефон в самолета? Ами на бензиностанция? Предизвиква ли iPod-ът глухота? А лаптопите – безплодие? Новите технологии раждат своите собствени легенди, фобии и хипохондрии*, които в много случаи се разпространяват така масово, че хората започват да ги смятат за научно доказани истини.

С времето ставаме все повече киборги**. Дори без да се усетим, а често и без да си даваме сметка за последствията. Всяка нова технология идва със заряд от мистериозност, който подхранва какви ли не градски легенди и полуистини. Когато ползваме машините неправилно, обикновено е заради недостатъчно познания, но предпочитаме да се оправдаем с някой мит, като например този от зората на железницата, според който влакът се движи толкова бързо, че човешкият мозък изостава от действителността. Верни и неверни твърдения се смесват и днес, за да поддържат жива нашата връзка със света на мистериите, който в миналото се отнасяше до боговете, а днес – до науката и технологиите.

Силиконовите гърди се пукат в самолета

Според сайта на испанското „Списание за пластична хирургия” идеята, че изкуствените гърди могат да „избухнат”, е колкото невярна, толкова и абсурдна. Твърди се, че атмосферното налягане може да предизвика спукването на силиконовите протези по време на полет, но самолетните кабини са херметизирани и във вътрешността им налягането е нормално. А дори и това да не беше така, издръжливостта на силикона при резки промени в налягането е дори по-голяма от тази на който и да е орган в човешкото тяло. Изкуствените гърди могат да се пукнат, но не от височината, на която пътуват, а заради някакъв вътрешен дефект.

Микровълновите печки замърсяват храната

Вълните с честота 2.450 мегахерца, с които работят така популярните микровълнови печки, предизвикват усилено разместване на водните молекули, което в крайна сметка загрява хранителните продукти, но не ги замърсява. Но е вярно, че пластмасовите и металните съдове отделят токсини, когато са подложени на облъчването на апарата, обяснява специалистът по биохимия и хранене Олга Куевас в книгата си „Равновесие чрез храненето”. Според нея „танцът на молекулите” преподрежда техния състав и е много вероятно да се отделят голямо количество свободни радикали, което в известна степен „обезсилва” храните. Това няма особен ефект върху здрави хора, но може да се отрази на болните.  Така че микровълновата печка не поврежда храната, но трябва да я използваме правилно.

Мобилният телефон взривява бензиностанцията

От десетина години по Интернет се разпространява едно писмо, уж написано от някакъв шеф на „Шел”, в което предупреждава за опасността да се говори по мобилен телефон докато зареждаме колата с бензин. Твърдеше се дори, че звънът на апарата може да предизвика искра и съответно пожар. Това е невъзможно, обяснява Хосе Луис Лопес от „УвеЕсе Антивирус”, тъй като съвременните мобилни телефони не съдържат елементи, които биха могли да предизвикат искра. А и никога не се е случвал подобен инцидент.

Едно обаждане и самолетът пада

Включен мобилният телефон може да предизвика смущение в радиовръзките, тъй като излъчва постоянно сигнал към централната станция на оператора. През април миналата година Европейската комисия разреши използването на мобилни телефони в самолетите, но при условие, че апаратите притежават нужната технология, за да се свързват със своята централа на ниска честота чрез сателит, а не по земните радиотрасета. Не е вярно също, че клетъчните телефони предизвикват повреди в домакинските електроуреди или в болничното оборудване. Трябва да се внимава само когато се ползва кардиостимулатор или слухов апарат, според изследване на Медицинското училище в Индиана, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл”.

iPod-ът уврежда слуха

Не iPod-а е причина за загубата на слуха, а слушането на музика на най-високата степен на звука със слушалки от тези, които се поставят директно в ушите.  Нивото на звука трябва да бъде умерено, така че да можем да чуваме също шума от улицата и хората наоколо, твърди проучване на Научния комитет по санитарни рискове към  Европейската комисия. Според него хората, които използват музикално устройство MP3 повече от един час дневно на 89 децибела, могат наистина да оглушеят.

Компютърен синдром

Т.нар. компютърен синдром е описан от специалистите като сбор от няколко симптома – зрителна умора, главоболие, късогледство, болки във врата, раменете и гърба, проблеми с китките и ръцете. Понякога се стига и до по-тежки увреждания като възпаление на сухожилията на китката или т.нар. „синдром на мишката”. Подобни оплаквания имат хиляди хора, работещи с компютър, според списание „Консумър”.

Кактусът поглъща радиацията

Кактусът Cereus Perubianus е много популярен като растение, поглъщащо вредните излъчвания на електроуредите. Но истината е, че не абсорбира повече радиация отколкото което и да е друго растение, животно, човек или дори предмет, обяснява Хесус Моралес, агроинжинер и директор на градинарския сайт Infojardin.com. Кактусите могат да погълнат голямо количество радиация, доказателството е, че успяват да просъществуват дори в пустинята, но само един кактус не е достатъчен за това, допълва специалистът. И препоръчва вместо да слагаме кактус до телевизора, да си купим специален филтър или още по-добре – LCD-монитор. Освен това изглежда радиацията се движи по права линия, т.е. за да има някакъв ефект, кактусът трябва да се сложи пред монитора, а не отстрани, нито пък отгоре.

Болни палци от писане на SMS

Казват, че писането на прекалено много SMS-и може да нарани палците и в някои екстремни случаи да доведе до парализа или артрит. Според доктор Сади Плант от Звеното за изследване на кибернетичната култура към Университета „Уоруик“ в Канада, мобилните телефони и конзолите на видеоигрите вече променят типичната употреба на пръстите и в по-новите модели натоварването се измества от палеца към показалеца. А според археолога Хуан Луис Арсуага това просто означава, че в бъдеще човекът ще има по-развит палец.

Лаптопите предизвикват безплодие

Работата с лаптоп в скута повишава с до два градуса температурата в зоната на тестисите, което намалява производството на сперматозоиди. Това се потвърждава от Института по сексология в Барселона: „По-високата температура в гениталната зона води до ниска мобилност на сперматозоидите и повишава риска от стерилност. Нещо, което могат да потвърдят шофьорите на тирове, които прекарват много часове наред седнали зад волана.”

Безжичната интернет-връзка е вредна за здравето

По принцип не би трябвало да имаме проблеми, ако работим в близост до безжичен или Wi-Fi router. Според Световната здравна организация (СЗО) няма научни доказателства, че лекото излагане на вълните на този вид устройства и техните електромагнитни полета влияят зле на здравето. Рамон Рока от фирмата Guifi.net уверява, че телевизорът или мобилните телефони имат много по-силно излъчване, отколкото устройствата Wi-Fi.”

Мобилният телефон причинява рак

Мобилните телефони работят с електромагнитно излъчване в спектъра на микровълните, но с ниска мощност. Според СЗО този вид вълни нямат доказано вредно влияние върху човешкото здраве. Това се отнася и до антените, които се използват в мобилните апарати. Единственият доказан ефект от мобилните телефони е лекото повишаване на температурата в частите от тялото, които са в непосредствена близост до телефона. СЗО е правила изследвания и на други възможни ефекти като например ефектите върху съня и мозъчната активност и като цяло препоръчва да се стремим към намаляване на продължителността на разговорите, както и да не държим мобилните телефони много близо до тялото.

*Хипохондрия – маниакален страх за собственото здраве у някои хора, който се проявява най-вече като силни притеснения за наличието на сериозно заболяване.

**Киборг – съкращение от английски за cybernetic organism или в превод кибернетичен организъм. С тази дума се обозначава биологичен организъм, съдържащ механични компоненти или робот, машина, съдържащи биологични компоненти.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.