Пикникът, който промени Европа – на посещение при бившата Желязна завеса

Мемориалът на Паневропейския пикник край унгарския град Шопорн. Снимка: панорамио

Преди двадесет години Шопрон беше мястото на Паневропейския пикник – събитие, което прерасна в масово бягство на източногермaнци на Запад и беше един от ранните сигнали, че Желязната завеса е на път да падне. Днес посетителите на северозападния унгарски град намират оскъдни свидетелства за границите, които трябваше да бъдат разрушени, за да започне верижната реакция, довела до повторното обединение на Европа. Въпреки всичко пътуването все още си струва, дори само заради 20-годишнината от падането на Стената.

Бариерите в червено-бяло-зелено, които разделят Ферторакос в Унгария и Мьорбиш в Австрия, днес са по-скоро декоративни. Пътищата са отворени. Въпреки това не е нужно посетителите да вървят прекалено дълго, преди да се натъкнат на участък с бодлива тел, който пресъздава атмосферата на някогашната гранична област. „Постоянно трябва да подменяме телта“, казва Ласло Над, единот организаторите на пикника от 19 август 1989 година. „Много от посетителите искат просто да отрежат част от телта като сувенир. Което отговаря на мотото на пикника: „Откъсни го и го вземи с теб“.

Старата гранична ограда беше разрушена от времето, като накрая послужи за част от изложба за Желязната завеса. Днес паметник на унгарски скулптoри, изобразяващ отворена врата, стои на мястото на пробива в стената.

Унгарска стражева кула също е устояла на всички промени и позволява на туристите да хвърлят поглед към езерото Нойзийдлер в Австрия. Целият регион създава чувството за трансграничен национален парк.

Местната флора и фауна на блатистите участъци около езерото могат да бъдат видени най-добре ако се мине по туристическите или велосипедните маршрути. Една от пътеките, тръгваща от гората близо до Сархалми, води до мелница и езерце – предпочитано място за риболов. Има и плаж, който подканва посетителите да се топнат във водата.

Велосипедната пътека води още по-далеч – от Ферторакос до Щaйнбрух. Местният розов блещукащ варовик е труден за извличане, но е отдавна предпочитан строителен материал за църкви и други сгради в Шопрон и Виена. Дълбаенето в задните части на планината е създало чудновати тунели и зали, напомнящи за древните египетски гробници, изсечени в скалите.

Друг резултат от изкопните работи е чудесната акустика и сега пещерите са превърнати в Пещерния театър – предпочитано място за оперни и театрални представления. Концертите се превърнаха във важна част от ежегодните празненства, свързани с пикника. Тази година музиканти от Япония ще дойдат, за да изпълнят симфонията на Хайдн в сол-мажор и Деветата симфония на Бетховен. Друга скулптура на граничния пункт показва бодлива тел, която от разстояние прилича на кръст.

Пътувайки към Морбиш с колело, посетителите минават през римска пещера на бога Митра. Построена е преди почти 2000 години в чест на Бога-слънце и днес може да бъде посетена. Оттук колездачите могат да пресекат границата и да минат в Австрия, без дори да го разберат, че са го направили.

По пътя към Руст с многобройните му щъркелови гнезда 40-километровият път продължава покрай Вaйнблутенвег до Сент Маргаретен и после обратно до Шопрон. По-голямата част от 60-хилядния град съставлява старата част, която е само за пешеходци. Главният площад „Фо Тер“ е един от най-красивите в Унгария. В средата му се издига барокова статуя на Светата Троица, обградена с реставрирани дворци като Домът на Фабриций. Многобройни малки музеи се крият зад готическата фасада на сградата. Там е и Къщата на Щорно с нейния балкон с приятен изглед.

Старият град не може да се оплаче и от липсата на кафенета или барове. Друга характерна черта на площада е издигащата се на 61 метра Огнена кула. „Тя е символ на променящата се история на нашия град“, обяснява екскурзоводът Алфред Кирш. „Основата е от римски времена, ниската част – от Средните векове.
Колонадите, вдъхновени от Тoскана, въплъщават Ренесанса, а часовниковата кула с луковидния купол е била построена в бароков стил след пожар“.
Всеки, който изкачи двестата стъпала до площадката с изгледа, може да бъде сигурен, че ще му се открие страхотна гледка от покривите на средновековния градски център до сградите от социалистическо време на градската част „Джереван“ та чак до планините Ловерек.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.