Защо в Сърбия не обичаме Америка

Сръбски националист протестира срещу посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Сърбия. На плаката пише „Байдън, върви си вкъщи”. Снимка: Ройтерс

Сърбия заедно с Пакистан е начело в списъка на страните с негативно мнение за САЩ, а събеседници на вестник „Политика“ смятат, че е време това отношение към най-влиятелната страна в света да се промени. Въпреки факта, че проучването на общественото мнение показва, че Сърбия и Пакистан си делят първото място сред страните, чиято общественост най-често изразява негативни становища към Съединените щати, Белград трябва да работи за поправянето на отношенията си с Вашингтон, смятат експерти.

Светозар Стоянович, председател на Форума за национална стратегия в Белград, казва, че резултатите са напълно логични, тъй като САЩ са продължили своята политика против Сърбия и след бомбардировките с признаването на Косово. Той обаче подчертава, че това е резултат от политиката на администрацията на Буш и Клинтън и има сериозни индикации, че администрацията на Обама има намерение да води една много по-конструктивна и помирителна политика спрямо Сърбия.

За управляващия елит в Сърбия и за опозицията е много важно да схванат, че сега се явява нов шанс за подобряване на отношенията със САЩ и заради факта, че администрацията на Обама иска да има добри отношения с Русия, но и Русия иска да има добри отношения със САЩ. „Администрацията е нова и не означава, а виждам, че това не се разбира най-добре тук, че г-жа Клинтън, Байдън и Холбрук, които са поставени на високи постове, ще водят някаква своя политика. Те не могат да го направят, тъй като основните рамки на външната политика на САЩ се определят от президента,” посочва Стоянович. Експертът подчертава, че сръбското становище трябва да бъде модифицирано и смекчено от факта, че голям брой техни сънародници живеят в САЩ.

Драган Симич, директор на Центъра за американски проучвания в Сърбия, е изненадан от резултатите от изследването. Бомбардировките се забравят трудно. „Спомените за разрушените мостове, сгради, а преди всичко за убитите, особено сред младите хора, са още свежи и това са неща, които действат сами по себе си. Смятам обаче, че особено сред младите хора преобладава желанието за рационална преценка на интересите на нашата страна, а този интерес е да се сътрудничи с най-мощната страна в света,” заяви Симич. Той посочва, че страната има над 100 години добри дипломатически иполитически отношения, както и приятелство със САЩ, а и сръбският интелектуален елит чрез различни стипендии се е изучил именно там. Симич обръща внимание на ролята на сръбските медии, които в статии и предавания по телевизията са отгледали един „плитък антиамериканизъм“, който е много пристрастен и вреден за нашите отношения. Сега и двете страни трябва да работят за превъзмогване на лошото наследство, а неотдавнашното посещение на вицепрезидента Джоузеф Байдън в Сърбия може да бъде повратен момент за ново начало във взаимните отношения, смята той.

И Влайко Сенич, заместник на ръководителят на парламентарната група Г17 плюс, очаква такъв резултат от посещението на Байдън. Той добавя, че за подобряване на отношенията трябва да се работи и чрез дейността на формираната преди две-три седмици група за сръбско-американско приятелство в парламента на Сърбия, която той оглавява. В групата влизат 29 депутати от партиите на управляващата коалиция и Либерално-демократическата партия.

„Отношенията ни се разглеждат въз основа на деветдесетте години, а ние имаме много по-дълги отношения със САЩ. И през 95 процента от времето те са били повече от добри, особено по време на двете световни войни. Смятам, че е лошо, че отношението на нашите граждани към САЩ е такова, каквото показва проучването, тъй като според мен това е и въпрос на негативната пропаганда, която реално се водеше тук в Сърбия,” заяви Сенич.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.